Zwarte boontjes [douchi 豆豉]
Hoe heet het?
Zwarte boontjes, gefermenteerde sojabonen, gepekelde sojaboontjes, (pickled) black beans, tausi, tasie, tau sie, douchi 豆豉
Wat is het?
Zwarte boontjes, in Nederland bekendstaand als ‘tau-sie’ op Chinese menukaarten, zijn gezouten en gefermenteerde sojabonen. Door het fermentatieproces worden de boontjes zwart en verschrompeld, maar vooral heel erg zout. Er bestaan drogere en iets nattere varianten van de zwarte boontjes, die ook wel worden gekruid met smaakmakers als gember en sinaasappelschil.
Hoe te gebruiken?
De zwarte boontjes weken in koud water. Dan uit laten lekken en grof hakken, of in z’n geheel in een gerecht gebruiken. Spaarzaam gebruiken (zo’n 8-10 per gerecht), ze zijn sterk van smaak. Onmisbaar in gerechten als ‘spareribs met zwarte boontjes’ en gestoomd zeebanket, heerlijk in combinatie met knoflook, sesamolie en sojasaus.
Wat is er te koop aan zwarte boontjes?

verpakking: geel kartonnen bus
etiket: Yang Jiang Preserved Beans; with ginger 阳江姜豉
ingrediënten: zwarte bonen, zout, gember
prijs: €1.00 (500 gram)

verpakking: wit plastic zakje met zwarte letters
etiket: Salted Black Bean 原油豆豉
ingrediënten: zwarte bonen, zout
prijs: € 1.25 (375 gram, ook verpakking van 250 gram)
Welke kopen?:
Die kartonnen pot met zwarte boontjes kost werkelijk niets (Chinees staatsbedrijf) en blijft eeuwig goed. Aanrader.
Meer weten?
- Zwarte boontjes zijn natuurlijk het hoofdingredient in potjes zwartebonensaus, die voornamelijk bestaan uit zwarte boontjes, sojasaus, knoflook en water. Aangezien een aangebroken potje binnen afzienbare tijd gaat schimmelen, is het handiger een zakje of pot gedroogde zwarte boontjes in de voorraadkast te hebben staan, dat blijft eeuwig goed.
Zeg gerust heel zout! Ik heb me de eerste keer danig vergaloppeerd met de boontjes uit de kartonnen bus. Oh, wat zout. De tweede keer was het heel smakelijk trouwens.
Gestoomde zalm recept is inderdaad heerlijk!
Ja, dat is een goeie tip, Timo! Ik zal dat even in ’t verhaaltje opnemen, dat je niet straffeloos meer kunt gebruiken in een recept.
Er bestaat ook Black Bean Sauce zonder knoflook van het merk Lee Kum Kee in een glazen fles van 226 g.
Ik heb die kartonnen bus vandaag gekocht zeker omdat ik hier lees dat ze zo lang houdbaar zijn dan kun je er lang mee doen.
Ah, mooi zo! Ben benieuwd of ze jou ook zo zullen bevallen. Welke had je eerst altijd?
Dit is de eerste keer dat ik zwarte boontjes in huis heb,morgen heb ik rundermaag met eigengemaakte zwarte bonensaus.
Dit was inderdaad erg goed zeer lekker met beeftripe kijk maar op mijn site recept staat erbij hoe ik het gedaan heb.
‘k Heb de url naar je Beef Tripe even onder je naam geplakt.
Voor wie daar nieuwsgierig naar is.
Combinatie rundermaag en zwartebonensaus lijkt mij persoonlijk niet zo. 😀
Ah leuk,dit is in elk dimsum restaurant te krijgen ik vind het persoonlijk heerlijk.
20 jaar geleden heb ik dit bij een bio winkel gehaald, in de veronderstelling dat het een variant van tahoe was. Ik en mijn toenmalige huisgenoot hebben het nog nooit zo zout gegeten…