Dumplingvelletjes [jiaozi pi 饺子皮,huntun pi 馄饨皮]

dumpling skinsHoe heet het?
Dumplingvelletjes, wontonvellen, dumpling skins, dumpling wrappers, wonton skins, wonton wrappers, gyozavelletjes, jiaozi pi / huntun pi, 饺子皮 / 馄饨皮

Wat is het?
Kleine deegvelletjes, gestanst uit tarwemeel of tarwemeel en maizena. Er zijn verschillende soorten. De soort ‘jiaozi’ of ‘dumplings’ is (grauw-)wit van kleur, gemaakt van tarwemeel en water en wordt gebruikt voor Noord-Chinese dumplings. De andere soort is dunner, geler van kleur en wordt na koken doorschijnender. Geschikt voor Zuid-Chinese wontons of dimsum.

Hoe te gebruiken?
Ontdooien en bewaren onder vochtige doek tot gebruik. Dan in gewenste vorm vouwen, de randen met water bevochtigen en de dumpling of wonton dichtvouwen. Na alle voorbereidingen de dumplings of wontons koken, bakken of stomen.

Wat is er te koop?


dumpling skinsmerk: Master Lau (刘师傅), San Kong
verpakking: oranje plastic verpakking, diepvries
etiket: Master Lau Jiao Zi Vellen, chinese dumpling skins 北方饺子皮
ingrediënten: tarwemeel, tapiocameel, tarwegluten, water, zout
prijs: € 1,95


dumpling pastrymerk: Mong Lee (万里香牌) Taiwan
verpakking: doorschijnende verpakking, diepvries
etiket: Dumpling pastry 水饺皮
ingrediënten: tarwemeel (68%), water, zout
prijs: € 1,95? [40 stuks 450 gram]


wonton pastry

merk: (?) Koreaans
verpakking: plastic verpakking met rode en groene blokjes, diepvries
etiket: alleen Koreaanse tekens
ingrediënten: tarwemeel, water, zout
prijs: € 1,35


wonton pastrymerk: Happy Boy (福仔)
verpakking: groene plastic verpakking, diepvries (200g)
etiket: Wonton pastry, 云吞皮
ingrediënten: tarwemeel, tapiocameel, tarwegluten, water, zout, kruiden
prijs: € 1,05


wonton pastrymerk: San Kong, Hongkong
verpakking: blauwe plastic verpakking, diepvries (200g)
etiket: Wonton vellen slices, chinese ravioli 高级云吞皮
ingrediënten: tarwemeel, ei, water, zout, kaliumcarbonaat E 501
prijs: € 1,10<


wonton pastrymerk: Happy Boy (福仔)
verpakking: oranje plastic verpakking, diepvries
etiket: Wonton pastry for deep fry, 炸皮
ingrediënten: tarwemeel, tapiocameel, tarwegluten, water, zout
prijs: € 1,09


Meer weten?

 • Alles over jiaozi op dé Nederlandse Chinese dumplings website. Inclusief foto’s hoe ze te vouwen.
 • Fotoserie: hoe vouw je een wonton
 • Let op welke soort je koopt:
  • Als je noordchinese jiaozi wilt maken, koop dan de vellen van Master Lau, die van Mong Lee, of de Koreaanse± die zijn het stevigst. Jiaozi-vellen zijn rond, nooit vierkant. Er is van Mong Lee ook een spinazievariant met groengekleurde velletjes. De velletjes van Master Lau zijn kleiner (en beter) dan die van Mong Lee – die vind ik te groot. De Koreaanse dumpingvelletjes zijn weer dunner dan de Chinese, ze vouwen erg soepel, maar hebben daardoor minder ‘beet’ dan de Chinese.
  • Wil je wontons maken voor wontonsoep of gestoomde dimsums maken, koop dan die met de blauwe of groene verpakking. Dit zijn vierkante, dunne uitgestanste velletjes, die doorschijnend worden na koken of stomen.
  • Ga je zelf pangsit maken, koop dan de laatste variant. Ze houden prima hun vorm en knapperigheid tijdens het frituren.

7 thoughts on “Dumplingvelletjes [jiaozi pi 饺子皮,huntun pi 馄饨皮]

 1. Vorige week beide soorten gekocht van Happy Boy. Van te voren een vulling gemaakt van garnalen, bamboescheuten, gember, Chineesekool en nog wat kruiderij, voor de gekookte variant, voor de frituur versie een vulling van Tante Vicky.
  De vulling van Tante Vicky bestaat uit varkens gehakt, fijngemalen ebbie (gedroogde garnalen), ketjap en knoflook en wat fijngehakte sjalotjes. Er hoeft slecht een heel klein beetje van de vulling gebruikt te worden.
  Verschil ion de velletjes die de wonton/pangsit maken.

  De rode verpakking:
  Frituren: Prachtige pangsit en de vellen worden super groot, de Tante Vicky vulling is gewoon super, sterk maar wordt ondersteund door een zoet/zure gembersaus. De vulling om te stomen , pocheren of koken zorgt bijna voor een ontploffing door het hogere vochtgehalte.
  Koken: De vellen vallen als slappe vaatdoeken uiteen als je ze kookt/pocheert, de vulling blijft sterk maar het geheel voelt in mijn mond als een smaakloze gekookte dwijl, het deeg heeft totaal geen bite en het sterk gekruide gehaktmengsel overheerst in deze kleffe smurrie. Geen saus nodig, zelfs geen druppeltje sesamolie.

  De groene verpakking:
  Frituren: Weer een mooie pangsit maar minder groot, het deeg zet minder uit en de pangsitjes, wontonnetjes blijven relatief klein. De vulling bij het frituren gedraagt zich als bij de rode versie maar bij de gekookte versie houd het deeg een bite en wordt geen smakeloze dweil, beide vullingen houden zich goed hoewel de kleine vulling van Tante Vicky toch iets te schraal is. Nee dan de vollere vulling met kool en gewelde Shiitake, gember en kool.

  Het geheel houd wel in dat ik tegenwoordig met meerdere soorten wontonpastry naar huis ga.

  Remi

 2. Hoi hoi,

  Kon het niet laten om als chinese hierop te reageren. De diverse soorten deegvelletjes die te koop zijn, zijn echt alleen geschikt voor de bereidingswijze die erop staat. Voor chinezen is het absoluut not done om bijv. zoals Remy hierboven met deeg voor de frituur, gekookte wontons te maken.
  Voor Jaozi geldt dat ook. De Gyoza vellen die je ook kunt krijgen in de Toko zijn absoluut niet geschikt als je gekookte of gestoomde pasteitjes wilt maken.
  Trouwens, pangsit zijn gewoon gefrituurde wontons, het is puur de naamgeving hier.

 3. Super bedankt voor het vergelijkende warenonderzoek! Ik heb me al vaker afgevraagd waarom mijn wontons compleet uit elkaar vielen in de soep voordat de vulling gaar was. Dat was dus omdat ik de verkeerde vellen gebruikte. Oeps. Sorry aan alle chinezen voor het misbruik maken van hun wontonvellen, ik zal me voortaan netjes gedragen 😉

 4. Pingback: 2015: Het jaar van de geit (+ recept!) | Judith in China

 5. Ik snap nu niet meer goed welke ik moet kopen.Ik had dus wontonvellen van het merk “happy boy” gekocht.ze hadden voor koken(groene verpakking) en voor frituren(blauwe verpakking).Ik had de groene verpakking gekocht..

  Ik wilt met de kerst gestoomde jiaozi maken.Nu had ik wat test-jiaozi gemaakt en gestoomd.Het smaakte prima maar de vellen waren wel heel dun.Nu twijfel ik ze moet stomen,koken of in de soep moet doen. Als vulling had ik 400gr kipgehakt met 1bosje lenteui en 3teentjes knoflook en oestersaus. Ik vond de smaak een klein tikje te flauw maar met een goede dipsaus of in de bouillon gekookt denk ik dat het wel goed tot zijn recht komt.

  Maar in elk geval is het mij niet duidelijk waar ik de vellen voor kan fgebruiken.
  Het kan sowieso in de soep want er staat een afbeelding op de verpakking. Maar kan ik het ook stomen? of moet ik daar andere vellen voor hebben?. Toen ik die paar test dumplings maakte vielen ze niet uit elkaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.