Thaise currypasta

Hoe heet het?
Thaise curry paste, Thaise currypasta, Thaise kerriepasta, Thaise kerrie paste, Thaiguo kali jiang, 喀里酱, Thaise rode currypasta, Thaise groene curypasta.

Wat is het?
Een geurig en pittig rauw mengsel uit de Thaise keuken om vlees en groente in te garen. Er zijn twee belangrijkste soorten curry paste: de rode en de groene. Rode curry paste bestaat onder andere uit rode pepers, sjalotjes, knoflook, laos, sereh (citroengras), djeruk purut (kaffir lime leaves), korianderwortel, garnalenpasta en droge kruiden zoals peper, korianderzaad en komijn. Groene curry paste bestaat onder andere uit groene pepers, verse koriander, limoen, en verder uit voornamelijk dezelfde ingredienten als de rode currypasta. De kruiden en specerijen worden allemaal fijngewreven in een vijzel of fijngemalen in een keukenmachine tot een gladde pasta ontstaat.

Hoe te gebruiken?
Per gerecht een of twee eetlepels rode of groene currypasta toevoegen aan de dikke kokos’room’ van een blikje kokosmelk in de pan. Even aanbakken tot de olie eruitkomt, dan de rest van de kokosmelk erbij. Daarna voeg je de de hoofdingredienten, kip, vis, of groenten toe plus wat extra smaakmakers zoals bijvoorbeeld citroenblad of koriander.

Wat is er te koop?


Rode curry pasta:


Thai red curry pastemerk: Asian Home Gourmet [Thailand]
verpakking: zakje met rose kleuren
etiket: Thai red curry kaang daeng
ingredienten: sojaolie, knoflook, cayennepeper, sjalot, suiker, citroengras, zout, galanga, ananassap, garnaalaroma, vissaus, kaffir citroenschil, komijn, koriander […]
prijs: €1,15 (50 gr.)


Thai red curry pastemerk: Aroy-D [Thailand]
verpakking: plastic kuipje met wit deksel
etiket: Aroy-D red curry paste
prijs: €1,89 (400 gram)


Thai red curry pastemerk: Nittaya [Thailand]
verpakking: klein zakje met plaatje van rode curry
etiket: Nittaya red curry paste (en Thaise tekst)
prijs: €0,80 (50 gram)


Thai red curry pastemerk: Aromax [Thailand]
verpakking: zakje met rode kleuren, extra citroenblaadje toegevoegd
etiket: Thai red curry authentic taste
prijs: €1,50 (77 gram)


Thai red curry pastemerk: Lobo [Thailand]
verpakking: ouderwets Thais uitziend zakje met kookpot
etiket: Country style red curry paste
prijs: €0,80 (50 gram)


Thai red curry pastemerk: Thai Kitchen [?], Albert Heijn
verpakking: potje met zwarte deksel
etiket: Thai kitchen red curry paste
prijs: €1,99 (229 gram)


Groene curry pasta:


Thai green curry pastemerk: Asian Home Gourmet [Thailand]
verpakking: zakje met rode kleuren en groene kookpot
etiket: Thai green curry kaang kieuw wan
prijs: €1,15 (50 gr.)


Thai green curry pastemerk: Aroy-D [Thailand]
verpakking: plastic kuipje met wit deksel
etiket: Aroy-D green curry paste
prijs: €1,80 (400 gram)


Thai green curry pastemerk: Nittaya [Thailand]
verpakking: klein zakje met plaatje van groene curry
etiket: Nittaya green curry paste (en Thaise tekst)
prijs: €0,80 (50 gram)


Thai green curry pastemerk: Aromax [Thailand]
verpakking: zakje met groene kleuren, extra citroenblaadje toegevoegd
etiket: Thai green curry authentic taste
prijs: €1,50 (77 gram)


Thai green curry pastemerk: Blue Elephant [Thailand?] Albert Heijn
verpakking: zwart zakje met plaatje van ingredienten
etiket: Royal Thai cuisine green curry paste made from freshly ground spices
prijs: €1,99 (70 gram)


Meer weten?

  • Wil je weten welke currypasta er als winnaars uit de test kwamen? Lees het verslag van het Testpanel Thaise curry pasta van Tokowijzer en Dun Yong
Advertisements

11 thoughts on “Thaise currypasta

  1. N.a.v. een recept van Jamie Oliver, waarin hij zelf jasmijnrijst maakt, ben ik op zoek naar grote gedroogde jasmijnknoppen die mooi openvouwen en hun geur afgeven in het kokende water, dus niet die kleintjes waarmee je bv thee zet. In mijn woonplaats in het zuid-oosten zijn ze nergens te koop. Wie weet een adresje waar ik deze grote knoppen kan aanschaffen?

    M.vr. gr. Wilma

  2. Hold up — wait a minute!

    Een thai curry test zonder Mae Ploy? Dat is in ieder geval sinds jaar en dag mijn favoriet, en, naar ik heb vernomen, ook van vele Thai. 🙂

      • Het meest kook ik met de gele curry van Mae Ploy. Heerlijk in een garnalencurry met bijvoorbeeld bataten, sereh, gember, knoflook, kurkuma, etc. Of even meewokken met de gekarameliseerde uien, voordat die de kabochasoep ingaan.

        De rode gebruik ik vooral om witviscurries klaar te maken en de groene meestal voor vegetarische gerechten.

        Bij de lokale Amazing Oriental toko staan ook nog andere curry varianten van Mae Ploy, maar die vond ik niet echt iets toevoegen.

  3. Jammer dat de test het enige Nederlandse merk van Thaise currypasta’s niet heeft mee getest. Neem bij een volgende test de authentieke biologische Thaise kruidenpasta’s van onoff spices! ook eens mee.

  4. Ik heb de vijfde variant gebruikt paar dagen terug, en vond hem heerlijk! Heb drumsticks in het mengsel gedaan van de kruidenpasta+kokosmelk, en in de oven laten garen in ovenschaal, resultaat knapperige korst+ heerlijke saus! Volgende keer neem ik weer paar zakjes mee.(N.V. Voor kinderen heet, maar als je gewoon een heel blikje kokosmelk toevoegt is het beter te doen)

  5. Wat lekker zeg Red Curry Paste. Had uitje gefruit knoflook en curry erbij blikje uitgelekte kikker erwten en blikje cocos melk. Op smaak met kerrie en verse koriander. Makkelijk en lekker! Maar hoe lang kan je curry paste bewaren na openen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s