Lao Ganma chilisaus [老干妈]

lao ganmaHoe heet het?
Lao Ganma, Lao Gan Ma, chilisaus, LGM, grandma’s chilli, Old Mother, preserved chili, preserved chili sauce, chili oil, chiliolie, chili black bean sauce, chilli vegetable, 老干妈

Wat is het?
Een merk dat zich een eigen plek in de chili(bonen)-sauzenwereld heeft verworven en nu synoniem is voor ‘Chinese chiliolie-saus’. De sauzen zijn gemaakt van een combinatie van gedroogde chilipepers, (sesam)olie, plus en/of zwarte bonen, pinda’s en gefermenteerde tuinbonen, soms droger met meer chili’s, soms meer olie-achtig en soms ingedikt met tarwebloem. De potjes lijken zo sterk op elkaar dat het bijna onvermijdelijk is dat je met een andere variant naar huis gaat. Het handelsmerk van Lao Ganma, dat ‘Oude Stiefmoeder’ betekent, is een ovalen lijstje met een beetje sip kijkende mevrouw met zwart haar in een scheiding en een keukenschort voor. Dat is Tao Huabi (陶华碧), die als CEO van haar miljoenenbedrijf Lao Gan Ma (Guizhou, zuidwest China) geen enkele reden heeft zo treurig te kijken.

Hoe te gebruiken?
De chilisaus gebruiken in roerbakschotels of in sausjes voor dumplings, noedels of dimsums. Een of twee eetlepels meebakken met vlees, vis, tofu of in de soep voor fondue. De variant Lao Gan Ma ‘gedroogde groente’ is te gebruiken als strooisel over rijst, noedels, roerbakgerechten en heeft verslavingsgevaar.

Wat is er te koop?


Lao Ganma 老干妈
merk: Lao Gan Ma [China]
verpakking: hoog recht potje met rood deksel
etiket: Geconserveerde Chilli Zwarte Bonen saus, 风味豆豉油制辣椒.close up etiket
ingredienten: plantaardige olie, sojabonen, chilli, Ve-tsin (MSG), zout, suiker, olie, rode peper
prijs: € 2,49? (280 gram)
bijzonderheden: erg lekker, met zwarte bonen


Lao Ganma 老干妈
merk: Lao Gan Ma [China]
verpakking: hoog recht potje met rood deksel, groene streep boven het etiket
etiket: Laoganma Preserved Chili, 油辣酱 close up etiket
ingredienten: peper, plantaardige olie, pinda’s, zout, suiker, Ve-tsin (MSG)
prijs: € 2,49? (275 gram)
bijzonderheden: de lekkerste, met pinda’s


Lao Ganma chili sauce merk: Lao Gan Ma [China]
verpakking: klein recht potje met rood deksel
etiket: Laoganma preserved chili sauce, 香辣酱 close up etiket
ingredienten: tarwemeel, tuinbonen, rode peper, olie, zout, suiker, Ve-tsin, sesamolie, sichuanpeper
prijs: € 1,00 (200 gram)
bijzonderheden: lijkt meer op chilibonensaus


Lao Gan Ma merk: Lao Gan Ma [China]
verpakking: halfhoog recht potje met rood deksel
etiket: Chili olie paste saus 香辣脆油辣椒 close-up etiket
ingredienten: plantaardige olie, chili, sojabonen, uien, zout, suiker, rode peper, Ve-tsin (MSG)
prijs: € 1,90 (210 gram)
bijzonderheden: olieachtig, bijna identiek aan tweede saus maar dan zonder pinda’s


Preserved chili vegetables merk: Lao Gan Ma [China]
verpakking: klein bollend potje met rood deksel
etiket: gemengde groente, Lao Gan Ma chilli vegetable 香辣菜 close up etiket
ingredienten: Chinese kool, chili, zout, Ve-tsin (MSG) close-up inhoud
prijs: € 1,75? (188 gram)
bijzonderheden: perfect als je van zoute groente en chili’s houdt


Meer weten?

 • Er schijnt een probleem te zijn met alle Lao gan ma sauzen. Ze schijnen niet te voldoen aan bepaalde importregels …vooralsnog zijn de sauzen niet overal verkrijgbaar, wel bij Oriental. Update 2011: dit probleem is opgelost, de sauzen zijn weer overal op de schappen te vinden.
 • Nogmaals op een rijtje: er zijn de volgende varianten (lees de witte sticker van de importeur): 1. Laoganma preserved chili sauce [香辣酱], 2. Geconserveerde Chilli Zwarte Bonen saus [风味豆豉油制辣椒]. 3. Laoganma Preserved Chili – de pindavariant, maar dat staat nergens in de naam, wel in de ingredientenlijst – [油辣酱] 4. Chili olie paste saus [香辣脆油辣椒] en 5. en het buitenbeentje van de sauzen, in een kleiner, boller potje ‘Gemengde groente (Lao Gan ma)’ [香辣菜], die niet zozeer een chiliolie is alswel een gezouten groente met chilipepers.
 • Op de website van Lao Gan Ma zijn nog veel meer potjes te zien met sausvarianten. Ze lijken uiteraard allemaal op elkaar, we mogen blij zijn dat we in Nederland maar vijf varianten op de markt zien.
 • Afgebeeld op de foto bovenaan is de pinda-variant, niet altijd makkelijk te vinden

24 thoughts on “Lao Ganma chilisaus [老干妈]

 1. Pingback: Gebakken rijst met ei – Dan Chao Fan » Reutel.nl

 2. Kan iemand mij zeggen waar en bij welke toko ik geconserveerde Chilli Zwarte Bonen saus van Lao Gan Ma kan kopen. Alvast bedankt! Adri

 3. geachte Heer / meVrouw

  Waar kan ik Soy chili Sauce extra hot kopen en wat kost het een pot van 1 kilo, ik woon zelf in Den Haag, of weet u iets anders wat heel heet is.
  Hoor graag wat van u

  groetjes

  Tom

 4. Ik woon zelf in Den Haag en kan je melden dat zowel de Oriëntal als de Wah Nam Hong in ieder geval de bovenste 3 sauzen -qua foto’s- hebben. De Wah Nam Hong heeft zelfs alle 5 de sauzen.
  Maar kiloverpakkingen heb ik niet gezien. Het zit echt in de potjes zoals Kattebelletje ze heeft gefotografeerd.
  Overigens ben ik begin mei nog alle 6 toko’s in Den Haag afgeweest.

 5. Hoi!

  Complimenten voor jullie informatieve site! En wat leuk dit product hier tegen te komen.

  Ik heb ooit in een vlaag van … een potje gekocht bij toko Dun Yong in Amsterdam. De versie met pinda’s. Thuis gekomen, deksel eraf en proeven. Onvergetelijk! Wat een smaak. Scherp, maar niet overheersend, het zalvige van de olie, de knabbel van de ingrediënten… Ja, dat zou je zoo leeg lepelen. Ik ben dol op sambals, maar dit was een hele nieuwe ervaring. Tja en dan is de pot leeg (en niet in Amsterdam wonend). Het was een speurtocht om dit product weer te vinden. Maar zowel in Utrecht als Amersfoort als Zwolle toch aangetroffen bij Chinese toko’s. En let goed op het etiket, want de versie zonder pinda’s vond ik minder.
  Tip: vul na gebruik steeds weer aan met wat arachideolie of zonnebloemolie en je hebt altijd een mooie marinade in huis voor vis of kippenvlees. Hoef je verder niets aan te doen, kan zo de pan in of onder de grill. Hoe simpel wil je het hebben?

  Dank en groet!
  Prakkie kookblog http://prakkie.wordpress.com

 6. Help! Is een Lao Ganma chilisaus nou te gebruiken als de Sichuanese chilli bean paste zoals Fuchsia Dunlop gebruikt? En welke dan? Komt de preserved chili sauce, 香辣酱 niet het meest in de buurt? (Wat zijn die verpakkingen onduidelijk en waar ik het koop is het zonder toegevoegd Nederland etiketje pfff…)
  Ik gebruik nu die met de groene streep boven het etiket, het is lekker spul, maar gebruik ik the real thing voor een fatsoenlijk Mapo Tofu? Op dit moment is het dit merk of die van LKK.

  • Wanhoop niet Peter! Als je de echte chilibonensaus voor Mapo Tofu (of Gongbao Chicken of welk recept uit Sichuan dan ook) wilt gebruiken, die Fuchsia bedoelt, moet je op zoek naar chilibonensaus uit Pixian (Pixian douban 郫县豆瓣酱). Deze heb ik de laatste tijd vaak gezien in de toko’s (Wah Nam Hong ed.), het zit in een rood zakje (227 gram) met groene kleuren en zwarte karakters. De echte goeie smaak ontstaat als je de chilibonensaus fijnhakt en op laag vuur in olie smoort.
   De Laoganma is niet gefermenteerd, maar lijkt wel sterk op de chiliolie-variant van Pixian douban. Ook lekker, uiteraard, als je de Pixian douban niet kunt krijgen….

 7. Wat is zo’n vraagbaak – met prompt antwoord – toch mooi!
  Het is dus niet zo dat alles dat ik als zogenaamd Sichuanees klaargemaakt heb totaal nergens op sloeg 😉 De smaak was (nu al) om van te neuriën…
  Ik ga op pad en op zoek naar het spul van Pixian douban. Ik zal wel niet goed gekeken hebben. Een bezoek aan een grote toko is vaak ook een tikje overweldigend.

 8. Uiteindelijk bij de vierde winkel op de Geldersekade geslaagd. Na al die omzwervingen heb ik eigenlijk nu geen zin meer om te koken ;-0
  Is deze bekend?

  IMG2
  • Hoi Peter, dat merk van de foto heb ik niet geprobeerd, maar aan de kleur te zien is het de ‘rode olie’ variant, dwz de ongefermenteerde chilibonensaus, vergelijkbaar met de chilibonensaus in de plastic potjes uit Pixian, of met onze normale sambal oelek.

   • In een thuistest bij Fuchsia Dunlop (zie link beneden) gaf een chef zijn mening: ”He thought this one was ‘ordinary, OK (一般)’. He preferred the ‘red oil chilli bean sauce’ (红油豆瓣)produced by the same company, although he wasn’t wildly enthusiastic about that either.”
    Als ik het goed begrijp komt die olie-achtige die ik heb er dus nog een beetje redelijk vanaf. Maar is niet gefermenteerd dus? Ik moet maar opzoek naar die zakjes. (Koop er meteen tien!)

    Ik vind ik die ik nu kocht niet op normale sambal lijken hoor. Het is heter en ronder van smaak. (Er zit ook specerijen in.) Al is het niet het ware, de smaak is best lekker…
    Kiekje van de achterkant, misschien is te zien welke specerijen en zitter er nou eigenlijk tuinbonen in? (vast niet 😉

    IMG2

    http://www.fuchsiadunlop.com/sichuan-chilli-bean-paste/

   • Als ik het etiketje lees staat er: chilipepers, keukenzout, plantaardige olie, pittige specerijen, conserveermiddel (glutaminezuur -glutamic acid-, kaliumzuur -potassium acid- , uit nashi-peren). De dingen tussen haakjes zijn chemische toevoegingen, niet mijn specialiteit… 😉
    Nee, geen tuinboon te zien dus. Maar die tuinbonen komen meestal alleen voor in de gefermenteerde PXDB (Pixian douban). In Sichuan op de kookschool in Chengdu (waar Fuchsia ook les had) gebruikten ze trouwens in allerlei gerechten vaak een mengsel van de gefermenteerde PXDB en van de rode-olie PXDB, de een voor de smaakdiepte en de ander voor de scherpte.

   • Bedankt voor het vertalen! Het spul heeft naar mijn oordeel een zekere diepte, of dat die pittige specerijen zijn? Trouwens spotgoedkoop goedje, als je al die al pepertjes bij AH zou moeten kopen…
    Geeft de gefermenteerde versie nou een heel andere smaak? (Ik maak weer eens mapo tofu, zit ik met die ”Chinese sambal” 😉 Ik vind geloof ik de zachte sojakaas van Wan Nam Hong trouwens het lekkerst, en gehakt geeft voor mij hier niet echt een meerwaarde)
    Dochterlief gaat waarschijnlijk naar China, zal haar maar even langs Sichuan sturen 😉

 9. Alice,
  gisteren je website ontdekt en inmiddels alweer de hele dag zoet met het doorspitten van al de informatie en handige tips over zo veel lekkere producten!

  Meteen ook een nieuwe wokpan gekocht zodat ik aan de slag kan. Nu wil ik wat essentiële ingrediënten aanschaffen als basis en Lao Ganma chilisaus klinkt goed. Graag wilde ik alleen even checken of de ‘gedroogde groente’ versie waar je het in de productbeschrijving over hebt (met hoog verslavingsgevaar, kom maar op!), hetzelfde is als het potje ‘gemengde groente’ van het fotootje bij het kopje ‘wat is er te koop’.

  Omdat je het over een strooisel hebt dacht ik dat het misschien niet in sausvorm in een potje zit.

  En weet je toevallig ook waar ik zo een mooi hakmes kan kopen waar Chinezen mee snijden? Of een goed (betaalbaar) merk? Dat zou heel fijn zijn.

  Ik ben zo blij met deze website! Brings back memories van een mooi en indrukwekkend jaar China. Kan niet wachten wat recepten uit te proberen.

  Hopelijk kun je me een antwoord geven op mijn vragen, en tips over welke essentials ik niet mag missen bij mijn missie Chinees te leren koken zijn ook zeer welkom. Ook van andere behulpzame lezers!

  Mijn dank is groot.

  Gegroet,
  Sanneke

 10. @ Sanneke, Als basis is een wok bijna wel onontbeerlijk, Gewoon een plaatstalen zonder teflon naar mijn mening. En een beetje flinke vlam is eigenlijk ook nodig. Dat is hier meestal behelpen. Vroeger had ik zo’n grote wok, maar ik ben er nu achter dat voor normale porties een kleinere eigenlijk beter voldoet.

  Een chinees hakmes werkt lekker, ik doe er bijna alles mee… Is ook helemaal niet zo duur. Zie ze alleen niet meer in de toko liggen… Misschien is zo’n ding van IKEA (10 euro) wat? Af anders online… Bijvoorbeeld: https://www.brinkmanskookwinkel.nl/chinees-hakmes

  Verder is het voorbereiden van de ingrediënten, en de vooral ook de volgorde van sauteren van groot belang. ”Wokken” is niet alles tegelijk in een pan mikken, het gaat dan eerder stomen en/of koken met een prutje als resultaat.
  Basisprincipe is grofweg meestal: vlees en groente snijden, vlees marineren, zeer kort op hoog vuur bakken (wat mij betreft vaak eerder seconden dan minuten) uit de pan, harde groente bakken, dan de zachtere, vlees terug, vocht toevoegen, binden klaar!

  Wat smaakmakers betreft kom je met gember, knof, sojasaus en rijstwijn/sherry al een heel eind. Eventueel aangevuld met five spice powder en oestersaus.
  En dan een goed kookboek natuurlijk. Zelf heb ik ”Chinees” leren koken uit het ”Groot Chinees Kookboek” van Gloria Bley Miller. Ik vond die manier van uitleg erg duidelijk. Is al weer zo’n 40 jaar oud, maar makkelijk nog antiquarisch te vinden. (Zag er 1 voor 3 euro…)
  De kleine boekjes van nota bene AH uit ’88 zijn helder en sympathiek. Getiteld: ”Het Chinese Kookboek” Drie deeltjes met ringband.
  En tenslotte niet te vergeten de boeken van Fuchsia Dunlop natuurlijk…

  Succes!

  Peter Bottelier

 11. Wij willen heel graag de Chili olie pasta saus van Lao Gan Ma (met ui) 1,90,= per pot 10x aanschaffen! Deze is niet meer verkrijgbaar in onze Toko, is er ook een mogelijkheid deze one-line te bestellen?

 12. wij wonen in de “achterhoek” en daar is helaas geen toko….. Weet iemand waar we dit online kunnen bestellen? Een aantal jaren hebben we deze potten volgens mij via deze website besteld maar dat kan niet meer?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.