Lotuswortel [lian’ou 蓮藕]

lotuswortel Hoe heet het?
Lotuswortel, lotus root, renkon, lotus wortel, lian’ou 蓮藕

Wat is het?
De wortel van de lotusplant, die zich vormt onder water. De wortel is van de buitenkant lichtbruin (de kleur van een flespompoen) en bestaat uit verschillende segmenten. In de toko vaak in een verpakking met twee of drie stukken. In plakken gesneden is de lotuswortel rond, met prachtige ronde gaatjes in een decoratief patroon. De textuur en smaak lijkt gebakken op die van aardappel, maar dan zoeter en met meer crunch.

Hoe te gebruiken?
De lotuswortel kan worden gebakken, gestoofd of in soepen worden gebruikt. Worden ze gebakken dan houden ze hun crunch, stoof je ze, dan wordt de lotuswortel heel erg zacht en plakkerig. Snijd een segment van de wortel af en schil die met een dunschiller. Snijd dan in schijfjes, leg die in water met een scheutje azijn om verkleuren tegen te gaan. Stoof daarna in soepen of dep droog om de schijfjes te bakken.

Wat is er te koop?


lotuswortelmerk: nvt
verpakking: vacuum verpakt in versafdeling
etiket: lotus roots
prijs: €2,75 – €3,15 per kilo


lotuswortelmerk: Cock Brand [China]
verpakking: plastic doorschijnend zakje, diepvries (500g)
etiket: Racines de lotus congelees
prijs: ± €1,60


lotuswortel merk: ? [China]
verpakking: doorschijnend zakje, diepvries (500g)
etiket: Frozen Fresh Lotus Root Sliced
prijs: €1,30


Meer weten:

6 thoughts on “Lotuswortel [lian’ou 蓮藕]

 1. Hallo,

  Ik heb een recept geprobeerd voor lotusroots uit het kookboek curry’s uit de serie da’s pas koken uitg Rebo. Het was een complete mislukking : na 10 min frituren in 250 ml mosterdolie (recept)en vervolgens 2,5 (!) uur sudderen in 1,5 liter yoghurt was er nog niets ingedikt en de wortels even hard als het achterwerk van de goedheiligman. De zaak gaat aleen maar schiften. Ik heb alles weggegooid. Toch geef ik de moed niet op.

  • Het recept uit de serie Da’s pas koken Curry’s (Rebo) heb ik ook gemaakt. Het lijkt inderdaad een (versimpelde) vorm van nadur yakhni. Recepten in dit boek zijn soms wat onduidelijk. Dit recept geeft bijvoorbeeld geen tijden. 2,5 uur (!) sudderen is niet nodig. Ik heb de yoghurt alleen 5-10 minuten verwarmd (niet gaan koken of schiften). Ik heb eerst de lotuswortel gaar gemaakt (gekookt denk ik), toen aangebakken in mosterdolie, en toen de roomsaus gemaakt. Simpel recept eigenlijk, wel lekker.

 2. Sorry dat ik het zeg, maar dat klinkt ook als een erg vreemd recept. 😉
  Ik ken het niet, maar als ik google op lotusroot & yogurt kom ik recepten tegen voor nadur yakhni Moest het dat worden misschien?
  Daarin wordt de lotuswortel eerst (in de snelkookpan) gekookt. Ik kan me voorstellen dat die dan zacht wordt. Maar met 10 minuten frituren wordt het alleen maar hard en crispy. Dus geloof meteen dat het niet werkte. Wel balen zeg, zonde van alle moeite.

 3. Het lekkerste gerecht met lotuswortel vind ik de heldere bouillon soep met varkensribbetjes en rode dadels. Ik kan het elke bezoeker aanraden om eens te proberen. Vooral erg lekker als het koud weer is. Het is ontzettend simpel om zelf te maken, recepten zijn te vinden via google. Ik gebruik hier zelf de ‘verse’ verpakte variant.

 4. Vandaag gedroogde lotusroot gekocht en het ook geprobeerd.
  eerst een uuur in heet water geweekt, vervolgens in plakjes gesneden. Gebakken in cocosolie. Halve ui, een teen knoflook en een tomaat bij gedaan. Zout vergeten later erbij gevoegd. Het kan beter de volgende keer wat lager in heet water weken. Man en dochter vonden het lekker en te eten ook.

  groetjes Nisa

 5. Het recept uit de serie Da’s pas koken Curry’s (Rebo) heb ik ook gemaakt. Het lijkt inderdaad een (versimpelde) vorm van nadur yakhni. Recepten in dit boek zijn soms wat onduidelijk. Dit recept geeft bijvoorbeeld geen tijden. 2,5 uur (!) sudderen is niet nodig. Ik heb de yoghurt alleen 5-10 minuten verwarmd (niet gaan koken of schiften). Ik heb eerst de lotuswortel gaar gemaakt (gekookt denk ik), toen aangebakken in mosterdolie, en toen de roomsaus gemaakt. Simpel recept eigenlijk, wel lekker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.