Chinese bieslook-bapao’s [jiucai bao 韭菜包]

Chinese bieslook bapaoHoe heet het?
Chinese bieslook-bapao’s, Chinese bieslook-baozi, bun with Chinese chives, chive bao, jiucai bao 韭菜包 [de variant met gegist bapaodeeg]/ jiucai jianbing 韭菜煎饼 [de variant met gewoon tarwedeeg en dan gebakken]

Wat is het?
Een snack uit de noordchinese keuken : een (gegist) deeg wordt gevuld met een vulling van Chinese bieslook en kruiden en dan gebakken of gestoomd. De gebakken variant wordt meestal gemaakt met ongegist tarwedeeg en heet dan geen baozi (bapao) maar jianbing (‘gebakken koek’). Vegetarisch en erg lekker, als ontbijt of als lunch, of gewoon tussendoor. Chinese bieslook, met die typisch noord-chinese smaak, is het stralend middelpunt van deze snack, die niet op de officiele dimsum-lijst hoort – want die is zuid-chinees.

Hoe te gebruiken?
Zonder te ontdooien in een pannetje met platte bodem op laag vuur in een scheutje olie bakken. Afblussen met een beetje water (nog niet tot de helft), deksel erop, dan voorzichtig in ongeveer 10 minuten gaar laten worden. Dan zo eten of met een sausje.

Wat is er te koop?


Chives & Vegetable dumplingmerk: Spring Home ‘Tee Yih Jia’ 第一家 [Singapore]
verpakking: groen plastic verpakking (diepvries)
ingredienten: bieslook, kool, tarwemeel, water, wortelen, suiker, Ve-tsin, sesamolie, vegetarische oestersaus, knoflookolie, zout, witte peper, sojasaus
etiket: Chives & Vegetable dumpling 韭香蔬菜煎饼 (etiket: close-up)
prijs: €1.75 (10 stuks, 200 gram)


Chinese chives bunsmerk: Wei-chuan 味全; 富字牌 [China]
verpakking: plastic verpakking met plaatje van stoommandje
ingredienten: tarwemeel, water, gist; prei, raapolie, tahoe, zout, kruiden
etiket: Leek Bun (etiket: close-up)
prijs: €1.75 (6 stuks, 300 gram)


Welke heeft de voorkeur?
De absolute winnaar is die van Spring Home. Eigenlijk zijn het twee verschillende snacks, maar allebei met Chinese bieslook. Die van Spring Home (zonder gistdeeg) is sprekender en echt erg lekker. De ‘Leek Bun’ van Wei-chuan is een bapao-variant, ook wel lekker, maar niet erg bijzonder. Maar misschien komt die beter tot z’n recht als ie gestoomd wordt?

Meer weten?

One thought on “Chinese bieslook-bapao’s [jiucai bao 韭菜包]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.