Tempurameel [天ぷら粉]
Hoe heet het?
Tempurameel, tenpura meel, tempura meel, tempura flour, tenpura flour, 天婦羅粉, 天ぷら粉
Wat is het?
Een mengsel van tarwebloem en maizena, kant en klaar te koop om tempurabeslag mee te maken. Tempura is zowel de naam van het beslag, als voor het Japanse gerecht tempura wat van dat beslag gemaakt wordt: garnalen, vis, groente of vlees worden in het tempurabeslag gedoopt en kort in hete olie gebakken. De gefrituurde hapjes krijgen een heel licht en knapperig korstje.
Hoe te gebruiken?
Het meel volgens aanwijzingen op de verpakking aanlengen met ijskoud water, vlak voordat je tempura gaat maken, en alles minimaal roeren. Ijsklontjes erin maken het beslag extra krokant, een stijfgeslagen eiwit erdoor zorgt voor extra luchtigheid. Haal de stukjes groente, garnaal of vis snel door het beslag en frituur op 180 graden. Laat uitlekken op keukenpapier en eet snel op als het nog warm is.
Traditioneel worden de hapjes met een warm dipsausje van sojasaus, dashi en mirin gegeten.
Wat is er te koop?

verpakking: witte zak, rode cirkel met japanse karakters
etiket: SHOWA 天ぷら粉 Tempura batter mix
ingredienten: tarwebloem, maiszetmeel, rijsmeel, E500, eidooierpoeder
prijs: 2,50 (400 gram)

verpakking: witte zak met blauw etiket
etiket: 天ぷら粉 Tempura batter Nutrition
ingredienten: tarwe kiempoeder, lage eiwitbloem, tarwezetmeel, het zetmeel van tarwedenaturalization, zout, glucose, I+G, gistextract, knoflookpoeder, uipoeder, gehydroliseerd plantaardig eiwit, boonpoeder.
prijs: 1,00 (250 gram)
Meer weten?
Moet de groente (bijv. sperzieboontjes) niet even geblancheerd worden? of is het kort frituren genoeg om het gaar te laten zijn.
Kort frituren is voldoende, maar de groente moet niet te groot zijn. Eventueel in kleinere stukjes snijden. DIt waren kleine groene aspergepuntjes, die waren in hun geheel na heel kort frituren knapperig en gaar.