Luffa [sigua 丝瓜]

luffahoe heet het?
Luffa, silk gourd, vleugelkomkommer, soekwa, terroi, patola, luf-fah, hoekige luffa (angled luffa), loofah, loufah, silk luffa, sigua, si gwa, sie kwa, ssu-kua, Chinese okra, turai, turiya, tori, oyong, ridge kalebas, luffa acutangula, geribde sukwa, soekwa, Poe (Pu), 丝瓜

wat is het?
Luffa is een Chinese groente die eruitziet als een uitgedroogde komkommer met een groene schil met stevige, ver uitstekende lengteribben. Het is een komkommerachtige vrucht met een zachte licht zoete smaak, iets tussen komkommer en courgette in. Een luffa heeft altijd 10 ribben. Het grotere dikkere broertje van de luffa, die een gladde schil heeft, staat bekend onder de naam ‘sponskalebas’, omdat je hem kan laten drogen, de schil eraf kan pellen en dan als badspons kunt gebruiken. In die hoedanigheid is hij ook te vinden in natuurwinkels en beauty & health stores.

hoe te gebruiken?
De harde uitstekende stukken van de nerven/ribben met een mesje wegsnijden, eventueel schillen als de luffa wat ouder is. Dan in stukjes snijden en in een beetje olie smoren tot de groente zacht geworden is. [Gesmoorde luffa]. De pitjes en het vruchtvlees in het midden kunnen gewoon gegeten worden. Aangename, lichte, iets zoetige smaak. De schil kan iets bitter zijn als de luffa minder vers is, maar dat is volgens de Chinezen natuurlijk heel gezond.

Wat is er te koop?


Luffa (soekwa)merk: Oriental
verpakking: reeds voorgewogen, in plastic zakje
etiket: SIE KWA
prijs: € 1,35 (€2,95/kg)


Luffa (sigua) 丝瓜merk: Dun Yong
verpakking: reeds voorgewogen, in plastic zak 3 stuks
etiket: Si Gua Luffa
prijs: € 2,60 (€4,65/kg)


Meer weten?

  • Niet te verwarren met bittermeloen (sopropo), die er uitziet als een komkommer met pukkels, en die veeel bitterder smaakt dan luffa.
  • De badsponsvariant van luffa staat ook bekend onder de naam sponskomkommer, effen soekwa, bloesdroe of smooth luffa.
  • Zoals een met de vertaalmachine vertaalde website over tot huisdierspeeltjes gefröbelde luffa zegt: “Het is zeer geschikt om honden of katten te laten hun tanden voor genoegen scheuren en kauwen en schoonmaken. Als uw huisdier de luffatextuur eet, heeft het geen kwaad op uw huisdierengezondheid, is de luffa een soort Chinees kruid en de mensen kunnen eten“.

One thought on “Luffa [sigua 丝瓜]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.