Char-siu marinade

tonghaoHoe heet het?
Char-siu marinade, red pork marinade, roast red pork seasoning mix, varkensvleesmarinade, chasiu marinade, cha sieu, chashao, cha shao, 叉烧肉粉

Wat is het?
Een droog mengsel van gemalen kaneelschors, steranijs, zout, sojasaus, suiker en rode rijstgist om repen varkensvlees (buikspek) mee in te marineren, waarna het op een vuur wordt geroosterd. De repen vlees krijgen een prachtige rode kleur (die helaas vaak chemisch van aard is) en een heerlijk knapperig korstje. Na het roosteren wordt het vlees in kleine plakjes gesneden en zo opgediend, of later als kant-en-klaar vlees in roerbakschotels of bijvoorbeeld bapao-vullingen gebruikt. Ook heerlijk met gewoon witte rijst. Char siu is een specialiteit uit het zuiden van China, vooral Hong Kong.

Hoe te gebruiken?
Los het poeder volgens de verpakking op in water en leg de repen vlees (buikspek, karbonade) in de marinade. Na 2 of 3 uur zijn ze goed gekleurd. Dep droog en rooster in een hete oven (grill) van 225 graden op een rooster boven een bak met water (tegen vetdruppels) gedurende 30 minuten of tot het vlees er lekker krokant uitziet. Snijd in plakjes en eet met rijst, of in een gestoomd broodje.

Wat is er te koop?


Char siu 叉烧肉merk: Lobo / Globo Foods [Thailand]
verpakking: wit zakje met foto van bungelende repen varkensvlees
etiket: Roasted Red pork seasoning mix
prijs: €1,20 (2x 50 gram)


Meer weten?

 • In plaats van rode rijstgist wordt ook wel bietenrood gebruikt (zoals in de verpakking hierboven) maar ook de kleurstof E120.
 • Wil je zelf dit mengsel maken? Dat kan. Het is een mengsel van honing, donkere sojasaus, gewone sojasaus, hoisin saus, Shaoxing rijstwijn, oestersaus, rode gefermenteerde tofu, vijfkruidenpoeder, zout en peper. Er zijn ongetwijfeld variaties!
 • Recept met deze marinade, gewoon op de Nederlandse barbecue: Camping Cha-sieu (Menno Steketee)
Char siu 叉烧肉 Char siu 叉烧肉 Char siu 叉烧肉 Char siu 叉烧肉 Char siu 叉烧肉 Char siu 叉烧肉

5 thoughts on “Char-siu marinade

 1. Lieve Kattebel,

  Bij de merk: vermelding staat Globo met een “G” en het is Lobo.

  Wat is dit goedje super verslavend en idd heerlijk op de camping, nassie maken (Yang zou) op de camping, midden Frankrijk. We namen bijna altijd 2 zakjes van deze marinade mee, na het marineren het vlees op de BBQ en je moet de buurtjes eens zien (ruiken). Het vlees klein snijden en vervolgens verwerken in de nassie, Yang zou, Oh ja je zou bijna de Chineese gedroogde champignons vergeten.

  Overigens een kleine tip, de vlees-lapjes zien er erg dun uit maar dunne vleeslapjes zijn heel snel gaar en drogen snel uit, worden taai, zonder dat het vlees aan de buitenkant krokant is.
  Neem vleeslapjes van c.a. 2 cm dik en laat ze lekker lang marineren, eventueel wil een vacumeer box (vacuvin) helpen.
  Na het roosteren op de BBQ even in folie wikkelen en c.a. 3 minuten laten rusten. Vervolgens diagonaal met een heel scherp mes (Yanagiba) in c.a. 5 mm dikke plakjes snijden.

  Oh ja,
  In een gestoomd broodje (Ba Pao) gebruik ik het met rundergehakt, sukade en ui.
  Gehakt marineren, ui snipperen (fijn) en sukade ook fijnhakken, eventueel het geheel, inclusief de marinade door de gehaktmolen (Polkert). Het prutje opbakken en wat Ketjap toevoegen, kijk uit dat het niet te nat wordt, je moet er de broodjes mee vullen. de vulling half gaar bakken (het gehakt wordt glazig, een beetje doorzichtig. Eventueel, als het geheel te vochtig is het gehakt laten uitlekken, het vocht opvangen en inkoken. Vervolgens terug doen bij de vulling.

  Een zak Bapao meel klaarmaken, bolletjes draaien, vullen, laten rijsen en stomen, Na het stomen op een bord met wat oestersaus, hoisinsaus of (hoe heet het ook al weer) Yin Yin saus of zo en smullen maar.

  Remi

  • Haa Remi, het was even beslissen of het Lobo danwel Globo zou worden want op de achterkant staat Globo Foods! Verwarrend, kijk hier, onderaan voor de achterkant. De recepten van jou klinken erg lekker, gister at ik het char-siu vlees door de gebakken rijst. De dunne vleeslappen waren bij mij zo’n 3-4 cm breed en inderdaad snel klaar, je moet goed erbij blijven om ze niet te gaar te laten worden. Was erg lekker!

 2. Pingback: BBQ met een Japans tintje | Nadelunch.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.