Xiaolong bao [小笼包]
Hoe heet het?
Xiaolong bao, Siu long pao, siu long pau, Shanghai-dumplings, 小笼包
Wat is het?
Xiaolong bao betekent letterlijk ‘deegje-met-vulling uit een stoommandje’. Het is een snack uit de Chinese keuken zo groot als een pingpongbal, die eruitziet als een klein pompoentje met veel plooitjes bovenop, die samengeknepen worden tot een mooi puntje. De vulling is meestal varkensvlees met Chinese kool en andere smaakmakers, maar binnenin moet ook wat vloeibare soepvulling zitten. Het deeg is een gerezen deeg met een heel klein zoetje. Xiaolong bao worden gestoomd. De beroemdste xiaolong bao komen uit Wuxi in de regio Shanghai.
Hoe te gebruiken?
Direct vanuit de vrieskast in een (bamboe) stoommandje plaatsen. Gebruik een stuk bakpapier met gaatjes erin geprikt of een rond stuk bananenblad om in het stoommandje te leggen, zo plakken ze niet vast. Na ongeveer 15 minuten zijn de xiaolong bao klaar. Eet ze met een dipsausje van bijvoorbeeld Chinese azijn of Thaise chilisaus.
Wat is er te koop?

verpakking: groen plastic bakje met wit etiket
etiket: Siu Long Pau, Varkensvleespasteitje a la Shanghai, 小龙(sic!)包
ingrediënten: varkensvlees 75%, witte kool 13%, prei, water, aardappelmeel, chinese champignons, garnalen, suiker, kruiden, ve-tsin. Tarwebloem, water, olie, suiker, zout
prijs: €1.95 voor 9 stuks, 270 gram<

verpakking: langwerpig pak, plaatje
etiket: Siu Long Pao 小龙(sic!)包 Filled Buns Gevuld Broodje
ingrediënten: varkensvlees 61%, water, aardappelmeel, chinese champignon, garnalen, kruiden, ve-tsin
prijs: €1.75, 8 stuks, 224 gram

verpakking: langwerpig pak, geel
etiket: DIM SIM Siu Long Bao 小笼包 [close-up]
ingrediënten: varkensvlees, champignons, zout, gember, suiker, aardappelmeel, peper, sesamolie, ve-tsin
prijs: €6,45 voor 30 stuks, 600 gram
Welke heeft de voorkeur?
Die van Delico (St Anny Food) was erg lekker, gladde vulling, kleine stukjes paddenstoel waarneembaar, goeie smaak. Die van Mei Sum waren ook lekker, gladde vulling, duidelijk gember, niets verkeerds aan als snack.
Die van LEE’s vond ik ook erg lekker, vooral als je ze niet stoomt maar bakt 😉 , foto hier. Wel leken ze niet handgevormd maar uit een deeg geperst.
Meer weten?
- Zo zien ze eruit als ze klaar zijn: xiaolong bao op Flickr – meer foto’s van xiaolongbao
- The real thing in Shanghai xiaolong bao in Shanghai (met een gebakken variant ernaast)
- Lees meer over de geschiedenis van de Xiaolong bao door Gary Soup (Engels)
Deze pasteitjes zijn erg lekker in de soep.
Ik zou eerder wontons in de soep gooien in plaats van xiaolongbao…
En toch bestaat het soep met shanghai pasteitjes ik heb hem al diverse keren gehad bij nieuw nan king in eindhoven op hun webpage staat er een foto van op.
Ik heb even zitten rondneuzen bij de heerlijke plaatjes van de website van Nieuw Nanking, maar de soep die jij bedoelt is gevuld met ‘dumplings’ ipv xiaolong bao… Dat is trouwens alleen maar aan het Chinees af te leiden: de pasteitjes erin worden ‘shui jiao‘ genoemd.
Wat een leuke site! Via die van Onno Kleyn, die jullie sterk aanraadde, hier gekomen en geen spijt. Vind de toko fantastisch maar soms weet je echt niet wat te kiezen.
Maar goed toevallig koos ik de laatste keer voor de broodjes van Mei Sum die je beschrijft en vond ze positief meevallen. Had een beetje chemische smaak verwacht maar gelukkig viel dit erg mee. Lekkere smaak en structuur.
Ze zitten nog steeds in de diepvries bij mij!
Ik heb nu die van Mei Sum geproefd, die vond ik lekker, al vielen ze bij mij wel een beetje uit elkaar nadat ze uit het stoommandje kwamen…