Ingemaakte groente [zhacai 榨菜]
Hoe heet het?
Ingemaakte groente, preserved vegetable, hot pickled mustard tuber, ingemaakte groente uit Sichuan, Szechuan groenten, Sichuangroente, zhacai 榨菜 (letterlijk: geperste groente)
Wat is het?
Chinees knolgewas (mosterdgroente/ mosterdkool), ingemaakt met een mengsel van zout, chilipoeder en kruiden. Een van de vele ingelegde gewassen in de Chinese keuken. Heeft een zoutige smaak en een stevige, knapperige beet. De kleur is bruin-groen.
Hoe te gebruiken?
Afspoelen en in dunne plakjes snijden, die weer in reepjes of kleine blokjes. Als smaakmaker in roerbakgerechten, soepen of gewoon om op te knabbelen bij witte rijst of rijstgruwel.
Wat is er te koop?

verpakking: blikje met rood en geel etiket (340g)
etiket: Szechuen Preserved Vegetable, Radis Chinois 四川榨菜
ingrediënten: mosterdgroente, zout, chilipoeder.
prijs: € 0,80
Meer weten?
- Foto: knoflookspruiten met ingemaakte groente en spekjes
- Foto van de onbewerkte mosterdkool: zie de karakteristieke, ronde uitstulpingen
- Allerlei foto’s op flickr van gerechten met ingemaakte groente
- Let op: deze ingemaakte groente is zowel in hele stukken als in reepjes te koop. Er is nauwelijks verschil in etiket. Bij de reepjes staat er in witte letters SHREDDED onder ‘Preserved Vegetable’.
Heb ’t gekocht, lekker en goed van smaak alleen wel zout.
Ja, zoals alle gepekelde groente is het best zout, in kleine hoeveelheden gebruiken of anders voor gebruik afspoelen (vind ik jammer want dan is er gelijk heel wat van de smaak weg 😉