Sesam [zhima 芝麻]
Hoe heet het?
Sesam, sesamzaadjes, sesame, witte sesam, zwarte sesam, witte sesamzaadjes, zhima 芝麻、goma ごま
Wat is het?
Kleine zaadjes van de sesamplant, die via de Zijderoute uit de keukens van Arabië en India naar China is gekomen en inheems is geworden. Sesam wordt niet alleen gebruikt om over gerechten te strooien, maar wordt ook geroosterd, geperst tot sesamolie of gemalen tot sesampasta. Beide producten hebben een onmisbare plaats ingenomen in de keuken van China, Korea en Japan. Er bestaat een witte en een zwarte variant.
Hoe te gebruiken?
Gebruik sesam om koude gerechten mooi mee te versieren, zoals bijvoorbeeld Bangbang Chicken. Zwarte sesam contrasteert ook heel mooi. Maal sesam fijn tot een pasta met suiker om zoete rijstballetjes mee te vullen. Of meng met pinda’s in een pittig sausje voor dumplings. Gemalen en ingedikt met maizena kan je er sesampap van maken. Sesamzaadjes worden zowel in de hartige als de zoete keuken gebruikt, er bestaan ook snacks in sesam gerold of met sesamzaadjes erop gedrukt. Hartige broodjes met sesam eet je weer bij de hotpot.
Wat is er te koop?

verpakking: zakje met venster
ingredienten: sesam
etiket: Dried sesame seed / gedroogde sesamzaad 芝麻
(etiket: close-up)
prijs: €1,25 (200 gram)

verpakking: zakje met venster
ingredienten: witte sesam
etiket: White sesame seed / Marine Products (sic) 芝麻
(etiket: close-up)
prijs: €1,75 (200 gram)

verpakking: plastic zakje met geel en zwart
ingredienten: sesam
etiket: 黑芝麻 いりごま黑
prijs: €1.25 (10 stuks, 65 gram)
Meer weten?
- Let op als je sesamzaadjes koopt of ze wel of niet geroosterd zijn, ze zijn zowel ongeroosterd als geroosterd in de handel. Het nadeel van geroosterde sesam is dat je ze niet meer zelf vers kan roosteren 😉
Roosteren doe je in een droge koekenpan, langzaam tot ze lichtbruin zien en geur afgeven. - Kip waarvan het water je in de mond loopt; met sesam bestrooid: