Testpanel: Thaise curry pasta

Testing panel

Welkom bij het testverslag van de derde sessie van het testpanel Dun Yong en Tokowijzer!

Wat hebben we getest?
Een directe schakel naar een exotische en spannende Aziatische maaltijd is al jarenlang de Thaise curry paste of currypasta. Het is moeilijk te zeggen hoe lang dit al te koop is, maar deze kleine pakjes of plastic kuipjes met grappige Thaise tekens liggen al jarenlang bij de toko en zelfs in de schappen van de grotere supermarkten. Er zijn twee varianten: de rode en de groene currypasta. Het verschil in kleur is voornamelijk toe te wijzen aan het gebruik van rode danwel groene pepers, er is grote overlap in de rest van de ingredienten.

Of de rode of de groene currypasta favoriet is, is een kwestie van smaak. De rode is iets ronder en dieper van smaak, de groene is frisser. In beide soorten zijn knoflook, vissaus, laos, sereh, korianderzaadjes, korianderwortel en komijn te proeven, maar ook djeroek purut (kaffir lime leaves) geeft de curry paste een heerlijke citrussmaak. De scherpte verschilt per curry paste, sommige zijn ernom pittig en andere mild, maar bij geen van de curry pasta’s hoeft nog zout te worden toegevoegd.

Deze avond waren we met een klein groepje van vier personen: de vaste testpanelleden Klary Koopmans, Ronald de Nijs en Alice de Jong van de Tokowijzer, en als losse tester Charlotte van webwinkel en cateraar Madame Charlotte. Voor Dun Yong was Fong aanwezig, die de vaste kookworkshops verzorgt in de ‘Flavours of the Far East‘ kookstudio van Dun Yong. Voor haar was deze avond de laatste keer omdat ze teruggaat naar Singapore.

Rode curry paste
Uit alle verschillende soorten en merken proefden we de volgende rode curry pasta’s:

Thai red curry paste Thai red curry paste Thai red curry paste Thai red curry paste Thai red curry paste Thai red curry paste

De geteste rode curry pasta’s, van links naar rechts:

 • 1. Aroy-D red curry paste (400 gr.) €1,89; 2. Nittaya red curry paste (50 gr.) €0,80; 3. Aromax Thai red curry (77 gr.) €1,50; 4. Lobo ‘country style’ red curry paste (50 gr.) €0,80; 5. Asian Home Gourmet Thai red curry paste (50 gr.) €1,15; 6. THAI kitchen red curry paste (229 gr.) €1.99 (Albert Heijn)

Rode curry maken
Fong maakte iedere portie Thaise rode curry op dezelfde manier klaar. In de dikke kokosroom bakte ze de curry paste aan, en voegde de rest van de kokosmelk toe als de olie vrijkwam. Daarna deed ze de kip, bamboescheuten, kouseband en Thaise miniaubergine erbij. Per portie werd een exact zelfde hoeveelheid kokosmelk afgewogen zodat er getest kon worden op dezelfde hoeveelheid currypasta per gerecht.

Proeven en testen:
Het begon gelijk al goed. De eerste curry deed de zweetdruppels op het hoofd uitbreken en we waren bang dat ons nog veel hetere curry’s te wachten stonden. Dat bleek ongegrond, de eerste bleek direct de pittigste curry te zijn. De kleur verschilde per curry enorm: er waren curry’s van donkerder rood tot oranje, maar ook veel lichter tot bijna geel. Soms kon je mooie kleine oliedruppeltjes waarnemen op de oppervlakte, de andere keer was het oppervlak glad. Soms proefde je iets gefermenteerds – vissaus? – de andere keer meer citrus of komijnsmaak. De structuur varieerde van korrelig tot fluwelig tot te glad en weeiig.
Testing Thai curry paste
Het testpanel proefde de curry telkens apart en met wat witte rijst en maakte ondertussen notities. In de proefnotities was onder andere te lezen: “makkelijke smask maar niet spannend”, “ruikt naar niks”, “waterige saus”, “ik zou hier best een heel bord van kunnen opeten”, “een beetje voor watjes”, “als ik dit bij de thai zou krijgen ben ik teleurgesteld”, “frisse chili’s”, “heel lekker”.
Van te voren waren we bang dat alles hetzelfde zou smaken en dat er geen een echt lekkere bij zou zitten, maar die angst bleek ongegrond. Er kwam een duidelijke winnaar uit.

Top drie rode currypasta:
Op het eind moest iedereen van de rode curry paste een top drie samenstellen. De winnaar had werkelijk iedereen op nummer 1 gezet. “Lekker, complex, spannend, pittigheid een 8”; “warme kruidige geur met limoen”; “rijke smaak, niet erg heet”, cremig, lekker!!”. Bijzonder!! De winnaar van de rode curry pasta test is Asian Home Gourmet! Gefeliciteerd! Deze currypasta wordt in kleine zakjes voor 1 portie verkocht en heeft een mooie kleur, een spannende en complexe smaak en genoeg pittigheid om niet flauw te zijn. Op twee stond, ook bijna unaniem, nummer 3 uit de test: Aromax. Volgens het panel is Aromax lekker citrusachtig, heeft de curry een lichte kleur en is soepel, redelijk mild maar toch erg lekker. Op nummer drie stond nummer 1 in de test: Aroy-D (door een foutje in de telling riepen we die avond dat nummer 4, Lobo, uit tot winnaar, maar dat wordt bij deze rechtgezet! Al moet gezegd worden dat er met een kleinere groep de volgorde wel erg snel kan omslaan).

  ROOD:

 1. Asian Home Gourmet
 2. Aromax
 3. Aroy-D

Groene curry pasta
We hadden iets minder soorten groene currypasta dan rode, hier staan ze op een rijtje:

Thai green curry paste Thai green curry paste Thai green curry paste Thai green curry paste Thai green curry paste

De geteste groene curry pasta’s, van links naar rechts:

 • 7. Aroy-D green curry paste (400 gr.) €1,80; 8. Nittaya green curry paste (50 gr.) €0,80; 9. Aromax Thai green curry (77 gr.) €1,50; 10. Asian Home Gourmet Thai green curry paste (50 gr.) €1,19; 11. Blue Elephant green curry (70 gr.) €1.99 (Albert Heijn)

proeven
We proefden de groene curry pasta’s direct na de rode, vandaar dat de nummering doorgaat bij 7. Groene curry smaakt anders dan de rode: frisser en ‘groener’. Het was voor het panel moeilijker een winnaar aan te wijzen dan voor de rode. De groene curry’s begonnen met allerlei merken die niet echt enthousiasme opwekten. Er zaten er zelfs bij die niet lekker gevonden werden. De kleur was ook hier erg verschillend: van feller groen tot heel licht groen, bijna bruin van kleur. Uit de proefnotities kwam het volgende: “”korianderachtig, wel lekker”, “pittige nasmaak”, “een drie voor de moeite!”, “scherp en hard, goedkoop”, “ruikt naar Parmezaanse kaas”, “heet, zout, pittig”, “lekkere smaak”.
Testing Thai curry pastes
groene curry pasta: de winnaar
Het was, zoals gezegd, bij de groene curry’s lastig een winnaar aan te wijzen. Hoewel, ook hier was een unanieme winnaar maar niet zo overtuigend als bij de rode. Het was eerder een kwestie van de minst niet-lekkere dan dat de pannelleden lyrisch waren over de nummer 1. Maar misschien is dat ook een kwestie van voorkeur voor rode curry in plaats van groene.

Uit de top drie: op een stond curry pasta nummer 9: de Aromax. Deze curry werd gekozen vanwege zijn mooie lichtgroene kleur, redelijk milde pittigheid en lekkere citroenachtige smaak. Het was de allemansvriend, iedereen zette hem op 1. Gefeliciteerd!
Op de tweede plaats kwam 11, de curry pasta uit de Albert Heijn van Blue Elephant. En een derde plaats wilde het panel eigenlijk niet geven, maar het werd een gedeelde 3e voor Aroy-D en Nittaya green.

  GROEN:

 1. Aromax
 2. Blue Elephant
 3. Aroy-D / Nittaya

Wij willen alle pannelleden hartelijk bedanken voor hun tijd en medewerking en zien iedereen graag een keertje terug!

Fong
Bedankt voor alles, Fong!

15 thoughts on “Testpanel: Thaise curry pasta

 1. Bedankt voor de test!

  Ik heb één kleine opmerking. Ik heb vorige week de rode curry van Aromax geprobeerd, dat beviel op zich prima, maar het zakje bevat niet alleen de currypasta, het bevat ook een zakje gedroogde kokos en een zakje met gedroogde kruiden (limoenblaadjes en wat lomboks.)

  Het staat netjes op de verpakking en ik voel me niet bekocht of zo, maar het verandert de prijs/currypasta verhouding behoorlijk en alhoewel de test over smaak gaat, is het misschien toch de moeite waard om het even te vermelden.

  Peter

 2. Vermoedelijk heb je gelijk, maar ik maak me altijd een beetje zorgen over de houdbaarheid van het spul als je het zelf maakt. Ik heb wel eerder currypasta’s gemaakt (rood en groen) maar ik zou graag een grotere hoeveelheid willen maken die een tijdje houdbaar is in de koelkast. Het is best veel werk.

  Afgelopen weekend heb ik een voorraadje nam prik pao gemaakt aan de hand van het recept op http://www.shesimmers.com. Ik ben niet te beroerd om wat moeite te doen om zoiets zelf te maken maar als ik dat doe, dan maak ik graag een voorraadje 🙂 .

  Peter

  • Dan kan ik je een tip geven,
   (niet helemaal orgineel, maar toch…)
   Als ik een grotere voorraad wil maken dan gebruik ik in plaats van verse pepers
   sambal uit een pot, rood of groen, daar zit conserveringsmiddel in en maakt het geheel
   maanden lang houdbaar in de koelkast. Heb dat al veel gedaan en werkt goed.
   Gr, Ed.

 3. Da’s valsspelen 🙂 .

  (Niet serieus nemen a.u.b!)

  Ik denk dat ik de diepvriesmethode eens ga proberen met dit recept als basis. Ik ben wel van plan om de “natte” ingredienten zoals galanga/laos, knoflook etc. zoveel mogelijk te vervangen door de gedroogde variant in de hoop dat dit het wat minder gevoelig maakt voor bederf. Ik vertik het echter om poeder te gebruiken!

  En nou maar hopen dat die link goed werkt…

  Peter

  • Ik ben gek op valsspelen.
   Ik prefereer toch maar mijn methode met een extra vers pepertje er bij.
   Pepers, gedroogd of vers weeg ik nooit af, het moet branden, da’s pas lekker.:-D

   Ed.

 4. Mooi, ik heb nu door hoe je een link op een “nette” manier kunt posten.

  Hier is de link naar het recept voor Nam prik pao” waar ik het eerder over had.

  Ik zou overigens voorzichtig zijn met de hoeveelheid gedroogde pepers in het recept. Ik heb 20 gram gebruikt (gewogen nadat ik de zaadjes verwijderd had) en dat was scherp genoeg voor mij.

  En nou maar hopen dat het Thais in de link correct weergegeven wordt 🙂 .

  Peter

 5. Goedendag,

  Kan iemand mij zeggen hoeveel currypasta (in grammen) uit een potje of kuipje er nodig is voor een vierpersoonsgerecht?

  Bijvoorbaat dank,

  Cory

 6. Jammer dat de currypasta’s van onoff spices ontbreken. Deze curry’s zijn volledig biologisch en worden door een Nederlander geproduceerd in Thailand.

   • Ik zag inderdaad later dat het om een al wat oudere test gaat. 5 Jaar geleden bestond het misschien nog niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.