loempiavellen [chunjuan pi 春卷皮]

rijstvellenHoe heet het?
Loempiavellen, loempia vellen, spring roll wrappers, loempiawrap, chunjuan pi 春卷皮

Wat is het?
Kant en klare deegvelletjes gemaakt van tarwebloem en water, te gebruiken als omhulsel van een Chinese loempia. Hoewel de loempia sinds jaar en dag tot een van de klassiekers van de Nederlandse Chinese restaurants mag worden gerekend, is de loempia in China weinig gangbaar. De velletjes zijn wit van kleur, zijn ietwat doorschijnend en voelen bijna aan als een soort dik papier.

Hoe te gebruiken?
De velletjes die worden verkocht zijn uit de diepvries – ontdooi de loempiavellen voor gebruik en houd ze soepel onder een vochtige keukendoek, anders drogen ze uit. Vul ze met bijvoorbeeld een mengsel van geweekte glasnoedels en groente (recept hieronder). Rol ze strak op en plak ze dicht met een beetje losgeklopt ei. Frituur de loempia’s in hete olie (180C) tot ze goudgeel van buiten zijn en laat uitlekken op keukenpapier. Eten met dipsaus, zoals Thaise chilisaus. (Aanvulling:) Je kunt ze ook bestrijken met zoete bonensaus of hoisin, de vulling ertussen doen en rauw eten.

Wat is er te koop?
Hieronder staan ze van klein naar groot:


Spring roll pastrymerk: Spring Home TIJ 第一家 [Singapore]
verpakking: ROzE rand, vierkante verpakking (diepvries) met plaatje van schaal met loempia’s
etiket: TIJ SPRING ROLL PASTRY
ingrediënten: tarwebloem, water, kokosolie, zout (close up etiket)
prijs: €1,50 (550 gram, 50 stuks, 12,5 x 12,5 cm.)


Spring roll wrappersmerk: Spring Home TIJ 第一家 [Singapore]
verpakking: BLAUWE rand, vierkante verpakking (diepvries) met plaatje van schaal met loempia’s
etiket: TIJ SPRING ROLL PASTRY
ingrediënten: tarwebloem, water, kokosolie, zout
prijs: €1,75 (250 gram, 40 stuks, 19 x 19 cm.)


Spring roll wrappersmerk: Spring Home TIJ 第一家 [Singapore]
verpakking: GROENE rand, vierkante verpakking (diepvries) met plaatje van schaal met loempia’s
etiket: TIJ SPRING ROLL PASTRY
ingrediënten: tarwebloem, water, kokosolie, zout
prijs: €1,75 (550 gram, 40 stuks, 21,5 x 21,5 cm.)


Spring roll wrappersmerk: Spring Home TIJ 第一家 [Singapore]
verpakking: ROZE rand, vierkante verpakking (diepvries) met plaatje van schaal met loempia’s
etiket: TIJ SPRING ROLL PASTRY
ingrediënten: tarwebloem, water, kokosolie, zout
prijs: €1,75 (550 gram, 30 stuks, 25 x 25 cm.)


Meer weten?

  • Niet te verwarren met Vietnamese rijstvellen, die zijn van rijst gemaakt en worden alleen geweekt in water, en niet gefrituurd
  • De verschillende kleuren verpakkingen van Spring Home (een ander gekleurd randje) slaan op de hoeveelheid velletjes per pak, 30, 40 of 50 [update: ik begrijp echt niet waar de kleuren op slaan, waarschijnlijk op de grootte]
  • Recept loempiavulling: neem 50 gram glasnoedels en week die in warm water tot ze zacht zijn. Bak in een wok een geklutst ei. Bak twee handjes tauge, 2 eetlepels in reepjes gesneden rode paprika, 1 kwart heel dun gesneden winterwortel, 1 in reepjes gesneden lenteui en 3 eetlepels ragfijn gesneden Chinese kool, of andere groentes die je lekker vindt. Voeg twee eetlepels sojasaus, een half theelepeltje zout en 1 eetlepel sesamolie toe en hussel goed. Meng met de voorgeweekte en uitgelekte glasnoedels en laat afkoelen. Je vulling is klaar voor gebruik.
  • Je hebt natuurlijk ook machines die het werk voor je kunnen doen: De automatische Machine van het Gebakje van het Broodje van de Lente
Advertisements

22 thoughts on “loempiavellen [chunjuan pi 春卷皮]

  1. Frituren is trouwens niet noodzakelijk, als de vulling lekker op smaak is, zijn ze ongebakken ook heerlijk!
    Loempia’s worden in het zuiden van China vooral met Chinese Oud & Nieuw gegeten.

  2. Mee eens! Deze vellen kunnen inderdaad ook “rauw” gegeten worden. Thuis smeerden we er altijd wat hoisin-saus op, en vulden ze o.a. met de groenten die hierboven genoemd worden. Je kunt trouwens ook “reepjes” vlees (zoals chasiu 叉烧) toevoegen. Overgebleven gevulde loempia’s kunnen prima worden opgebakken in een koekepan of gefrituurd.

  3. Ongefrituurd lijkt me eigenlijk nog lekkerder, want na frituren wordt het wel heel vaak erg vet vind ik. Wat vinden jullie van de grootte, maken jullie thuis altijd die kleintjes of ook wel eens van die grote loempia’s?

  4. Er zijn drie maten, maar de grootste maat hebben ze niet bij elke toko, ik gebruik eigenlijk alleen de kleinste en medium maat, de supergrote gebruik ik nooit. Ik gebruik trouwens altijd maar 1 vel bij het vouwen. De kleintjes gebruik ik trouwens ook als ik gefrituurde buideltjes maak, they look so cute!
    En qua recept, ik gebruik meestal een mengsel van wortel, gedroogde shiitake& boomoren (en geweekt in heet water), glasnoedels, tauge, bosui en kip.

    • Dus je gebruikt dan geen pangsitvelletjes maar liever deze voor de buideltjes? goeie tip! En die kleurtjes ga ik nog eens in de toko bekijken, want : hoe groter het velletje hoe meer velletjes in een pakje? Daar snap ik niets meer van 😉

  5. Nou ja, deze geven een minder vet velletje en andere structuur, met die pangsit velletjes is het lastig om mooie buideltjes te maken.
    Hoe groter de vellen hoe minder er in een pak zitten. Uit mijn hoofd zijn dit de hoeveelheden:
    12,5 bij 12,5 cm – 50 vellen
    25 bij 25 cm – 40 vellen
    30 bij 30 cm – 30 vellen

  6. O, ik dacht altijd dat de grootste 30 cm was, maar dan heb ik het verkeerd gelezen 🙂 Ik gebruik dus die met de groene rand voor mijn gewone loempia’s en die met de roze rand voor die buideltjes.

  7. Hallo.

    Ik probeerde reeds vaker loempia’s te maken.
    Echter bij mij knappen de vellen soms reeds bij het maken.
    Ook dikwijls tijdens het frituren, waarbij alle ingredienten
    los in de frituur lagen.
    Wat te doen?
    Hoe maak ik met succes een goede loempia?

    Groetjes en bvd
    Jos

  8. Kan mij iemand zeggen of er in loempiavellen lactose zit ! Normaal doen ze bij ( bak ) bloem verbeteraars bij waarin er lactose zit .Dus de samenstelling v.d bloem zou geen lactose mogen bevatten . Niet hetzelfde als glutten . Graag reactie van lotgenoten .
    Dank & grtjs Paul

  9. Loempiavellen na openen verpakking onder vochtige doek leggen. Een voor een verwerken. Drogen razendsnel uit en dan scheuren/barsten/breken ze.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s