Shacha saus – satay sauce [沙茶酱]
Hoe heet het?
Shacha saus, Shacha saus, satay sauce, barbecuesaus, Chinese barbecue sauce, sataysaus, shacha jiang, shadie jiang, 沙茶酱, 沙嗲酱
Wat is het?
Een grove lichtbruine saus uit de zuidchinese keuken (provincie Fujian), bestaand uit fijngemalen gedroogde garnalen of vis, sojabonen, olie, zout en andere smaakmakers. Ondanks de sterk gelijkende naam heeft deze saus niets te maken met de uit Indonesië bekende pindasaus of satésaus. Pinda’s zitten niet zo vaak in shacha, en zijn anders niet dominant van smaak. De saus wordt gebruikt in dipsausjes, in roerbakschotels, als ingredient voor barbecuemarinades en als tafelsaus voor op noedels, rijst en in de soep. De smaak is heel hartig en zout met een duidelijke vissige (garnalige) smaak. Er bestaat ook een vegetarische variant.
Hoe te gebruiken?
Een lepeltje shacha gebruiken in roerbakschotels, op niet te hoog vuur even meebakken totdat de geur vrijkomt. Het is ook rauw te gebruiken in dipsausjes, bijvoorbeeld om dingen in te dippen van de hotpot.
Wat is er te koop?

verpakking: klein potje rood deksel
etiket: 沙茶酱 Barbecue Sauce
ingredienten: sojaolie, vis, knoflook, lenteui, sesam, chilipoeder, kokos, vetsin, zout, kruiden (close-up etiket)
prijs: €1,00

verpakking: blikje met goedaardige boeddhistische swastika (haken naar links)
etiket: 沙茶酱 Vegetarian Barbecue Sauce
ingredienten: sojaolie, sojasaus, sesam, kokos, kruiden, vetsin, zout (close-up etiket)
prijs: ongeveer €1,60 (260 gram)
Meer weten?
- Bekijk de reclame voor Niutou shacha saus met de karakters voor dippen, roerbakken, soepen, mixen en roosteren! Shacha reclame
- Voor een sausje bij hotpot: roer 3 eetlepels shacha saus los met 1 eetlepel sojasaus en 1 eetlepel sesamolie, dan garneren met een beetje verse koriander.