Shaoxing rijstwijn [绍兴酒]

Shaoxing rice wine Hoe heet het?
Shaoxing rijstwijn, Shaohsing [Shaoshing] rijstwijn, Chinese rijstwijn, Chinese sake, Shaoshingwijn, Shaoxing jiu 绍兴酒, liaojiu 料酒

Wat is het?
Alcoholische drank van rond de 14%, gemaakt van gefermenteerde rijst, bruin-geel van kleur. Deze rijstwijn ontleent zijn naam aan het stadje Shaoxing in de provincie Zhejiang, tweehonderd kilometer ten zuiden van Shanghai aan de oostkust van China. Hij wordt als kookwijn in bijna alle Chinese gerechten als smaakmaker gebruikt, en in China licht verwarmd als sake gedronken.

Hoe te gebruiken?
Gebruik 1-2 eetlepels in een marinade of 1-2 eetlepels in Chinese gerechten. Chinezen geloven erg in de neutraliserende werking van rijstwijn op rauw vlees of vis, omdat het vislucht of vleeslucht wegneemt. Onontbeerlijk in de Chinese keuken. In veel kookboeken wordt droge sherry als vervanger gesuggereerd, maar nu deze rijstwijn bijna overal te krijgen is zou ik gaan voor the real thing.

Wat is er te koop?


shaoxing rijstwijnmerk: 荷兰东方行 (Holland Oriental), Cohe Amsterdam
verpakking: fles met gouden dop en rood etiket (600ml)
etiket: Shaohsing rijst 绍兴酒 14.5%
prijs: €1.69 – €2,65


shaoxing rijstwijnmerk: geen westers merk, 越王台 [Zhejiang China]
verpakking: fles met rode dop en blauw-rood etiket (500ml)
etiket: Shao hsing hua diao wine 绍兴花雕酒 14.5%
prijs: €2,70


Welke heeft de voorkeur?

De tweede fles is ‘drie jaar op het vat’ geweest en heeft een veel sterkere smaak dan de eerste fles. De flessen in deze prijscategorie moet je niet zomaar opdrinken, maar alleen in het eten gebruiken, ze maken anders veel te wrang. Een eetepel per gerecht is ongeveer genoeg.

Meer weten?

  • Recept: Dongpo pork (engels): gestoofd buikspek in Shaoxing rijstwijn en donkere sojasaus

4 thoughts on “Shaoxing rijstwijn [绍兴酒]

  1. Complimenten, mooie website. Ik heb een vraag over de verschillende kookwijnen. Hoelang kan ik ze na het openen nog gebruiken?
    Dank.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.