Toko Nieuwe Wereld [新世界]

Toko Nieuwe Wereld 新世界
Nieuwe Rijn 30
2312 JD Leiden
tel. 071-5234171

Grootste en ruimst gesorteerde toko van Leiden (tot voor kort de enige), in het hartje van de stad aan de Nieuwe Rijn, waar zaterdag (en woensdag) markt gehouden wordt.

Klein pijpenlaatje met voorin kassa en assortiment sauzen, in het midden het diepvriesgedeelte met daarbovenop de dranken, en links achter groenteafdeling en verse tofu. Ook Japanse en Koreaanse spullen, voorin de winkel links. Halverwege de winkel is er een trappetje naar boven. Op die verdieping uitgebreide sortering instantbami en noedels (links), kruiden, boemboes en sauzen (rechts) en een klein diepvriesje met dimsum (Mei Sum, Lee’s, Koreaans). Helemaal achterin sortering kommetjes, bestek, rijststomers en pannen en dergelijke. Gedroogde peulvruchten, pinda’s en meelsoorten. Ook kookboeken.

Sympathieke eigenaresse verlaagde onlangs de prijzen toen die wel erg begonnen af te wijken van de Haagse toko’s. Winkel loopt goed. Vooral druk op zaterdagen. Ruim assortiment cadeauspulletjes zoals sleutelhangers, pennen, gummetjes, boeddha’s en wuivende Japanse katten (maneki neko).

Toko nieuwe wereldUpdate: sinds zomer 2010 levert de bekende (Nederlandse) tofumaker Choi Kee ook tofu aan ‘Nieuwe Wereld’. Elke donderdag wordt er verse zachte tofu en verse sojamelk geleverd van Choi Kee; op dinsdag en vrijdag tofu van een andere leverancier. Kom hiervoor aan het eind van de middag (tegen zessen bijna) in de winkel.

19 thoughts on “Toko Nieuwe Wereld [新世界]

 1. Volgens mij bestaat Ha Tsjo ook al een hele tijd in Leiden in de Pieterskerkchoorsteeg. Niet bijzonder groot, maar zit er al zeker 15 jaar.

 2. Ah Tsou (Yazhou, ‘Toko Asia’) bestond minstens sinds 1980, maar is sinds anderhalf jaar dicht, misschien mede door de concurrentie van Nieuwe Wereld. Door de ruiten kun je nog wel wat Chinese spulletjes zien, maar het ziet er allemaal verlaten uit.

 3. Gaan we aan archeologie doen:-) Ik woonde in 1968 boven de Gonk in de Pieterskerkchoorsteeg, Toen was de toko op de hoek van de steeg en de Langebrug (al jaren) de enige toko in Leiden. Mijn laatste stoompan komt er nog vandaan, en ook mijn eerste Chinese schaakspel (Xiang-ki) .

 4. Mijn toko want vlak om de hoek van mijn huis, prima aanbod en aardige mensen. Ik ga wel zo nu en dan ook naar Delft in de Xotus voor een wat ruimer aanbod nog.

 5. Wij woonden begin jaren 60 op de Langebrug en toen was daar inderdaad een Chinese toko. De winkel bestond uit twee gedeelten: het eerste was etenswaren + toebehoren en het rook er heerlijk. Het tweede was cadeau, kunst en allerlei andere zaken. Ik kon er uren snuffelen. Helaas zijn ze verdwenen.

 6. helaas is inderdaad toko asia verdwenen, maar sindsdien heeft toko de Nieuwe Wereld ook een groter assortiment gekregen, en hebben ze eigenlijk bijna alles wat ik nodig heb (o.a. heel veel verschillende kruiden, en japanse etenswaren). verder hebben ze ook relatief goed rijstpapier, voor kalligrafie (goede prijs/kwaliteitverhouding).

  • Het is ook mijn vaste adres! Maar toko Asia had vroeger volgens mij echt verse tofu en die hebben ze helaas niet bij Nieuwe Wereld. Leuk dat ze rijstpapier hebben om te kalligraferen, dat was me nog niet opgevallen!

   • Verse tofu komt drie keer per week binnen. Tot voor kort alleen op dinsdag en vrijdag, maar tegenwoordig ook op donderdag van Choi Kee (http://www.choikee.nl/) De tofu van Choi Kee is volgens de meeste klanten beter van kwaliteit en smaak.
    Als u echt verse tofu wilt is het aan te raden om op dinsdag, donderdag of vrijdag tegen 6-en te komen, de leveringen komen meestal pas tegen het einde van de dag binnen.

 7. Pingback: Japanese Grocery Stores around the World 日系スーパー • Just One Cookbook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.