Maneki neko [招き猫]

maneki nekoHoe heet het?
Maneki neko, lucky cat, lucky neko, beckoning cat, wuivende kat, shohuku kat, gelukskat, zhaocai mao 招财猫, 招き猫

Wat is het?
Een Japans (plastic) beeldje van een kat met een wuivend linkerpootje, hoe langer hoe vaker aangetroffen in Chinese toko’s, Aziatische restaurants en interieurzaken. De kat heeft grote zwarte ogen, een halsband met een penning, een groot geldstuk op de buik en puntige rode oren, maar vooral hele rare poten waarvan er eentje recht omhoog staat. Deze van oorsprong Japanse kat wordt geplaatst bij de ingang van restaurants, cafe’s of andere etablissementen, waar hij de bezoekers welkom heet en rijkdom en geluk naar binnen wenkt.
In de afgelopen jaren is deze kat, samen met de sushirestaurants, min of meer geconfiskeerd door Chinezen, die ook verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de grootscheepse toevoer van de plastic gouden kitschversies.

Hoe te gebruiken?
De (meegeleverde?) batterijen achterin plaatsen en de kat opstellen bij de ingang (deur) van je cafe, restaurant of woonhuis, zodat de kat kan zorgen dat alle geluk je kant op wuift. Bij aankoop worden er verschillende strips met Chinese karakters meegeleverd, die je naar wens kunt uitknippen en aan het wuivende pootje kunt bevestigen. Afhankelijk van de karaktercombinatie wensen ze je veel geld, veel succes of gewoon heel veel gemoedsrust toe.

Wat is er te koop?


beckoning catkleur: wit [Japan]
kat: mini (3 cm)
bijzonderheden: zit op rood kussentje en heeft bel om de nek
prijs: € ?


招き猫 lucky catkleur: goud [China]
kat: middelgroot (30 cm)
bijzonderheden: kitschy goud, wuift op batterijen, 10 spreuken meegeleverd
prijs: € 10


Maneki nekokleur: wit keramiek [China]
kat: mini (1 cm)
bijzonderheden: onderdeel van bengeltje voor telefoon, onder andere te koop via ‘applepie pieces‘ als ‘lucky neko’
prijs: €6 ?


White Maneki nekokleur: wit plastic [China]
kat: middelgroot (30 cm)
bijzonderheden: helemaal ongekleurd, het lijkt wel een kleurplaat
prijs: € ?


Meer weten?

  • Er zijn kleine of grote katten te koop, dus koop er een die JIJ leuk vindt! De kat is er in allerlei uitvoeringen, ook als sleutelhanger of minibeeldje. De laatste tijd zie je ook maneki neko’s die helemaal wit zijn, kennelijk om ze een sjiekere uitstraling te geven en ze beter in een huiskamer te doen passen.
  • Leuke dumplingshop in Japan (gyoza) met in een hoekje een paar verstopte lucky cats!
  • De Flickr fotogroep van maneki neko

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.