Shiso [zisu 紫蘇]

shisoHoe heet het?
Shiso, (paars) shisoblad, purple shiso, silam, (purple) perilla, beefsteak plant, aojiso, zisu 紫蘇

Wat is het?
Een groen blaadje van ongeveer 10 cm lang met de vorm van een rond brandnetelblad. Het smaakt naar munt met een kleine toets van basilicum, kruidig. Decoratief met mooie gekartelde bladranden doet shiso het goed als ondergrond voor sushi en sashimi, maar ook als (fijngesneden) smaakmaker in gerechten als salades en vis. Er bestaat ook een paarse variant (purple shiso), die wordt in de Japanse keuken gebruikt om umeboshi (zoute pruimen) hun karakteristieke kleur te geven.

Hoe te gebruiken?
De blaadjes direct gebruiken als decoratie, of zonder te snijden verwerken in een handgerolde sushi. Snijd de shiso in reepjes in een salade of op vis- en vleesgerechten. Shiso kan ook fijngesneden worden gebruikt op bijvoorbeeld noedelsoep, zoals in Vietnam. Blijft in de koelkast tot meer dan een week goed, daarna worden de randen van de blaadjes bruin en loopt de kwaliteit achteruit.

Wat is er te koop?


Shiso leavesmerk: Koppert Cress [Nederland]
verpakking: rechthoekig plastic bakje in de koeling
etiket: Shiso leaves (green) close up etiket
ingredienten: shiso
prijs: € 1,95 (15 blaadjes)


purple shisomerk: Buysman kruiden [Nederland]
verpakking: verse plant in potje met plastic bescherming
etiket: Notenkruid | Perilla
ingredienten: shiso
prijs: ongeveer € 2,50


Meer weten?

9 thoughts on “Shiso [zisu 紫蘇]

  1. Je kunt hiermee ook een interessante cocktail maken: neem het recept van een Mojito, vervang de munt door de shiso en de rum door shochu, Japanse vodka.

    Shiso Mojito’s worden geserveerd in restaurant Gompachi in Tokyo – toen GW Bush in Tokyo was heeft de toenmalige Japanse premier hem hierheen meegenomen. Verder heeft het restaurant model gestaan voor “the House of Blue Leaves” – de slachtpartij in Kill Bill Episode 1

  2. Ik heb een tijdje geleden bij Groenrijk tuincentrumn (in Alphen) een pot “notenkruid” (perilla) gekocht. Deze groeit als kool in de tuin en ik gebruik het als een soort pluksla. Lees nu hier dat het dus om een purple shiso gaat.

  3. Kazaguruma in Rotterdam verkoopt (ik denk sinds kort) de Koreaanse variant, kkaennip, in plastic bakjes.

    Een jaar geleden was ik bij een workshop Japans aardewerk. Daar was ook een Japanse kok aanwezig die maki met shisho en vis, waarvan ik niet meer weet welke, had gemaakt. Dit was mijn eerste kennismaking met shisho en het smaakte goed.

  4. Ik ben het bakje shiso uit de foto eindelijk tegengekomen in een kleine Japanse toko genaamd Hayato in Hilligersberg, Rotterdam.
    Ik heb het gebruikt voor tempura en vers voor een tonijn sashimi en rijst schoteltje (maguro zukedon). Ik vind het lekkere aanvulling qua smaak contrast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.