Tempeh

TempehHoe heet het?
Tempeh, tempé, soy bean cake, sojabonenkoek, sojabonencake

Wat is het?
Een platte ‘koek’ van gefermenteerde gepureerde sojabonen met hele sojaboontjes er in, bekend uit de Indonesische keuken. Sojabonen worden in de week gelegd, grof in stukken gehakt en gekookt, en daarna met een schimmelcultuur gefermenteerd. Hierdoor onstaat een wit waas bovenop en de sojabonen gaan aan elkaar plakken, zodat ze een stevige koek vormen. Na enkele dagen is de tempeh goed en wordt hij in blokken verpakt, traditioneel in een bananenblad.

Hoe te gebruiken?
Snijd de tempeh in dunne plakjes, in reepjes of in blokken. Je kan tempeh in olie bakken, frituren of in schotels verwerken. Door tempeh te bakken komt de nootachtige smaak het best naar voren. Tempeh heeft een soort bitter smaakje dat niet direct bij iedereen enthousiasme opwekt, dus het is voor sommige mensen even wennen. Heerlijk knapperig gebakken met sambal.

Wat is er te koop?


Tempehmerk: SoybeanCompany [Nederland]
verpakking: omwikkeld in plastic, witte sticker
etiket: TEMPEH natuurlijk, zuiver en plantaardig
ingrediënten: soyabonen, water, schimmel, meel
prijs: €1 (400 gram)


Meer weten?

 • Een lekker recept is om de tempeh in heel dunne plakken te snijden, en die in een platte koekenpan in een laagje olie krokant en knapperig te bakken. Als de plakjes al wat kleur hebben gekregen, kan je er ketjap en sambal bij doen zodat ook die smaken in de tempeh trekken. Eet smakelijk!
 • Het is wel zaak de tempeh in de koelkast te bewaren, anders gaat de witte schimmel geheel zijn eigen gang!

6 thoughts on “Tempeh

 1. ik heb het eens een nacht op het aanrecht gelaten; het was bedekt in een dikke laag schimmel toen ik het aantrof. bewaren in de koelkast is mijn tip.

 2. Een aardig alternatief voor kaas is dit: 250 gr zuurkool (waar zoveel mogelijk vocht uitgeknepen is) en 250 gr tempeh beide fijnsnijden en mengen met 1 eetlepel shoyu sojasaus en 1 eetlepel gerstemoutstroop (bio-winkel), in keukenmachine fijnmalen. Het moet smeuig en stevig zijn, evt lepel bloem erdoor mengen. Uurtje laten rusten in koelkast. Saus maken als volgt: 1 bakje frambozen pureren en door zeef passeren en mengen met 2 eetlepels kimchi base en 1 eetlepel cream sherry of mirin (Japanse kookrijstwijn). Dit au bain marie verwarmen. Van het tempeh/zuurkoolmengsel platte koekjes of driehoekjes vormen. Door losgeklopt ei halen en door paneermeel of panko (=Japans broodkruim), wentelen. Dit nog een keer herhalen. Goudbruin bakken in hete zonnebloemolie en met de saus serveren. Smakelijk!

 3. 2,19 per 400gr jumbo in dec 2018
  sommige jumbo’s hebben het ineens zo gewelddadig uit hun assortiment gehaald in 2019..
  tempeh kan je ook stomen
  ik hoorde van de cassiere die er al <30 jr werkt dat bijna alleen de buitenlanders het kopen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.