Pandanrijst [Thaiguo xiangmi 泰国香米]
Hoe heet het?
Pandanrijst, pandan rijst, jasmine rice, jasmijnrijst, parfumrijst, geparfumeerde rijst, Thai Jasmine, Thai fragrant rice, Thaiguo xiangmi 泰国香米
Wat is het?
Langkorrelige rijstsoort uit Thailand die het lichte parfum heeft van pandanbladeren, net alsof de rijst in de dessa samen met pandan wordt geteeld. Wordt in Engelssprekende landen ook Jasmin rice genoemd, en nu in Nederland ook steeds vaker ‘jasmijnrijst’. Samen met basmati en Japanse rijst een van de bekendste rijstsoorten ter wereld.
Hoe te gebruiken?
De rijst wassen en dan opzetten in een rijstkoker of pan; de hoeveelheid rijst op water is 1 op 1,5. Ongeveer 20 minuten koken tot de rijst gaar is. Of doe zoals de Thai: stoom de rijst boven kokend water in een rijststomer tot hij gaar is.
Wat is er te koop?

verpakking: plastic zak met oranje kleuren in verschillende groottes
etiket: Pandan rijst, Thai Jasmine Rice, Premium Quality AAA
ingrediënten: rijst
prijs: € 6,50 voor 4,5 kg (dit is een zak van 10kg)

verpakking: plastic jute baal met rood hengsel
etiket: Thai Jasmine Broken Rice, Thais Pandan Rijst gebroken AAA 泰国精选特级香米头
ingrediënten: rijst
prijs: € (10kg)

verpakking: plastic zak met groene opdruk
etiket: Thai Jasmine Broken Rice, Thais Pandan Rijst gebroken AAA 泰国精选特级香米头
ingrediënten: rijst
prijs: € (4,5kg)

verpakking: plastic zak met rode opdruk
etiket: Superior quality, Thai Jasmine Rice, Thai Hom Mali Rice 泰国茉莉香米
ingrediënten: rijst
prijs: €20? (10kg)
Meer weten?
- Let op, de smaak van gebroken rijst (tweede keus) is net zo goed, maar het is altijd goedkoper dan de hele rijst.
- Omdat er natuurlijk goede handel in zit, wordt minder goede rijst met pandanblad geparfumeerd om voor de echte pandanrijst door te gaan – maar die heeft dat aroma van zichzelf
Die van Kirin brand gebruik ik ook erg goed en smakelijk.
Ja, maar ik zie nu wel dat ie duurder is. Maar of ik dat verschil proef?
Ik mis de kleefrijst, ofwel ketan rijst… Wordt toch ook vaak voor dim sum gebruikt?
Klopt! Die staat ook nog op het to-do-lijstje. Update: vandaag (5 juli) toegevoegd: post over witte kleefrijst (ketan)
De toko verkoopt ook kleine zakjes rijst met gaatjes erin. Wat kun je daarmee doen, wat is je mening daarover?
Alvast bedankt,
Liesbeth
Die zakjes rijst zijn bedoeld om lontong mee te maken: Indonesische gekookte geperste rijst. Tijdens het koken zwelt de rijst op, en omdat er een zakje omheen zit, kan de rijst niet verder uitzetten en wordt hij samengeperst. Nadat de rijst gaar is laat je hem afkoelen, knip je het zakje open en snijd je de rijst in plakjes of blokjes. Je eet lontong met bijvoorbeeld gado gado, of bij andere gerechten van een Indonesisch buffet.
De benaming Pandan rijst is een puur Nederlandse en is zo’n 25 jaar geleden voortgekomen uit de omschrijving van de geur in een boek over rijstsoorten. Deze naam is een geheel eigen ( Nederlands) leven gaan leiden.
De hele rest over geur uit de wortels van planten enz is een verzinsel van een paar Nederlandse rijst handelaren. In Thailand is de kreet “Pandan” totaal, maar dan ook totaal onbekend. Kijk maar op de diverse Thaise sites, m.n. die van het Grain Institure. Hom Mali rijst, waar mee geschermd wordt, is een geregistreerde naam, waarvan de rijst een amylosegetal heeft tussen de 13 en 18. Maar dat hebben de soorten Pathunthani en Chainat ook.