Hijiki [ヒジキ]

zeewierHoe heet het?
Hijiki, hijiki seaweed, hijikiwier, zwarte zeewier, Japans hijiki, ヒジキ, 鹿尾菜, 羊栖菜

Wat is het?
Hijiki (spreek uit: hie-djie-kie) is een Japans zeewier dat eruitziet als zwarte, gewelde theeblaadjes, kleine sliertjes van 1 tot 3 centimeter lang. Het wordt als bijgerechtje bij rijst of andere Japanse hapjes gegeten en is rijk aan ijzer, calcium en magnesium. Er zijn twee soorten: de kortere stukjes (me-hijiki) en de langere spriet-hijiki. Na te zijn geweekt wordt het meestal kort gestoofd in een sausje (zie hieronder) en smaakt daarna heel hartig en zoetig, prachtige umamismaak.

Hoe te gebruiken?
Hijiki moet voor gebruik worden geweekt, een kwartiertje in lauw water, tot het 3 tot 5 keer in volume is toegenomen. De korte hijiki wordt ongeveer 1,5 centimeter, de langere hijiki zwelt op tot een soort dunne dropveters van 20 centimeter lang. Afgieten en beetje droogdeppen, dan in een pannetje met wat bonitovlokken, suiker, sojasaus en mirin sudderen tot al het vocht is opgenomen. Eet bij rijst of als bijgerecht bij sushi. Wordt vaak in combinatie met reepjes aburaage (tofu-envelopjes) en worteljulienne gegeten. Of met gekookte verse sojaboontjes of verse danwel gedroogde shiitake: die dan wel in het sausje meesudderen.

Wat is er te koop?


Hijiki saladmerk: eigen merk Meidi-ya [Nederland]
verpakking: lichtblauw rond bakje in sushivak
etiket: Hijiki zwarte zeewiersalade close up van de inhoud
ingrediënten: hijiki zeewier, wortel, suiker, peper, sojasaus, bonitovlokken, E621
prijs: € 2,50 (30 gram?)


Hijiki seaweedmerk: [Japan]
verpakking: transparant zakje met zwarte letters
etiket: 長ひじき Naga Hijiki
ingrediënten: hijiki
prijs: €4,15 (20 gram)


Meer weten?

  • Omdat hijiki zo donkerzwart en glanzend is, is het natuurlijk goed voor je haar. Althans als je prachtig glanzend zwart Japans haar hebt 😉
  • Hijiki blijft in gedroogde vorm maandenlang goed, is een fijn ingrediënt in de voorraadkast.
  • Recente studies wijzen erop dat er hoge concentraties arsenicum in hijiki zou zitten, maar als je het weekt en het niet dagelijks in grote porties eet, kan het geen kwaad
  • Voor andere zeewieren, zie nori, wakame salade, kaiso zeewiersalade, kombu en snack-nori

De verschillende stadia als je hijiki weekt in water (na 5, 10 en 15 minuten):

           Hijiki seaweed fase 1   Hijiki seaweed fase 2   Hijiki seaweed fase 3   Hijiki seaweed fase 4   Hijiki seaweed fase 6

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.