Testpanel: Chinese tarwenoedels
![]() |
Welkom bij het testverslag van het allerleerste sessie van het testpanel Dun Yong en Tokowijzer!
Wat hebben we getest?
We begonnen het eerste testpanel met een elementair ingredient in veel Aziatische keukens: Chinese tarwenoedels. Noedels, noodles, eiernoedels, mie, bami, Chinese mie: er zijn zoveel verschillende soorten! Ze liggen in het schap in allerlei verpakkingen, de ene noedelsoort zit gevormd in kleine nestjes, de andere soort heeft mooie krullen- de ene noedel is heel dun en sprieterig, de andere soort rond, breed of vierkant, grauw of juist knalgeel: hoe moet je nou weten welke soort je moet kopen?
Omdat Tokowijzer dat ook wel wilde weten, organiseerden wij samen met toko Dun Yong in Amsterdam een proefsessie van ons testpanel Dun Yong-Tokowijzer!
Van het driekoppige vaste panel konden deze vakantietijd twee personen naar Amsterdam komen, en er waren drie losse testers aanwezig die uit de aanmeldingen via de website van Dun Yong waren gekozen. Als invaller voor Fong (van de Flavors of the Far East kookstudio) was Miya gekomen. Maar de sterren van de avond waren natuurlijk onze tarwenoedels. Laten we ze even voorstellen:
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() |
De geteste noedels, van links naar rechts: 1. Pearl River Bridge; 2. Mi Chay; 3. Cap Atoom Bulan; 4. Cock Brand; 5. Sau Tao; 6. Golden Lion; 7. Shin Hua; 8. SunWave.
Om het zo eerlijk mogelijk te houden waren de verpakkingen weggehaald en werden de noedels alleen met een nummer aangeduid. De noedels werden door het testpanel op drie manieren geproefd: neutraal, in een soep en gebakken in de wok. Bestektechnisch en wat pannen betreft waren acht verschillende merken een hele uitdaging, maar uiteindelijk zaten Klary, Benno, Peter, Paul en Alice met in de ene hand eetstokjes en in de andere hand blaadjes met proefnotities ijverig te proeven en te schrijven.
Natuurlijk kon dit niet zonder dat er in de kookstudio onafgebroken werd gekookt door chef Miya. Ze was geweldig! De noedelsoep was een Japans geinspireerde kippenbouillon, op smaak gebracht door gember, lenteui, sojasaus en miso. De saus die ze in de roerbak gebruikte was meer Korean style met teriyakisaus, honing, gember, knoflook en kip.
De bakken met noedels werden streng op de juiste volgorde gehouden zodat er geen verwisselingen konden optreden. Sommige noedels bleken ei als ingredient te hebben, sommige niet. Sommige noedels waren erg dun, en dat vond de ene tester juist lekker en de andere tester juist niet. Andere noedels vielen uit elkaar bij de roerbak. Er begonnen zich voorkeuren af te tekenen: “Wel iets te plakkerig en melig”, “beetje ielig maar wel lekkere kleine noedeltjes”, “neemt smaak goed op”, “ruiken muf”, “minder lekker dan 3”, “structuur heel goed voor soep”.
Na anderhalf uur stevig dooreten (24 porties noedels, no carbs no glory!) bleek dat sommige noedels juist goed zijn voor soep, sommige om te worden gebakken. En toen moesten de punten worden geteld.
And the winner is…
In de categorie soepnoedels: ![]() 1. Golden Lion |
In de categorie gebakken noedels:![]() 1. Cap Atoom Bulan |
Als we beide categorieen samen nemen is de algemene winnaar Golden Lion en nummer 2 is noedel Cap Atoom Bulan. Een gedeelde derde plaats is voor noedel Sau Tao en Shin Hua.
Bij de onthulling welke noedels bij welk nummer hoorden, was iedereen enorm verrast. De winnende noedels bleken namelijk helemaal niet duur te zijn, en hadden niet de aantrekkelijkste verpakking. De andere noedels zagen er qua verpakking veel sjieker uit; als we in de winkel hadden gelopen hadden we de winnaars niet snel gekocht.
Zowel Golden Lion als Cap Atoom Bulan zijn ‘makkelijke’ noedels, noedels waar het niet snel mis mee gaat. Als je ze iets langer of korter kookt blijven structuur en smaak goed behouden. Golden Lion was de favoriet in de soep omdat deze noedels goed smaken opnemen terwijl ze toch hun beet behouden en aangenaam in de mond voelen. Cap Atoom Bulan werd bij het bakken niet plakkerig, nam prachtig smaken op en had ook een goede beet. Ook gebakken bleef Golden Lion het goed doen en daarom is het overall winner nummer 1!
Omdat we acht soorten uittestten en de noedels niet allemaal even grondig werden afgespoeld of lang bleven liggen na de bereiding – we konden ze niet allemaal tegelijk direct opeten – kwamen sommige noedels minder goed uit de bus dan ze thuis zouden doen. Het was moeilijk een echt niet-lekkere noedel aan te wijzen, ze kwamen dicht bij elkaar. Eigen voorkeuren spelen ook een rol. Het testpanel hield niet van te dunne noedels in de soep. Maar Thaise restaurants schijnen te zweren bij bij Long Life Noodles (de dunne gele noedels van Cock Brand), terwijl Chinese restaurants kiezen voor de noedels van Shin Hua als ze gebakken noedels gaan maken.
Al met al een bijzonder geslaagde testavond, we willen de deelnemers heel hartelijk bedanken voor hun medewerking. En chef Miya voor haar inzet. We vonden het heel leuk en nuttig, en zien jullie graag een volgende keer terug!
Nieuwsgierig geworden om zelf dingen te proeven? Wil je ook een keer meedoen met het testpanel? Geef je dan op via het formulier op de website van Dun Yong, dan nodigen we je een keertje uit!
Kijk hier naar meer foto’s van de eerste sessie van het testpanel:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Makiko and the whole Japanese food community here agrees that for a Yaki-Soba the Cap Atoom is definitely the best choice. However for ultimate texture and taste they recommend the Japanese Maruchan brand (http://www.maruchan.co.jp/products/search/193.html?t=b).
Not sure where you can get that in NL though…
Ha dat is wel erg grappig! Dus de Cap Atoom ook bijzonder aan te raden voor Japanse yakisoba! Het pak Maruchan heb ik nog niet gezien hier. Iemand?
Geweldig. Wel jammer dat ik niet bij de 1e testpanel kon zijn!
Ik verheug me al op de volgende keer, dan ben je zeker van de partij!
Persoonlijk vind ik die dunne donkergele mie die bij elke supermarkt ligt voor 60 cent ofzo (de versie met ei, rode plastic verpakking met een geisha erop, met 3 rechthoekige platen mie erin) de beste… kookt lekker snel maar wordt niet pruttig, is mee te wokken maar ook voor in de soep en heeft een fijne smaak! Maar misschien komt het wel omdat ik ermee ben opgegroeid… 😛
ps: merk kan ik morgen wel even posten, heb de verpakking nu niet hier
sorry voor het spammen maar ik weet het merk al 😛 Soubry!(http://cmgtcontent.ahold.com.kpnis.nl/cmgtcontent/media//000298400/000/000298448_004_36766_200.jpg)
Volgens mij heeft de Meidi-Ya op de Beethovenstraat de Maruchan Yakisoba!
O echt! dan ga ik daar weer eens kijken!
Ze hebben wel wat problemen met de invoer van Japanse levensmiddelen….
Ja, wie niet in de business met Japan? Hopelijk wordt het snel beter.
Het zo bekende rood-gele label om Chinese quick cooking noodles is een Chinees staatslabel, die iedere fabriek in China mag gebruiken. Enkel en alleen een fabriekscode zegt, in welke fabriek het gemaakt is. Kunnen er vele tientallen zijn, uit diverse Chinese provincies, als Jiangsu, Anhui, Zhejiang, Fujian, Jiangxi en Guangdong.
Voor wie het niet kent, hier nog een kort filmpje over noodles…
Wat een goeie test! Erg leuk initiatief. Ik ga de winnende noedels snel eens proberen. Over de tabel: kan het zijn dat de opsommingen van noedels per ongeluk zijn omgewisseld? Aan de testuitslagen te zien hoort boven de eerste kolom “categorie gebakken noedels” te staan en boven de tweede kolom “soepnoedels” in plaats van andersom.
Dankjewel Marion, maar ik geloof niet dat ze zijn omgewisseld..Golden Lion is de winnaar van de soepnoedel en Cap Atoom Bulan van de gebakken noedels… snel weer eens proberen 😉
Dank voor de verduidelijking! De Cap Atoom Bulan is dus de winnaar van de gebakken noedels? In de tekst onder de tabel staat juist “Cap Atoom Bulan was de favoriet in de soep (…)” Daarom was ik verbaasd dat Cap Atoom Bulan ineens op nr 1 stond bij de gebakken noedels in plaats van nr 1 bij de soepnoedels. En na een enthousiaste beschrijving over roerbakken met Golden Lion, zag ik Golden Lion op nr 1 staan bij de soepnoedels in plaats van bij de gebakken noedels. Vandaar mijn verwarring 😉 Ben trouwens erg blij met de Tokowijzer, want ben daardoor enthousiast Aziatisch koker geworden.
Hey Marion, je had wel gelijk, in het verhaaltje eronder waren de namen per ongeluk omgedraaid… Ik heb het stukje nu aangepast. Dankjewel dat je het hebt gezien want door al dat genoedel was ik de noedel.. uh draad een beetje kwijtgeraakt!
LOL 😀
Toch leuk om te weten dat ik al tijden de nummer 1 gebruik 🙂
je hebt een hele goede smaak hilmar 😉