Tropische kruidenplantjes

tropische kruidenplantjesHoe heet het?
Tropische kruidenplantjes, tropical herbs, kamerplant, aziatische kruiden: plantjes als pandan, sereh, jasmijn (melati), aloe vera, jeruk purut, 种各种各样的亚洲香叶花

Wat is het?
Bij de toko zijn nu allerlei kruidenplantjes te koop van tropische kruiden, die eerst alleen in de diepvries of in het versvak te vinden waren. Deze plantjes zijn gesignaleerd bij de grotere Aziatische winkelketens / toko’s Wah Nam Hong en Amazing Oriental. Ze verkopen in ieder geval djeruk perut (limoenblaadjes), de kerrieplant van de kerrieblaadjes (moeilijk vers te krijgen!), sereh, de sprieterige pandan, maar ook bijvoorbeeld(als vreemde eend in de bijt)de vetplant aloe vera, die vaker in cosmetische zalfjes wordt verwerkt dan in Aziatische gerechten.

Hoe te gebruiken?
De kruidenplantjes zijn bescheiden van formaat en zitten in een stevig zwart plastic potje met extra bescherming in de vorm van een doorzichtige rand. Op de ronde gebruiksaanwijzing die aan de pot bevestig is, staat hoe vaak het plantje water nodig heeft – meestal 2x per week.
Zet ze in de halfschaduw of op een zonnige plaats in de keuken op de vensterbank, zodat je er altijd een blaadje van kunt afhalen om in gerechten te verwerken. Vooral kerrieblaadjes zijn top!

Wat is er te koop?


jerut purutmerk: De Plomp BV [Nederland]
verpakking: zwart plastic potje in apart rek in de winkel
etiket: Jeruk Purut, citrus hystrix, Mauritius papeda, Kaffir lime, kaffirlimette. Foto van blaadjes (altijd 2 aan een stengel) en doorgesneden citrusvrucht
prijs: € 3,95


jerut purutmerk: De Plomp BV [Nederland]
verpakking: zwart plastic potje in apart rek in de winkel
etiket: Pandan, schroefpalm, Pandanus amaryllifolius. Foto van groene pandancake met vulling
prijs: € 3,95
Let op, niet kat-proof, die lusten ook pandanblaadjes en knagen de uiteinden af als ware het kattegras


curry leavesmerk: De Plomp BV [Nederland]
verpakking: zwart plastic potje in apart rek in de winkel
etiket: Curry, Curry Murraya koenigii, kerrieboom, Curry tree, Indisches Curryblatt. Foto van witte vijzel met kerriepoeder (dat juist niets met deze blaadjes te maken heeft)
prijs: € 3,95


Meer weten?

  • Net als met de basilicumplantjes of andere kruiden uit de supermarkt is het even de vraag hoe lang de plantjes het zullen uithouden in de Nederlandse keukens en huiskamers. Hier gaat het al 3 weken prima. Hoe dan ook, als het helemaal mislukt in de vensterbank en de plantjes helemaal verdroogd zijn, kan je de kruiden alsnog oogsten en in gerechten gebruiken! 😉
  • De website van de producent zegt dat in het basisassortiment zit: Aloe vera, pandan, koenjit, laos, melati, sereh; en in het seizoenassortiment: jeruk purut, kemangie, selasi, daum laksa, munt, sirih, thee, kaprao, tulsi, horapha.

6 thoughts on “Tropische kruidenplantjes

  1. Ben al een tijdje op zoek naar deze planten. Weet iemand of ze nog verkrijgbaar zijn of recent gezien en waar te koop? De Plomp BV geeft alleen waterplanten.

  2. De curry plantjes kun je prima binnenshuis kweken in Nederland. In de zomer kun je ze buiten neerzetten zodat ze zoveel mogelijk zonlicht krijgen, wat ze in landen als India en Sri Lanka natuurlijk heel veel krijgen. Zorg ook voor een goede luchtvochtigheid. Op deze site kun je ze bestellen en staat ook alle info om goed te verzorgen en laten groeien. http://www.curryleaftree.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.