Tapiocaparels [ximi 西米]

tapiocaparelsHoe heet het?
Tapiocaparels, tapioca parels, sagoparels, sago parels, tapioca pearls, pearly sago, parelsago, sago pearls, boba, bubble, ximi, 西米,zhenzhu 珍珠, ximi lu, Sai mai lo, 波霸粉圆

Wat is het?
Balletjes (‘parels’) gemaakt uit fijngemalen tapioca of sago: meel van de cassave of sagopalm. De parels zijn er in twee groottes: kleine parels, zo groot als een speldenknop; en grote parels, die zo groot zijn als een doperwt. Hoewel tapioca van cassave- of maniokwortel gemaakt is en sago uit de sagopalm wordt gewonnen, worden de namen door elkaar gebruikt en heet het in het Chinees hetzelfde. De witte gedroogde korrels worden na koken prachtig doorschijnend, smaken neutraal en hebben een grappige chewy beet. Tapiocaparels worden gebruikt in drankjes (bubble tea) en puddingen, of worden gegeten met bijvoorbeeld mango, kokos en palmsuikerstroop als zoet dessert. Behalve de doorschijnende parels bestaan er ook zwarte parels, groene (pandan-)parels en tapiocaparels in pastelkleurtjes.

Hoe te gebruiken?
De grote parels gaarkoken in kokend water tot ze helemaal doorschijnend zijn geworden (recept hieronder). Met flink koud water afspoelen en tot gebruik in siroop bewaren. De kleine parels moeten eerst voor gebruik 15 minuutjes in water weken. Daarna koken (tot pudding) of bijvoorbeeld in een dimsum van kleefrijst gaarstomen in de stomer.

Wat is er te koop?


Tapioca pearlsmerk: Cock Brand [Thailand]
verpakking: doorschijnend plastic verpakking
etiket: 西米 Tapioca Pearl / Bille de Tapioca
ingredienten: tapioca, water
prijs: 2,20 (400 gram)


Tapioca pearlsmerk: X.O. [China]
verpakking: doorschijnend plastic verpakking
etiket: Tapioca Pearl 西米 Pandan 香叶味
ingredienten: tapioca, water, pandan-extract
prijs: 2,20 (400 gram)


Sago earlsmerk: Golden Lily 金百合 [China]
verpakking: doorschijnend plastic verpakking met oranje
etiket: Dried sago Gedroogde Sago 西米
ingredienten: tapioca
prijs: 1,50 (454 gram)


Black tapioca pearlsmerk: Sunlight 日正 [Taiwan]
verpakking: bruin zakje met foto van donkerzwarte sagoparels
etiket: DIY 波霸粉圆 starch balls
ingredienten: tapioca, zoete aardappel, water, karamel
prijs: 2,50 (200 gram)


Meer weten?

  • Grote parels: breng ruim water aan de kook en doe er een kopje tapiocaparels in. Laat die op flink hoog vuur met de deksel erop gedurende 30 minuten koken, roer af en toe om. Zet het vuur uit en laat de parels 30 minuten staan. Ze zullen al wel transparant zijn van buiten, maar binnen zit nog een witte kern. Spoel ze af met koud water, zet ze op met vers koud water, breng aan de kook en kook de parels tot ze doorschijnend zijn geworden. Dat duurt ook nog eens 20 tot 30 minuten. Spoel af met veel koud water: dit zorgt voor een extra chewy beet. Oneerbiedig gezegd lijken ze nu best een beetje op kikkerdril.
  • kleine parels: week de kleine parels 15 minuten in water en giet ze dan af. Modelleer ze rond een balletje van gehakt en stoom ze in de stoompan tot ‘pearly rice balls’.

Bekijk de foto’s van de chef uit Sichuan die de pearly rice balls vormt uit de kleine pareltjes (links). Rechts een foto van gekookte zwarte tapiocaparels.

ready for steaming R0014183

4 thoughts on “Tapiocaparels [ximi 西米]

  1. Vraagje… in welke toko kan ik die balletjes kopen van sunlight? ik heb me rot gezocht in den haag… maar helaas nergens kunnen vinden… Kan je me helpen…? Alvast bedankt!

  2. In België kan je de cock parels kopen in een taiwanese winkel in Mechelen.
    De x.o Parels kan je in de stad van Antwerpen kopen in de china town in de winkel sun-wah

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.