Chinese dumplings [jiaozi 饺子]

dumplingsHoe heet het?
Dumplings, Chinese dumplings, jiaozi, diepvries-dumplings, frozen dumplings, jiaozi uit de diepvries, mandu, gyoza, momo, jiaozi 饺子, 餃子

Wat is het?
Chinese dumplings (jiaozi) zijn een snackvoedsel uit de Chinese keuken, die ook heel populair zijn in Japan (gyoza) en Korea (mandu). Het zijn kleine, halvemaanvormige deegflapjes met een vulling van gehakt en kool. Met Chinees nieuwjaar maak je ze natuurlijk zelf (zie chinesedumplings.nl) maar in het vriesvak zijn ook diepgevroren, kant-en-klare dumplings te koop.
Vanwege EU-regelgeving worden in Nederland uit China (en Korea) alleen vegetarische dumplings geïmporteerd. De vulling van deze vegetarische dumplings bestaat uit bijvoorbeeld ei, glasnoedels, gluten (seitan), shiitake paddestoelen, spinazie of Chinese bieslook. Dumplings met vleesvulling komen tegenwoordig uit Engeland, Frankrijk of Japan.

Hoe te gebruiken?
Voeg de dumplings direct uit de diepvrieszak aan het kokende water toe, en kook op zacht borrelend water tot ze boven komen drijven. Voeg iedere keer als het water kookt een flinke beker koud water toe. Na drie keer koud water toevoegen moeten de dumplings gaar zijn. Eet met een lekker dipsausje of gewoon met Chinese azijn.

Wat is er te koop?
Er zijn verschillende merken te koop, veel (vegetarisch) uit Korea. Koreaanse verpakkingen zijn moeilijk leesbaar (want alleen Koreaanse tekens) en daarom is de inhoud iedere keer weer een verrassing. Er is veel verloop in de merken vanwege importproblemen. Mijn lievelingsmerk Synear (in zwang rond 2008) is niet overal meer in de schappen te vinden.
Een recent goed merk (vlees) dat je vaak aantreft bij de toko’s, in allerlei varianten, (2016) is Fresh Asia. Het Japanse merk Ajinomoto is ook erg lekker, die zie je vaak in eethuisjes/ sushitenten opgediend.


merk: Fresh Asia Food
verpakking: plastic zak met traditionele Chinese daken en links een groene wolkenversiering (450g)
etiket: 香源 手工水饺 Fresh Asia Dumpling 猪肉韭菜 Pork Chive Filling
ingrediënten: tarwebloem, varkensgehakt, water, chinese bieslook, kool, zout, lenteui, gember, sesamolie, vetsin close-up etiket
prijs: € 5,25


frozen leek dumplingsmerk: Chimei 奇美 (Taiwan?)
verpakking: half doorschijnend plastic met geel en oranje (450g)
etiket: Frozen Leek Dumpling 韭菜水饺
ingrediënten: tarwebloem, chinese bieslook, water, kool, zout
prijs: €2.00


shop bought gyozamerk: O-ttugi (Korea)
verpakking: plastic verpakking (540g)
etiket: Samp’o chapch’ae mandu, Since 1972
ingrediënten: O-ttugi [Koreaans, vegetarisch]
prijs: €5,75


jiaozi 思念的水饺 frozen dumplingsmerk: Synear (China) 思念的水饺
verpakking: groene plastic verpakking (450g)
etiket: 素三鲜口味
ingrediënten: glasnoedels, shiitake, lenteui, tarwemeel, water, zout
prijs: €1,90


jiaozi 思念的水饺 frozen dumplingsmerk: Synear (China) 思念的水饺
verpakking: blauwe plastic verpakking (450g)
etiket: 香菇青菜水饺
ingrediënten: shiitake, paksoy, tarwemeel, water, zout
prijs: €1,90


jiaozi 思念的水饺 frozen dumplingsmerk: Synear (China) 思念的水饺
verpakking: oranje plastic verpakking (450g)
etiket: 腐皮韭菜水饺
ingrediënten: Chinese bieslook, tofu, tarwemeel, water, zout
prijs: €1,90


potstickersmerk: merkloos, eigen import Cheung Kong
verpakking: doorschijnende verpakking met groene letters (500g)
etiket: Potsticker 素食锅贴
ingrediënten: tarwemeel, water, spinazie, kool, gember, paddenstoelen, sesamolie
prijs: €2,50


Welke heeft de voorkeur?
De dumplings van Synear zijn van de vegetarische tot nu toe de beste, vooral de oranje en de groene. Helaas zijn ze niet altijd goed verkrijgbaar. Koreaanse dumplings kunnen nogal flauw smaken, de vulling is niet goed een geheel, waardoor alleen het velletje overblijft. De leek dumplings zijn lekker. Ze smaken duidelijk naar Chinese bieslook : een goeie vervanger voor de Synear dumplings. Het laatste merk, ‘potsticker’, is niet bijzonder. De dumplings smaken naar opnieuw verwarmde spinazie, en smaken niet eens Chinees.

Sinds 2012 is het merk ‘Fresh Asia’ op de markt, gemaakt in Engeland (zie ook eerste foto’tje). Die hebben een hele range verschillende dumplings met vlees, die erg smakelijk zijn.

Meer weten?

 • Recept voor dumplings : eigengemaakte chinese dumplings, op de enige echte Chinese dumpling-site van Nederland !
 • Vanwege de Europese warenwet is het Aziatische landen niet toegestaan dumplings met vleesvulling te importeren naar Nederland. Je hoeft dus niet te gaan zoeken naar Chinese dumplings met vlees of garnalenvulling die echt uit China komen: alles is vegetarisch. Er zijn wel enkele dimsumvarianten met vlees, die worden gewoon in Europa (zelfs in Nederland) gemaakt.
 • Foto van de verschillende dumplings uit hun verpakking

17 thoughts on “Chinese dumplings [jiaozi 饺子]

 1. Deze post snap ik niet helemaal, in NL worden ook Dim Sums gemaakt. Merk Long Fong. Dim sums met garnaal en varkensvlees (chiu mai) bv. Hier (A’dam) te krijgen bij de Chinese toko’s op Zeedijk en megazaak aan Spaklerweg.
  Merkwaardig dat de Koreaanse flauw zijn, de Koreanen staan juist bekend om hun uitbundige gebruik van peper en knoflook.

 2. Het gaat hier om een specifieke soort dumpling: jiaozi (Chinese dumplings in een halve maanvorm), niet dimsum. Jiaozi worden in het noorden van China gegeten als snack, dimsum is een verzamelnaam voor de hapjes die met het Kantonese (Zuid-Chinese) ‘yam cha’ – theedrinken – worden gegeten, zowel hartig (garnalenvulling) als zoet. Omdat er historisch gezien in Europa meer Zuid-Chinezen rondlopen dan noord-Chinezen, zijn de dimsumhapjes hier meer ingeburgerd en worden die ook hier in Europa gemaakt. Binnenkort zullen wij de garnalen-dimsums hier op de site bespreken! Heb jij lievelingsmerken?

 3. Die Koreaanse dumblings zijn van het merk ‘O-ttugi’ en de dumblings heten ‘samp’o chapch’ae mandu’. Mandu is het Koreaanse woord voor dumbling. Chapch’ae is een gerecht van roerbakken groente met roerbakken vlees, aardappelmeelnoedels en dat is verwerkt in de vulling van de mandu.

 4. Synear is te krijgen in Utrecht! Bij Toko Tjiau Jiang op de Croeselaan ( vlakbij de jaarbeurs) en Toko Tjiau Jiang op de Achter Clarenburg ( in de binnenstad van Utrecht) Deze toko heeft ze alle drie en soms zelfs de 4de soort, dat is er een met 5 verschillende soorten groenten. Verder hebben ze ook Jiaozi met vlees, zowel Chinese soorten als de Japanse Gyoza, maar voor deze moet je wel in de grote winkel zijn op de Croeselaan 199-205. De toko in de binnenstad heeft alleen de 3 soorten van Synear. ow en ze zijn zelfs ietjes goedkoper, €1,85!

 5. Dat is een goeie tip! Die Synear heb ik bij de Oriental niet meer gezien, maar ze hebben nu wel een ander merk dat er qua vorm ook op lijkt. Binnenkort weer eens proberen (maar ja, zelf maken blijft natuurlijk lekkerder)

 6. Handig en snel te bereiden! Ik ben in augustus door China getrokken en heb op meerdere plekken Dumplings en verschillende soorten Dim Sum gegeten. Hoop dat deze net zo lekker zijn als de dumplings in Nanjing en Beijing.. Heb online geprobeerd wat recepten in het Nederlands te vinden maar kan er niet zoveel vinden… hebben andere hier wat ervaring mee? Heb een paar recepten gevonden op http://www.dumplings.eu Als iemand anders nog wat websites weet of misschien een lekkere toko in de buurt van Den Haag. Laat het dan even weten 🙂

  • Jiaozi zijn gangbaar in het noorden van China, ze worden meestal gekookt. Ze zijn een maaltijd op zich, zoals bij ons bijvoorbeeld pannenkoeken. Je kan ze eten als lunch, als diner of gewoon tussendoor als snack. Ook moet je ze eten met Chinees Nieuwjaar.
   Dimsum is de verzamelnaam voor hapjes die in het zuiden van China (regio Canton) gegeten worden, ’s ochtends als ontbijt of als lunch. Je drinkt er thee bij. Dimsum kan dus slaan op heel veel verschillende deeglapjes met vulling, maar een klein gestoomde cake, een rol rijstvel met garnaal, of een paar gestoofde kippekluifjes kunnen ook onderdeel zijn van een dimsum-maaltijd.

 7. Pingback: Aziatische tapas, perfect voor de moderne borrelaar - foodreporter.nl

 8. Maggie uit Amsterdam verkoopt haar home made jiaozi, zie http://bbs.gogodutch.com/thread-276768-1-1.html
  联系方式:电话: 06 39 557 257 Maggie (我的手机不能读中文信息, 只能读英文或荷兰语的) 站内短信或 email: lovetocook.mx@gmail.com
  送货通知: (预订时请注明阿姆还是莱顿,并附上电话号码):
  周五 (11-6-17) 下午 6点 00分 送货到阿姆中心火车站
  周日 (11-6-19) 下午 13点 45分 送货到 Leiden 的 LUMC 正门口
  阿姆碰头地点更新: 中心火车站内行李寄存处入口 (对着第二站台B 地面有门电梯口;以前碰头地点–东边 (小) 的 Albert Heijn 门口往前走大约 10 米)。
  莱顿碰头地点:对着Leiden 火车站的 LUMC 正门口务要带上我的电话, 碰不到一块时还可以电话联系。
  莱顿如果是开车去的.可以在 12:15-13:00之间直接到我们聚会的地方来取:De Stevenshof […]

 9. Hallo, ik heb net alledrie de Synear dumplings geprobeerd, en ze zijn erg goed bevallen. Ik vond de blauwe juist het allerlekkerst (paksoi and shiitake), en de groene was zeker ook voor herhaling vatbaar. De vulling van de oranje vond ik wat eentonig, de prei(achtige groente) overheerste teveel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.