Mooncakes [yuebing 月餅]

Mooncakes Hoe heet het?
Maankoek, maankoeken, mooncake, mooncakes, yuebing 月餅

Wat is het?
Een traditioneel Chinees baksel van bloem, water, suiker en reuzel met een variabele vulling (lotuszaden, noten, dadels, rode bonenpasta) met een prachtig patroon bovenop, gebakken ter gelegenheid van het Chinese maanfeest, de 15e dag van de 8e maand van de Chinese kalender, wanneer het volle maan is. Dit jaar, 2016, is dat op 15 september. De koek is rond of vierkant en iets kleiner van diameter dan een Nederlandse rose koek, maar dan 2x zo hoog. Mede door het hele gekookte eendeei dat in de vulling verwerkt kan zijn, is de mooncake een machtig geval.

Hoe te gebruiken?
Samen met familie (of vrienden) gedurende het maanfeest, al bewonderend naar de heldere maan kijkend, opeten. Je hoeft geen hele te nemen, je moet juist samen delen, een klein partje per persoon. En dat is in dit geval een bijzonder prettige bijkomstigheid, want een mooncake ligt zwaar op de maag 😉

Wat is er te koop?
In de weken voorafgaand aan het Maanfeest zijn er in toko’s prachtige blikken te koop met op z’n minst 4 mooncakes. Je koopt ze niet om het lekker maar om het mooi, dus neem het mooiste blik. Je ziet ze ook wel eens per stuk verkocht worden, dan kan je verschillende nemen.


月饼 mooncakemerk: Kirin
verpakking: blikken doos met plaatje van Chang’E, de maanfee
etiket: KIRIN 麒麟月饼
ingredienten: walnoot, pinda’s, suiker, citroenschil, azukibonen, bloem, olie, zout […]
prijs: 14,50 per doos (4 stuks)


Mooncakesmerk: Mei Sum, verschillende smaken
verpakking: blikken doos met 4 tot 8 mooncakes
prijs: afhankelijk van de vulling, begint bij €14 euro per blik
varianten: dubbele dooier, witte lotuspasta / witte lotuspasta / dubbele dooier rode lotuspasta / dubbele dooier durian / dubbele dooier groene thee / notenvulling / halvemaan / minimooncakes


Meer weten?

  • Maankoeken worden voorafgaand aan het feest, wat in september of oktober valt, door werkgevers aan werknemers gegeven, zoals wij kerststollen geven, of meegenomen naar vrienden of familie. Niemand schijnt er echt veel van op te kunnen, dus maankoeken worden in hun originele verpakking heel vaak doorgegeven.
  • Toko’s organiseren in de weken voorafgaand aan het maanfeest soms speciale proeverijen, want de laatste jaren zijn er veel nieuwe varianten op de markt gekomen, zelfs ijsvarianten, Mars- of Snickervullingen. Al moet je voor de exotischer vullingen natuurlijk wel in Hong Kong zijn (Starbucks mooncake)
  • Vegetarische maankoeken met walnoot- en andere notenvulling zijn best lekker! Zoals alle maankoeken zeer machtig. Als er geen eendenei of reuzel in de vulling zit komt het de smaak zeker ten goede.
  • De mooncake-blikken zien er vaak hetzelfde uit, maar lees de kleine lettertjes op de achterkant: de vulling verschilt. Ook maankoeken met meerdere dooiers per koek, van twee tot zelfs vier

originele post van 12 september 2008

3 thoughts on “Mooncakes [yuebing 月餅]

  1. Niet te negatief benaderen. Een goede verse moon cake kan echt heerlijk zijn. Je moet er inderdaad vanwege de machtigheid maar een klein stukje van nemen. Ik vind zelf die met lotuspasta vulling lekker. Heb jij ze wel eens zelf gemaakt?

    • Ha, nee, ik vond ze vroeger veel minder lekker dan nu… De laatste jaren best wel lekkere mooncakes gegeten. Zelf heb ik het nog nooit gemaakt, hoewel het hier wel mogelijk is in winkels met Chinese keukenspullen de speciale (houten) vormen te kopen die gebruikt worden om het patroon in de mooncakes te vormen.

  2. Pingback: Mid-herfst festival 中秋节 | ikleerCHINEES.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.