Apenhaar [rousong 肉松]

Hoe heet het?
Abon, apenhaar, apehaar, gepluisd vlees, geplet vlees, abon babi, abon sapi, abon ayam, pork floss, beef floss, meat floss, chicken floss, rousong 肉松.

Wat is het?
Abon of ‘apenhaar’ is reeds gegaard draadjesvlees van rund, varken of kip dat in kruiden wordt gemarineerd en dan in olie gebakken wordt totdat al het water eruit is verdampt. Daarna wordt het extra uit elkaar gepluisd en ontstaat een droge, vezelige substantie die heerlijk is als bijgerecht op rijst of gewoon als snack. Het is hier bekend uit Indonesië, maar China, Vietnam en andere Aziatische landen kennen ook dit soort gekruid gedroogd gepluisd vlees.

Hoe te gebruiken?
Een plukje van het ‘apenhaar’ eten als smaakmaker bij rijst of gewoon direct snacken uit het bakje. De zoetige, kruidige en vaak pittige draadjes zijn onweerstaanbaar lekker. Sommige varianten zijn licht van kleur en extreem fijn; ze smelten op de tong. Het is niet altijd even makkelijk te krijgen. Sommige Indische toko’s hebben het zelfgemaakt staan, andere toko’s verkopen merken op Chinese, Indonesische en Vietnamese wijze. De meest gangbare varianten zijn varkensvlees en rundvlees.

Wat is er te koop?


Pork flossmerk: Advance Food Ltd [Engeland]
verpakking: zakje met foto van apenhaar en poppetje met koksmuts thumbs up
etiket: Pork Floss 猪肉松 ready to eat
ingredienten: varkensvlees, plantaardige olie, zout, suiker, tarwe, sojasaus, kleurstof, karamel, sojapoeder […]
prijs: €1,25 (60 gram)


merk: Thuc Pham [Vietnam]
verpakking: zak van hard plastic
etiket: Kho Bo Tien Nga tiennga.com
ingredienten: rundvlees (98%), chili, zout, suiker
prijs: €? (125 gr.)


Meer weten?

 • Filmpje van een Taiwanees die meat floss maakt van reeds gegaard varkensvlees. Het vlees wordt gekruid met zout, suiker en wat zeewiervlokken en ongeveer 30 minuten gebakken in een pannetje : Taiwanees pork floss
 • Je kunt natuurlijk ook gewoon apenhaar op je boterham met pindakaas doen in plaats van een lik sambal. Of natuurlijk die sambal er toch nog bij 😉
 • abon‘ is de naam voor het gepluisde vlees, ‘dendeng‘ is meer voor (beef or pork) jerky, dus grotere stukken vlees (zie ook beef jerky).
 • De floss heeft hele flinterdunne draadjes, kijk maar naar deze foto
 • Foto van zelfgemaakte abon babi (van overgebleven pulled pork): opbakken in olie met wat knoflook, chilipepers, palmsuiker en ketoembar, net zo lang tot al het water eruit is verdampt. Dan beetje fijnstampen en pluizen:
  Pork floss

6 thoughts on “Apenhaar [rousong 肉松]

  • Hallo Petra, ik heb ook zo`n gedroogd zakje, maar ik weet niet hoe ik het moet gebruiken en hoop, dat jij mij uit de droom kan helpen, want ik zie alleen maar recepten om het te maken, maar dit is al klaar. Hoop, dat jij me terugmailt, het ligt er al zo lang en als je het niet weet………….. Carla

   • Beste Carla, je gebruikt het als seroendeng of als kroepoek: neem gewoon een schepje of 2 en eet het als bijgerecht bij rijst, of je doet het over noedels of wat je lekker lijkt! Dan is het zo op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.