Gedroogde garnaaltjes [haimi 海米]
Hoe heet het?
Gedroogde garnalen, gedroogde garnaaltjes, dried shrimp, haimi 海米, xiami 虾米
Wat is het?
Kleine garnaaltjes uit de (Chinese of Indiase) zee die na te zijn gevangen aan de lucht worden gedroogd waarbij ze iets worden gezouten.
Hoe te gebruiken?
Week een eetlepel of twee eetlepels gedroogde garnaaltjes in net gekookt water tot ze zacht zijn, ongeveer een half uur. Spoel ze af. Snijd ze daarna heel fijn en gebruik ze in roerbakgerechten, zoals bijvoorbeeld drooggebakken snijbonen. Ze blijven, vooral in de groentela van de koelkast, heel erg lang goed.
Wat is er te koop?
Er zijn allerlei soorten gedroogde garnalen te koop, ook soms in het vriesvak. De duurdere soorten zijn vaak lekkerder van smaak, de goedkopere stinken toch meer naar oude trassi.

verpakking: plastic zakje (200g)
etiket: JEFI 海鲜味
ingrediënten: garnalen, zout [close-up etiket]
prijs: €4,50
Meer weten?
- Recept: drooggebakken sperciebonen met gehakt, garnaaltjes, suiker en knoflook
- Een stuk of 5, 6 garnaaltjes worden, samen met plakjes gember en wat gedroogde Chinese paddestoelen in de Mongoolse hotpot (Chinese fondue) gedaan om het op smaak te brengen.
Hoi Alice,
Welke andere gedroogde vissoorten zijn er en welke zijn makkelijk te bereiden?
Kun je gedroogde vis ook stomen?
Grz-Jacques
Hoi Jacques, ik zie nog heel wat gedroogde vissoorten in de toko, maar komende uit de ‘noordchinese kooktraditie’ heb ik daar niet zo veel mee. Meestal moeten gedroogde vis(soorten) eerst geweekt worden. Ik zal eens op zoek gaan naar recepten.
Tja, dat moet je ook maar weten, of heb ik ergens niet goed opgelet?
Dus begrijp ik het goed dat Noord-Chinees is Middlefinger UP en Oost,,West en Zuid Cinese keuken is Thumbs UP?
Nee, alle streken komen in principe aan bod, maar ik bedoel dat ik zelf heb gewoond in het Noorden van China en dus niet veel van gedroogde vissen (iets uit het Zuiden) heb meegekregen. Zou zelf dus niet precies weten wat je er mee moet en daarom heb ik het nog niet gekocht…