Meiguilu [玫瑰露酒]

Hoe heet het?
Meiguilu, Mei Gui Lu, Meigui lu, Mei kuei lu chiew, mei-kuei-lu-chieuw, rozendauw, rose wine, rozenlikeur, rose liquor, ‘rozendauw’ likeur, eau de rose, 玫瑰露,meigui lu, 玫瑰露酒

Wat is het?
Een sterke drank (baijiu) uit China met een alcoholpercentage van 55% met een heldere kleur en geurige smaak. Een van de supersterke dranken uit China waar bijvoorbeeld Moutai (Maotai) een andere bekende is.
Meiguilu, spreek uit mee-kwee-loe, betekent ‘rozendauw’ en wordt gestookt uit gaoliang met rozenessence. Gaoliang, kao-liang oftewel sorghum, een Chinese graansoort, is bekend uit de film Het Rode Korenveld van Zhang Yimou. Actrice Gong Li wordt in de film het gaoliang-korenveld ingesleurd). De drank wordt gewoon zo gedronken, uit heel kleine minikopjes die ons sterk aan eierdopjes doen denken.
Meiguilu wordt ook gebruikt in de keuken, bijvoorbeeld als ingrediënt voor zelfgemaakte worst of als ingrediënt in stoofpotten.

Hoe te gebruiken?
Schenk de drank in hele kleine kopjes en drink bij de maaltijd, bij voorkeur bij vet (gestoofd) vlees. De grote hoeveelheid alcohol neutraliseert het vet, maar maakt snel dronken! Meiguilu ruikt net als zijn bekendere neef Moutai enorm naar spiritus, maar dan met een nasmaak van rozenessence. Hartverwarmend op gure regenachtige dagen in herfst of winter.
Gebruik een scheutje Meiguilu in stoofpotten met vet varkensvlees of in gebruik het in vullingen voor Chinese worst (lachang).

Wat is er te koop?


Meiguilu 玫瑰露
merk: Golden Star 金星牌 (China)
verpakking: doorzichtige fles met wit en rose vierkante doos (op de foto iets te rood uitgevallen, het is veel meer rose.)
etiket: Mei Kuei Lu Chiew 玫瑰露酒
ingredienten: gaoliang (sorghum), alcohol, rozenessence
prijs: ongeveer €11 (500 ml.)


Meer weten?

  • In het volgende recept wordt Meiguilu gebruikt in char-siu vulling voor bapao’s: Wendyinkk char siew filling
  • In de schappen van de toko’s in Nederland is maar één merk heel goed te vinden en dat is het merk ‘Gold Star’ uit Tianjin, zoals hierboven afgebeeld.

3 thoughts on “Meiguilu [玫瑰露酒]

  1. Lekker, baijiu! Bij welke toko heb je deze fles precies gevonden? Ik ben al tijden op zoek naar een fles (en dan geen erguotou, blegh) lekkere baijiu.

  2. Goede informatie hoor, alleen mag wel eens vermeld worden dat de oorspronkelijke drinkwijze ook het lekkerste weg drinkt: au bain marie verwarmd. Je wordt bovendien dan nooit dronkerder dan je bent op het moment dat je stopt met drinken. Er is trouwens van hetzelfde merk ook pure Gao Liang drank (minder lekker) in de handel zonder rozensmaak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.