Bittermeloen [kugua 苦瓜]

bittermeloen Hoe heet het?
Bittermeloen, bitterkomkommer, sopropo, balsempeer, bitter melon, bitter gourd, karela, goya, kugua 苦瓜, lianggua 凉瓜

Wat is het?
Een groente die eruitziet als een mislukte komkommer met een zeer pokdalige, gebobbelde schil. Het groene vruchtvlees is stevig en smaakt erorm bitter. De zaden zitten in een sponsachtige witte zaadlijst. In de Chinese keuken worden aan de bittermeloen verkoelende eigenschappen toegedicht, gerechten met bittermeloen worden daarom vaker in de zomer gegeten.

Hoe te gebruiken?
Overdwars doorsnijden en de zaadlijsten en zaadjes met een lepel uit de binnenkant van de bittermeloen schrapen. Je moet alleen de groene schil overhouden met eventueel een klein randje wit. In schijfjes of reepjes snijden en dan met zout wegzetten.

Na een kwartiertje afspoelen en verder verwerken. In soepen meesudderen of roerbakken met bijvoorbeeld zwarte boontjes en chili. Bittermeloenen worden ook wel in grote schijven gesneden, uitgehold, en vervolgens gestoomd met bijvoorbeeld een vulling van gehakt.

Wat is er te koop?


Bittermeloenmerk: nvt
verpakking: geen, laten afwegen
etiket: Bitter Meloen Fu Kawa
prijs: ± € 3,75 kg -ongeveer 0.90 per stuk


Meer weten?

3 thoughts on “Bittermeloen [kugua 苦瓜]

  1. Ah, wij kennen het hier voornamelijk als sopropo uit de Surinaamse cuisine.
    Ikzelf ben dol op eten uit Okinawa, een bekend gerecht is goya champuru – bittere meloen gewokt met geklutst ei en varkensvlees,

  2. Ik vind goya chanpuru ook erg lekker. Ik gebruik de bitter meloen eigenlijk alleen voor dit gerecht. Ik heb verschillende recepten geprobeerd, maar ik vind die van Cooking With Dog het lekkerst: http://www.youtube.com/watch?v=bp-a5y8rY28
    In sommige toko’s kun je ook ingevroren met varkensvlees gevulde bitter meloen schijven kopen voor bijv. in de soep. Deze komen uit Vietnam, maar ik vond ze niet zo bijzonder smaken.
    Ik weet dat ze in Thailand en India/Pakistan curry’s maken met bitter meloen, maar daar heb ik nog weinig ervaring mee. In sommige toko’s verkopen ze ook een Thaise baby variant, maar die vind ik minder lekker als de normale grote.

  3. Pingback: Tasty chicken feet | kloppendhard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.