Tauge [douya 豆芽]

taugeHoe heet het?
Taugé, taoge, taugeh, sojascheuten, mung bean sprouts, bean sprouts, spruiten van katjang idjoe, douya, 豆芽

Wat is het?
Taugé is een kiemgroente: de (in het donker) ontkiemde witte tot lichtgele spruiten van mungbonen, de kleine groene boontjes die eerder op Tokowijzer besproken zijn (mungbonen). Taugé is in Nederland een van de meest ingeburgerde exotische groenten, bekend uit de Indonesische keuken, vooral als vulling van loempia’s.

Hoe te gebruiken?
Bak de taugé in een beetje olie met een drupje sojasaus, wat sesamolie en wat zout en suiker. Blancheer de taugé in kokend water en gebruik het vervolgens in vulling voor loempia’s. Of, voor een luxe versie die je op Chinese banketten vindt: haal de worteltjes en de kopjes van de taugé af zodat je alleen de steeltjes overhoudt (zie hier voor de foto). Die zijn dan extra delicaat.
Taugé blijft in de koeling nog wel even goed, maar eet zo snel mogelijk, want het gaat snel achteruit. Vers en knapperig is taugé het lekkerst.

Wat is er te koop?


Bean sproutsmerk: nvt [Nederland]
verpakking: plastic zakje in versvak toko
etiket: Tauge
ingredienten: tauge
prijs: ongeveer 1,25 (250 gram)


taugemerk: Albert Heijn [Nederland]
verpakking: plastic doosje met blauw etiket
etiket: Tauge
ingredienten: tauge
prijs: €0,79 (125 gram)


Meer weten?

  • Zelf taugé laten ontkiemen? Lees bij Gnoe Graasland hoe dat moet! taugé laten ontkiemen (Nederlands)
  • Lees ook de posts over mungbonen, mungbonenmeel, glasnoedels en glibbertjes
  • In 2011 was taugé in het nieuws vanwege besmetting met EHEC bacterie die in Duitsland 22 mensen het leven kostte. De besmette taugé was afkomstig uit Noord Duitsland. Hoewel er geen waarschuwingen waren voor in Nederland gekweekte taugé, had de verkoop ervan een tijdje een dip. Zie hierboven voor kweektips om het zelf (veilig) te kweken.

4 thoughts on “Tauge [douya 豆芽]

  1. Ik eet taugé graag in de groentesoep. Geeft extra bite en ziet er leuk uit. Ik doe er ongeveer 2 handjes per liter bouillon bij. Op het laatst de afgespoelde taugé in de pan, even doorroeren en dan pit uit en je soep is klaar.

    Hebben alle mungbonen nog genoeg kiemkracht trouwens? Of moet ik speciale om te kiemen van de natuurwinkel hebben?

  2. De taugeh uit de supermarkten vind ik vies en slijmerig. De taugeh van de toko is vaak een stuk beter. En taugeh moet je altijd ontstaarten (moest ik vroeger thuis altijd doen).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s