Donkere sojasaus [laochou 老抽]
Hoe heet het?
Donkere sojasaus, dark soy, laochou 老抽
Wat is het?
Donkere sojasaus (laochou, ‘oude soja’) is een variant op de normale Chinese (lichte) sojasaus. Deze sojasaus wordt gemaakt volgens hetzelfde proces als gewone sojasaus, maar dan met de toevoeging van suikerstroop (en karamel). Donkere sojasaus is diepzwart van kleur, veel stroperiger en dikker dan zijn lichte variant. Donkere sojasaus gebruikt eigenlijk alleen voor de kleur, (lichte) sojasaus voor de smaak.
Hoe te gebruiken?
Enkele theelepels toevoegen aan een gerecht om het een diepzwarte kleur te geven. Bijvoorbeeld om gestoofde spareribs, gesudderd buikspek en andere stoofschotels diepdonker en aantrekkelijk te kleuren. Blijft in de voorraadkast eindeloos goed.
Wat is er te koop?
![]() |
merk: Pearl River Bridge 珠江桥牌 [Hong Kong] verpakking: glazen fles met etiket in rood en zwart etiket: Superior Dark Soy Sauce 老抽 ingrediënten: water, sojabonen, zout, suiker, tarwebloem (close up etiket) prijs: ± € 1,10 (500 ml) |
![]() |
merk: Lee Kum Kee 李锦记 [Hong Kong] verpakking: glazen fles met etiket in goud en paars etiket: Premium Dark Soy Sauce 特级老抽 ingrediënten: sojasaus (water, zout, suiker, tarwebloem), kleurstof (E150a, E150c), smaakversterker E621, sulfiet (close up etiket) prijs: ± € 1,50 (500 ml) |
Meer weten?
- Recept : ‘ingekookte sojasaus’ maken (复制酱油), dat wil zeggen de donkere sojasaus aromatiseren met onder andere kaneel, steranijs, gember en lenteuitjes
- Zie ook: lichte sojasaus
heb een fles van Pearl River Bridge gekocht, en hij is best lekker van smaak. Stroperig met een sterke sojasaussmaak en iets zoeter, dus echt niet alleen om de kleur kopen! 🙂