Ve-tsin [weijing 味精]

Ve-tsinHoe heet het?
Ve-tsin, MSG, mononatriumglutamaat, monosodium glutamate, ajinomoto, E 621, mikkupoeder, mikku powder, weijing 味精

Wat is het?
Vetsin, in de vorm van een fijn poeder of kleine witte kristallen, is een zogeheten smaakversterker: een substantie die etenswaren extra smakelijk maakt. Oorspronkelijk ontdekt door een Japanse chemicus in het begin van de 20ste eeuw, is het nu een van de meest gebruikte ingredienten in de voedingsindustrie. Een klein snufje ve-tsin (letterlijk weijing, ‘essentie van de smaak’), haalt extra smaak naar boven.

Hoe te gebruiken?
Een klein mespuntje of kwart theelepeltje toevoegen aan een roerbakgerecht of sausje. Als je dat wilt. Want het gebruik van ve-tsin is, mede door het zogeheten ‘Chinese restaurantsyndroom’ (lees hieronder meer), nogal controversieel geworden. Ve-tsin kan ook vervangen worden door een schepje kippenbouillonpoeder of paddenstoelenbouillonpoeder.

Wat is er te koop?


Ajinomoto<merk: Ajinomoto [Japan]
verpakking: plastic zak met rode opdruk
etiket: AJI-NO-MOTO 味の素 monosodium glutamate
ingrediënten: MSG
prijs: €.. (100 gram, 453 gram)


MSGmerk: Tien Chu Ve-Tsin Company 天府味精 [Hong Kong]
verpakking: gouden blikje met blauw etiket en ‘buddha’s hand’
etiket: Ve-Tsin, Gourmet Powder 味精
ingrediënten: monosodiumglutamaat, zout
prijs: € 1,25 (100 gram, 200 gram)


Ve-tsinmerk: Tien Chu 天府味精 [Shanghai]
verpakking: heel klein flesje
etiket: Ve-Tsin, Gourmet Powder 味精
ingrediënten: monosodiumglutamaat, zout
prijs: nvt, antiquarisch flesje ;-), voorloper van het blikje hierboven


Meer weten?

  • Je kunt heel duidelijk proeven wat ve-tsin doet als je wat gesneden paprika in olie bakt en er op het eind een mespuntje ve-tsin aan toevoegt. De smaak van paprika wordt anders, en lekkerder.
  • In China kookt iedereen gewoon met ve-tsin, ook in Chinese restaurants in Europa. In restaurants in Amerika is men zich meer bewust van de problematiek van ve-tsin en probeert men vaak zonder MSG te koken
  • Met Chinees restaurantsyndroom bedoelt men het feit dat mensen, na te hebben gegeten in een Chinees restaurant, hoofdpijn krijgen en misselijk worden. Dit zou te wijten zijn aan het overvloedige gebruik van ve-tsin. Het is inderdaad bekend dat sommige mensen hier extra gevoelig voor zijn. De minst gevoeligen krijgen een droge keel en veel dorst, de meer gevoeligen krijgen hoofdpijn, hartkloppingen of voelen zich duizelig.
  • Wie denkt dat ve-tsin alleen in Chinese restaurants wordt gebruikt, heeft het mis. Deze smaakversterker staat als E621, maar soms ook als ‘gistextract’ of andere benamingen, op de ingredientenlijsten van heel veel gemaksvoedsel vermeld. Denk aan pizza’s, chips, instantsoepen, sauzen en dergelijke. Heeft verslavende werking.

4 thoughts on “Ve-tsin [weijing 味精]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.