loempiavellen [chunjuan pi 春卷皮]
Hoe heet het?
Loempiavellen, loempia vellen, spring roll wrappers, loempiawrap, chunjuan pi 春卷皮
Wat is het?
Kant en klare deegvelletjes gemaakt van tarwebloem en water, te gebruiken als omhulsel van een Chinese loempia. Hoewel de loempia sinds jaar en dag tot een van de klassiekers van de Nederlandse Chinese restaurants mag worden gerekend, is de loempia in China weinig gangbaar. De velletjes zijn wit van kleur, zijn ietwat doorschijnend en voelen bijna aan als een soort dik papier.
Hoe te gebruiken?
De velletjes die worden verkocht zijn uit de diepvries – ontdooi de loempiavellen voor gebruik en houd ze soepel onder een vochtige keukendoek, anders drogen ze uit. Vul ze met bijvoorbeeld een mengsel van geweekte glasnoedels en groente (recept hieronder). Rol ze strak op en plak ze dicht met een beetje losgeklopt ei. Frituur de loempia’s in hete olie (180C) tot ze goudgeel van buiten zijn en laat uitlekken op keukenpapier. Eten met dipsaus, zoals Thaise chilisaus. (Aanvulling:) Je kunt ze ook bestrijken met zoete bonensaus of hoisin, de vulling ertussen doen en rauw eten.
Wat is er te koop?
Hieronder staan ze van klein naar groot:

verpakking: ROzE rand, vierkante verpakking (diepvries) met plaatje van schaal met loempia’s
etiket: TIJ SPRING ROLL PASTRY
ingrediënten: tarwebloem, water, kokosolie, zout (close up etiket)
prijs: €1,50 (550 gram, 50 stuks, 12,5 x 12,5 cm.)

verpakking: BLAUWE rand, vierkante verpakking (diepvries) met plaatje van schaal met loempia’s
etiket: TIJ SPRING ROLL PASTRY
ingrediënten: tarwebloem, water, kokosolie, zout
prijs: €1,75 (250 gram, 40 stuks, 19 x 19 cm.)

verpakking: GROENE rand, vierkante verpakking (diepvries) met plaatje van schaal met loempia’s
etiket: TIJ SPRING ROLL PASTRY
ingrediënten: tarwebloem, water, kokosolie, zout
prijs: €1,75 (550 gram, 40 stuks, 21,5 x 21,5 cm.)

verpakking: ROZE rand, vierkante verpakking (diepvries) met plaatje van schaal met loempia’s
etiket: TIJ SPRING ROLL PASTRY
ingrediënten: tarwebloem, water, kokosolie, zout
prijs: €1,75 (550 gram, 30 stuks, 25 x 25 cm.)
Meer weten?
- Niet te verwarren met Vietnamese rijstvellen, die zijn van rijst gemaakt en worden alleen geweekt in water, en niet gefrituurd
De verschillende kleuren verpakkingen van Spring Home (een ander gekleurd randje) slaan op de hoeveelheid velletjes per pak, 30, 40 of 50[update: ik begrijp echt niet waar de kleuren op slaan, waarschijnlijk op de grootte]- Recept loempiavulling: neem 50 gram glasnoedels en week die in warm water tot ze zacht zijn. Bak in een wok een geklutst ei. Bak twee handjes tauge, 2 eetlepels in reepjes gesneden rode paprika, 1 kwart heel dun gesneden winterwortel, 1 in reepjes gesneden lenteui en 3 eetlepels ragfijn gesneden Chinese kool, of andere groentes die je lekker vindt. Voeg twee eetlepels sojasaus, een half theelepeltje zout en 1 eetlepel sesamolie toe en hussel goed. Meng met de voorgeweekte en uitgelekte glasnoedels en laat afkoelen. Je vulling is klaar voor gebruik.
- Je hebt natuurlijk ook machines die het werk voor je kunnen doen: De automatische Machine van het Gebakje van het Broodje van de Lente
Frituren is trouwens niet noodzakelijk, als de vulling lekker op smaak is, zijn ze ongebakken ook heerlijk!
Loempia’s worden in het zuiden van China vooral met Chinese Oud & Nieuw gegeten.
Mee eens! Deze vellen kunnen inderdaad ook “rauw” gegeten worden. Thuis smeerden we er altijd wat hoisin-saus op, en vulden ze o.a. met de groenten die hierboven genoemd worden. Je kunt trouwens ook “reepjes” vlees (zoals chasiu 叉烧) toevoegen. Overgebleven gevulde loempia’s kunnen prima worden opgebakken in een koekepan of gefrituurd.
Ongefrituurd lijkt me eigenlijk nog lekkerder, want na frituren wordt het wel heel vaak erg vet vind ik. Wat vinden jullie van de grootte, maken jullie thuis altijd die kleintjes of ook wel eens van die grote loempia’s?
Eigenlijk altijd de grote. Ze zijn er toch maar in twee maten? Ik gebruik trouwens altijd twee vellen per loempia: gevouwen zoals in het voorbeeld hierboven.
Er zijn drie maten, maar de grootste maat hebben ze niet bij elke toko, ik gebruik eigenlijk alleen de kleinste en medium maat, de supergrote gebruik ik nooit. Ik gebruik trouwens altijd maar 1 vel bij het vouwen. De kleintjes gebruik ik trouwens ook als ik gefrituurde buideltjes maak, they look so cute!
En qua recept, ik gebruik meestal een mengsel van wortel, gedroogde shiitake& boomoren (en geweekt in heet water), glasnoedels, tauge, bosui en kip.
Trouwens, de genoemde kleuren van Spring home slaan ook op de grootte van de velletjes. De grootste maat is trouwens 30 bij 30 cm.
Aha! Dan corrigeer ik mezelf bij deze: ik maak eigenlijk alleen de medium. Goeie tip voor de kleine vellen. Hoe bind je de bundels vast? Of knijp je ze gewoon dicht?
Met een maizena papje en wat geblancheerde bosui of iets anders groen en langstelig blad 🙂
Dus je gebruikt dan geen pangsitvelletjes maar liever deze voor de buideltjes? goeie tip! En die kleurtjes ga ik nog eens in de toko bekijken, want : hoe groter het velletje hoe meer velletjes in een pakje? Daar snap ik niets meer van 😉
Nou ja, deze geven een minder vet velletje en andere structuur, met die pangsit velletjes is het lastig om mooie buideltjes te maken.
Hoe groter de vellen hoe minder er in een pak zitten. Uit mijn hoofd zijn dit de hoeveelheden:
12,5 bij 12,5 cm – 50 vellen
25 bij 25 cm – 40 vellen
30 bij 30 cm – 30 vellen
@joyoffood Je bent een wandelende toko! Morgen ga ik even foto’tjes maken van de andere verpakkingen, al geloof ik niet dat mijn toko die grootste heeft.
Tja, ik woon tegenwoordig bijna in de toko met al die kookworkshops die ik geef 🙂 Als ik eraan denk, zal ik een foto van de grootste maat maken en je toemailen
@joyoffood bij de toko heb ik de andere verpakkingen gefotografeerd, nu staan ze mooi op een rijtje. De grootste in het rijtje van mij is trouwens 25 x 25cm.
Dat is fijn, met wat hulp krijgt de @tokowijzer het rijtje varianten wel vol!
O, ik dacht altijd dat de grootste 30 cm was, maar dan heb ik het verkeerd gelezen 🙂 Ik gebruik dus die met de groene rand voor mijn gewone loempia’s en die met de roze rand voor die buideltjes.
Hallo.
Ik probeerde reeds vaker loempia’s te maken.
Echter bij mij knappen de vellen soms reeds bij het maken.
Ook dikwijls tijdens het frituren, waarbij alle ingredienten
los in de frituur lagen.
Wat te doen?
Hoe maak ik met succes een goede loempia?
Groetjes en bvd
Jos
Misschien zijn de loempiavellen te droog, waardoor ze makkelijk scheuren? Als het niet lukt met een vel, zou je twee vellen kunnen nemen, dan is de scheurkans wat kleiner. Iemand anders een tip?
Kan mij iemand zeggen of er in loempiavellen lactose zit ! Normaal doen ze bij ( bak ) bloem verbeteraars bij waarin er lactose zit .Dus de samenstelling v.d bloem zou geen lactose mogen bevatten . Niet hetzelfde als glutten . Graag reactie van lotgenoten .
Dank & grtjs Paul
Beste Paul, op de ingredientenlijst van de verpakking van de loempiavellen staan geen lacotose of andere melkbestanddelen, en als allergiewaarschuwing wordt alleen gluten gegeven.
Loempiavellen na openen verpakking onder vochtige doek leggen. Een voor een verwerken. Drogen razendsnel uit en dan scheuren/barsten/breken ze.
bij welke toko kan ik het voor deze prijs halen???
Graag wil weten of iemand weet waar ik de grote dikke loempia vellen kan kopen?