Chinese bieslook-bapao’s [jiucai bao 韭菜包]
Hoe heet het?
Chinese bieslook-bapao’s, Chinese bieslook-baozi, bun with Chinese chives, chive bao, jiucai bao 韭菜包 [de variant met gegist bapaodeeg]/ jiucai jianbing 韭菜煎饼 [de variant met gewoon tarwedeeg en dan gebakken]
Wat is het?
Een snack uit de noordchinese keuken : een (gegist) deeg wordt gevuld met een vulling van Chinese bieslook en kruiden en dan gebakken of gestoomd. De gebakken variant wordt meestal gemaakt met ongegist tarwedeeg en heet dan geen baozi (bapao) maar jianbing (‘gebakken koek’). Vegetarisch en erg lekker, als ontbijt of als lunch, of gewoon tussendoor. Chinese bieslook, met die typisch noord-chinese smaak, is het stralend middelpunt van deze snack, die niet op de officiele dimsum-lijst hoort – want die is zuid-chinees.
Hoe te gebruiken?
Zonder te ontdooien in een pannetje met platte bodem op laag vuur in een scheutje olie bakken. Afblussen met een beetje water (nog niet tot de helft), deksel erop, dan voorzichtig in ongeveer 10 minuten gaar laten worden. Dan zo eten of met een sausje.
Wat is er te koop?

verpakking: groen plastic verpakking (diepvries)
ingredienten: bieslook, kool, tarwemeel, water, wortelen, suiker, Ve-tsin, sesamolie, vegetarische oestersaus, knoflookolie, zout, witte peper, sojasaus
etiket: Chives & Vegetable dumpling 韭香蔬菜煎饼 (etiket: close-up)
prijs: €1.75 (10 stuks, 200 gram)

verpakking: plastic verpakking met plaatje van stoommandje
ingredienten: tarwemeel, water, gist; prei, raapolie, tahoe, zout, kruiden
etiket: Leek Bun (etiket: close-up)
prijs: €1.75 (6 stuks, 300 gram)
Welke heeft de voorkeur?
De absolute winnaar is die van Spring Home. Eigenlijk zijn het twee verschillende snacks, maar allebei met Chinese bieslook. Die van Spring Home (zonder gistdeeg) is sprekender en echt erg lekker. De ‘Leek Bun’ van Wei-chuan is een bapao-variant, ook wel lekker, maar niet erg bijzonder. Maar misschien komt die beter tot z’n recht als ie gestoomd wordt?
Meer weten?
- Meer foto’s van de ‘Spring Home’ en ‘Leek Bun’ bieslooksnacks
- Ook deze snack heeft last van naamsverwarring. De bekendste Chinese bieslooksnack heet namelijk in het Chinees 韭菜盒子 jiucai hezi ‘Chinese bieslook-envelopjes’. Die hebben een halvemaanvorm(hier een stap-voor-stap Chinese photoshoot hoe die te maken). De diepvriesvarianten die ik hier aantref zijn of jianbing – die zijn vrij plat en worden alleen gebakken. Of het zijn bapao (包子 baozi), die hebben plooitjes en worden eigenlijk alleen gestoomd.
Deze dumplings heb ik wel eens gehad erg lekker.