Choy sum [caixin 菜心]

Choy samHoe heet het?
Choy sum, choi sum, choy sam, chye sim, tsoi sim, tsoi sam, Chinese bloeiende kool, Chinese flowering cabbage, caixin 菜心, ‘koolhart’

Wat is het?
Groene Chinese groente uit de koolfamilie met knapperige stelen en bladeren, die onderscheidend is door kleine gele bloemetjes (‘bloeiende kool’) aan de aanzet van de bladeren. Bladeren, stelen en bloemetjes kunnen prima worden gegeten, het heeft een lekkere, knapperige smaak die aan paksoi doet denken, en het is een groente die je vaak in het Chinese restaurant ziet. In de winkel kan je zowel de wat kortere als de langere variant kopen.

Hoe te gebruiken?
Bij de langere variant: bladeren en stelen van elkaar afsnijden en dan eerst de stelen bakken, dan de bladeren erbij. De korte variant desgewenst ook kan in zijn geheel worden gebakken. Lekker met bijvoorbeeld wat knoflook, een beetje suiker en op het eind een drupje sesamolie erbij. Of zoals ze doen in Zuid-China: op het eind twee eetlepels oestersaus erdoor husselen. Fijn groentebijgerecht bij een grotere Chinese maaltijd. In de noedelsoep staan een paar blaadjes ook heel mooi voor erbij.

Wat is er te koop?


Choy summerk: Dun Yong Toko
verpakking: plastic zakje op versafdeling
etiket: Chinese choi sam
prijs: €2.69 (€9,95/kilo)
bijzonderheid: korte variant


Choy sammerk: Oriental [Nederland]
verpakking: plastic zak op versafdeling
etiket: Choy Sam
prijs: € 3,95 (kilo)
bijzonderheid: lange variant


Meer weten?

  • De gele bloemetjes zitten niet altijd aan de choy sum, alleen als de groente wat ouder is. De aanwezigheid van bloemetjes betekent echter niet dat de groente doorgeschoten zou zijn of te oud is, het is nog steeds lekker.
  • Zeer makkelijk te verwarren met kai lan (Chinese broccoli), die wat meer naar broccoli smaakt.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.