Sojamelkpoeder[豆浆粉]

Soy milk powderHoe heet het?
Sojamelkpoeder, soja melk poeder, ladies’ tofu, damestofu, 豆浆粉, 豆浆晶, 女人豆浆

Wat is het?
Kant en klaar poeder om sojamelk mee te maken, gemaakt van sojabonen. Aan sojabonen en alles wat daarvan gemaakt wordt, worden gezonde eigenschappen toegeschreven, en soja | tofu wordt vanwege het hoge calciumgehalte vooral geschikt geacht voor (oudere) vrouwen. Het poeder dat nu overal in de toko’s ligt is op de markt gezet als ‘ladies’ tofu‘, en wordt ook aangeprezen als de uitverkoren gezondheidsdrank van de danseressen van het Chinese Nationale Ballet. Zo prachtig slank en soepel als een Chinese ballerina, en dan ook nog eens in een rode tutu, wie wil dat nou niet?

Hoe te gebruiken?
Roer de inhoud van het zakje sojamelkpoeder los met wat koud water. Breng water aan de kook en meng dat met het sojapapje. Roer goed door zodat er geen klontjes komen. Eerlijkgezegd verwachtte ik niet veel van de smaak van de ladies’ tofu – ik verwachtte een mierzoet nepdrankje, maar verrassend genoeg was het echt lekker. Het leek sterk op verse sojamelk, had ook een licht zoete notige sojatoon zoals sojamelk dat ook heeft, en was zeker niet kunstmatig van smaak. Wie wil kan het natuurlijk verder aanzoeten met suiker of honing.

Wat is er te koop?


Soy milk powder 女人豆浆merk: SoySpring Bing Quan 冰泉 [China]
verpakking: grote zak met 20 losse sachets (400 gram)
etiket: 女人豆浆 LADIES’ SOYBEAN DRINK, Selected Healthy Drink for Actress of National Ballet of China
ingrediënten: sojabonen, smaakstoffen, zink, toegevoegde vitamines A, C, D
prijs: €2,15 (400 gram)


Meer weten?

6 thoughts on “Sojamelkpoeder[豆浆粉]

  1. Soja, wees daar heel voorzichtig mee! Er zit een stofje in (ook in tahoe of tofu), dat slecht is voor de hersenen. De fyto-oestrogenen in soja veroorzaken vasculaire dementie. Behalve tempeh, shoyu, tamari, miso en natto (of hun Koreaanse of Chinese equivalent), liefst alles ongepasteuriseerd, dat is wel veilig.

  2. Meestal gaat het om de gewoonteconsumptie:dag in dag uit jaar in jaar uit. Japans onderzoek wees uit dat, zelfs bij het eten van 30 gr soja per dag,(twee eetlepels),al na een maand een verhoging van TSH (Thyroïdstimulerend hormoon) te meten was. Soja is een carcinogeen en de chemicalien die het in je lichaam produceert, veranderen in een hersengif. Het is de plant zelf. Er is een hele marketingmachine aan vooraf gegaan om die “gezondheidscultus” rondom soja op te bouwen. Bovendien onttrekt soja enorm veel voeding aan de bodem, maar dat is weer een ander verhaal. Als het mag geef ik hierbij een URL rond de gevaren van (ook bio!-)soja http://www.westonaprice.org/soy-alert/soy-and-the-brain

  3. Dat ziet er niet echt uit als een betrouwbare site, Wietske. Als je op PubMed zoekt, dé databank voor medisch wetenschappelijke artikelen, zie je dat van dit soort gevolgen geen sprake is. Soja laat in veel studies juist positieve effecten zien voor het geheugen. Zelfs studies die eerst negatieve effecten lieten zien komen daar na verder onderzoek op terug. Natuurlijk is er meer onderzoek nodig, maar tot nu toe is er zeker geen reden voor paniek.

  4. Ach, van die hele medische wetenschap weten we ook niet wat de reden is om tot bepaalde conclusies te komen. Aspartaam zou ook ongevaarlijk zijn, maar ik verdenk de wetenschap ervan dik te zijn betaald om maar vooral te concluderen dat het geen kwaad kan. Wat soja betreft; ik heb net even te vaak gelezen dat het idd. wel schadelijk is. Soja mag niet aan kleine kinderen gegeven worden (daarmee vind ik het al verdacht) en wat ik ervan begrijp gooit het je hele hormoonhuishouding in de war. Iedereen die het wel wil eten moet dat maar vooral doen, maar ik eet het in principe niet meer (of bij hoge uitzondering).

  5. Hoi hoi

    Aanstaande vakantie wil ik sojamelkpoeder meenemen samen gevoegd met speltzemelen. Ik ga een Outdoor steptocht maken naar Polen van z’n 1500 km dus moet wel wat stevigs meenemen. Heeft iemand een goed idee? Mag geen yoghurt of tarwe ivm diabetisch2.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.