Gezouten Chinese bieslook [jiucai huar 韭菜花酱]

Gezouten Chinese bieslookHoe heet het?
Gezouten Chinese bieslook, gepureerde Chinese bieslook, Chinese bieslookpuree, saus van Chinese bieslook, gezouten Chinese bieslookpuree, jiucai huar, fijngehakte Chinese bieslook, Chinese bieslooksaus, Chinese bieslookpesto, pickled chives, pickled flowery chives, Chinese salted leek flower, chive flower paste, jiucai huar, jiucaihua jiang, 韭菜花酱, 酱韭菜花, 腌韭菜花

Wat is het?
Heel fijngehakte Chinese bieslook wordt vermengd met zout en dan fijngewreven tot een pasta. Die gaat, eventueel aangevuld met sojasaus en gember, in een aardewerken pot om minstens een week (of twee weken) te fermenteren. Deze manier om Chinese bieslook te verwerken komt uit het noorden van China. De donkere, mosgroene kleur en de structuur van deze saus doen denken aan een fijngepureerd babyhapje spinazie, maar de zoute en kruidige smaak is heerlijk in een sausje voor noedels of hotpot.

Hoe te gebruiken?
Deze puree wordt gebruikt in noedels, hotpotten en gebakken broodjes. Meng een schepje van de gepureerde gezouten Chinese bieslook met wat tahin, sesamolie, knoflook en Shaoxing rijstwijn voor een apart sausje voor de hotpot. Het geeft een hele aparte smaak aan het geheel, maar let op, want het is wel erg zout! Blijft in de koelkast maandenlang goed.

Wat is er te koop?


Pickled Chinese chives 韭菜花酱merk: Liu Biju 六必居 [China]
verpakking: klein potje met groen deksel
etiket: Chinese salted leek flower, conserven bieslook, cebollino en escabeche 六必居韭菜花
ingredienten: Chinese bieslook, zout, kaliumsorbaat (close-up etiket)
prijs: €1,25


Meer weten?

  • Lees verder op de Tokowijzer over Chinese bieslook
  • Maak zelf gezouten Chinese bieslook door een bosje Chinese bieslook fijn te hakken en te vermengen met 60 gram zout, 4 plakken gember, een appel in stukjes en 4 eetlepels sojasaus. Draai in een foodprocessor tot een fijne puree. Doe het over in een schoon potje en zet 1 week in de koelkast.

One thought on “Gezouten Chinese bieslook [jiucai huar 韭菜花酱]

  1. Ik heb hier een grote bos bieslook van een uit de hand gelopen ui op het balkon, denk dat ik het recept eens ga proberen….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.