Kumquat [jinju 金橘]
Hoe heet het?
Kumquat, koemkwat, junju, 金橘,jinqian, chin-ch’ien 金钳
Wat is het?
Klein oranje citrusvruchtje uit het zuiden van China, ovaal van vorm en zo ongeveer zo groot als een olijf. Kumquats hebben een dik schilletje en binnenin bijna geen vruchtvlees, maar wel een paar stevige pitjes. Kumquats hebben een sterke citrussmaak en worden gezouten, gesuikerd of gewoon zo gegeten.
Hoe te gebruiken?
Kumquats zijn niet alleen een grappig ingredient in een cocktail, theeglas of wodkadrank, maar ze kunnen ook als garnering worden gebruikt in plakjes of schijfjes. Je kunt er jam of gelei mee maken, maar ze zijn geweldig in gesuikerde vorm, wat je kunt maken door ze in hun geheel in suikerstroop te koken en ze in suiker te wentelen. In het zuiden van China legt men kumquats in in zout, zodat een heilzaam medicijn ontstaat voor de keel.
Wat is er te koop?

verpakking: zwart bakje met plastic erover
etiket: Kumquat
ingredienten: kumquat
prijs: €1,49 / 250 gram

verpakking: uit de versafdeling, zelf wegen
etiket: nvt
ingredienten: kumquat
prijs: €? / kg<
Meer weten?
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
- Zelf gesuikerde kumquats maken? Kijk dan naar deze set op Flickr of lees het recept bij Madame Huang’s Kitchen van Carlolyn Phillips (Engels)
- Recept gezouten kumquats (je hebt wel wat maanden (jaar?) geduld nodig volgens Foodlab Asia (Engels)