lotusblad [heye 荷叶]

lotusbladHoe heet het?
Lotusblad, lotusbladeren, lotus leaf, lotusbladen, gedroogd lotusblad, gedroogde lotusbladeren, dried lotus leaf, heye 荷叶 (荷葉)

Wat is het?
Het grote blad van de lotus wordt afgesneden, gedroogd en voorzichtig dubbelgevouwen. In de Chinese keuken wordt lotusblad gebruikt om ingredienten in te verpakken en ze daarna te stomen, zoals bijvoorbeeld kleefrijst in lotusblad (foto), het blad zelf wordt dan niet gegeten.

De lotus kent vele toepassingen in de keuken: de lotuswortel kan worden gekookt of gebakken, de zaden uit de peul kunnen worden gesuikerd, gekookt of tot puree worden gemalen – en zelfs dus het lotusblad wordt gebruikt om gerechten in te verpakken.

Hoe te gebruiken?
De lotusbladeren worden in een pakketje van meerdere bladeren verkocht. Maak de verpakking voorzichtig open en haal de opgevouwen lotusbladeren eruit. Maak er eentje los, week die 30 minuten in net gekookt water tot hij voldoende zacht is geworden. Laat het uitlekken op een schone theedoek en het lotusblad is klaar voor gebruik.

Verpak in het lotusblad rijst, vlees of vis, snijd het blad bij als dat nodig is. Bind het goed vast en stoom het geheel in een stoommandje. Als je een hele kip in lotusblad inpakt en die vervolgens met klei insmeert en in een oven gaart, krijg je de bekende ‘Beggar’s chicken’.

Je kan ook de pannenkoekjes voor Pekingeend in lotusblad stomen, gevouwen in het blad drogen ze niet uit. Lotusblad geeft gerechten die erin gestoomd worden een grassige, licht naar groene thee geurende, subtiele smaak mee.

Wat is er te koop?


Lotus leaf>merk: Mount Elephant 象山牌 [China]
verpakking: verpakking met groen en rood
etiket: Xuan Zhuang Lotus Leaf
ingredienten: lotusblad
prijs: 2,50? (400 gram, 14 stuks)


Lotus leafmerk: nvt [China?]
verpakking: doorzichtig plastic met witte sticker
etiket: dried lotus leaf, gedroogde lotusbladeren
ingredienten: lotusblad
prijs: 2,75 (450 gram, 12 stuks)


Meer weten?

Bekijk in stap voor stap foto’s hoe de chef van het Culinary Institute in Chengdu (Sichuan, China) beggar’s chicken maakt:

Lotus leaf: wrapping Lotus leaf: wrapping Lotus leaf: wrapping Wrapping and covering with clay Beggar chicken Beggar's chicken Unwrapping the chicken
  • De lotus is in China het symbool voor zuiverheid en komt in die hoedanigheid ook voor in de Boeddhistische iconografie. Ook medicinaal gezien werkt lotusblad zuiverend, vooral voor het bloed.

2 thoughts on “lotusblad [heye 荷叶]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.