Makkolli [막걸리]

Hoe heet het?
Makkolli, makgeolli, makgoli, makkoli, makkŏlli, maccori, magely, makuly, 막걸리, マッコリ, Korea rice wine, drunken rice, milky sake, boerenwijn, 米酒,nungju 農酒, takju

Wat is het?
Melkwit, licht bubbelend Koreaanse drank op basis van gefermenteerde kleefrijst met een alcoholpercentage van ongeveer 6%. Het smaakt een beetje als zoet bier, maar dan toch aparter en zachter. Makkolli (engelse spelling makgeolli, spreek uit ‘mák-koh-li’) is zo troebel omdat het niet gefilterd wordt, en is in Korea zeer populair bij Koreaanse gerechten. Sterker nog, het komt beter tot zijn recht door het bij een maaltijd te drinken dan apart op zichzelf. Omdat rijst de basis is van makkolli, hoewel er ook vaak tarwe aan wordt toegevoegd, neutraliseert het pittige (Koreaanse) smaken heel goed.

Hoe te gebruiken?
De (plastic) fles voor gebruik goed schudden en makkolli in kommen of glazen schenken. Je kunt ook voorzichtig alleen het lichte gedeelte uitschenken en opdrinken, dan doet het sterk denken aan Chinese wijnrijst (laozao) – het is natuurlijk ook hetzelfde principe.
Traditioneel wordt makkolli koel gedronken uit rustieke aardenwerken kommen, en komt het in restaurants in een soort grote theeketel op tafel. In een moderne verschijning wordt makkolli gemixt met andere (vruchten)smaken zoals bijvoorbeeld perzik, aardbei, ananas of kastanje.

Wat is er te koop?


Makkolli makgeolli
merk: Kooksoondang (Korea)
verpakking: grote witte plastic fles met Koreaanse tekens
etiket: Makgeolli, Korean Traditional Rice Wine, 쌀막걸리
ingredienten: kleefrijst, gist, water
prijs: €3,25 (750 ml.)
Makkolli
merk: ? (Korea)
verpakking: plastic fles met blauw en rood
etiket: ?
ingredienten: kleefrijst, gist, water
prijs: €? (1,5 liter)


Meer weten?

  • Eigenlijk is pasgebrouwen makkolli sterker qua alcoholpercentage, tot wel 16%, maar het wordt bijna altijd aangelengd met water totdat het ongeveer 6 – 9% is.
  • Vreemdgenoeg vindt men in Korea makkolli een prima dorstlesser voor als je de bergen intrekt. Het staat klaar aan de kant van de weg bij hiking trails, of hele tentjes zijn met lege plastic makkolli-flessen behangen – zie foto.
  • Volgens Talkinfood, de trendwatcher op culinair gebied, gaat makkolli (makgeolli) het helemaal maken. Nu het in de toko is opgedoken, gaan we het vast op andere plekken tegenkomen!
  • Prachtig prijswinnend kommetje dat als je er makkolli uit drinkt, de verschillende maanfases doorloopt.

One thought on “Makkolli [막걸리]

  1. Ik geloof dat wij het daar 22 jaar terug zo uit een 3 liter jerrycan dronken op een feestje. Vond ik best raar toen. Moet er nu weer aan denken. Ik ga het proberen! Kijken of de smaak de herinnering oproept.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.