Geschaafde noedels [刀削面]

daoxiaomianHoe heet het?
Geschaafde noedels, cut noodles, snijnoedels, gesneden noedels, schaafnoedels, hand cut noodles, knife cut noodles, daoxiao mian, 刀削面

Wat is het?
Op een heel aparte manier gemaakte noedels. De noedels worden met een speciaal mes van een groot blok deeg (tarwebloem) afgeschaafd zodat lange slierten ontstaan, die direct in een grote pan met kokend water vliegen. De techniek is niet makkelijk: het is een specialiteit uit de provincie Shaanxi (Shensi) in het Westen van China, waar ze wel vaker raad weten met deeg (zie handgetrokken noedels). Het deeg wordt gekneed tot een soort opgerolde handdoek en dan op de platte kant van een hakmes of kleine houten plank gelegd. Het deeg rust op de linkerarm, gestut door de linkerhand, en met een speciaal gekromd mes schaaft men er met de rechterhand slierten deeg van af.

Hoe te gebruiken?
Met een beetje geluk kan je in noedelrestaurants in het westen van China, of in gespecialiseerde restaurants elders in het land deze noedels krijgen. Meestal worden ze vlak na koken opgediend in een krachtige bouillon, zoals runderbouillon. De noedels hebben een goeie beet en zijn een beetje chewy. Doordat ze met een mes van het deeg afgeschaafd zijn, zijn ze stevig en onregelmatig van structuur. Ze nemen wel heel goed smaken op.
Deze noedels blijken verrassend genoeg ook in de Nederlandse toko te koop, al moet je je daar natuurlijk niet teveel van voorstellen.


Daoxiao mianmerk: Sau Tao 寿桃 [China]
verpakking: rose verpakking met rond venstertje
etiket: Sliced Noodle 刀削面 Gesneden noedel
ingrediënten: tarwemeel, zout, water, zuurteregelaar
prijs: € 1,50 (600 gram)


Meer weten?

  • Op het filmpje hieronder van YouTube kan je goed zien hoe je de noedels moet afschaven. Het restaurantje is in Chengdu:
  • Men schaaft het deeg niet alleen uit de hand, nee, zelfs vanaf het hoofd. Het is even zoeken naar een filmpje, maar hier heb ik er een gevonden: met twee messen schaaft de chef slierten vanaf een homp deeg op zijn hoofd:
  • Wil je dit zelf maken? Op het volgende filmpje is het recept en gedetailleerde uitleg voor een noedeldeeg van 500 gram meel op 150 gram water: 山西刀削面 Het is wel in het Chinees, maar de stappen van kneden en snijden zijn goed te volgen. (De deegbal die de chef heeft, is zeker niet zo weinig als 500 gram…)

8 thoughts on “Geschaafde noedels [刀削面]

  1. Heb ze vandaag gemaakt! Niet zo fancy kunnen slicen helaas, gewoon in reepjes gesneden. Ze waren lekker kleverig door de rijstbloem, maar kookten wel mooi los van elkaar. Gegeten met ontbeende stukjes schouderkarbonade (goedkoop en smaakvol, echt een aanrader!) gewokt in knoflook, sambal, gember en een snufje kruidnagel, met prei, champignons en taugee en een scheut ketjap. Was overheerlijk!!!

    • Op internet stond een recept met 3 delen tarwe- en 1 deel rijstebloem. Dat slicen heb ik trouwens niet eens geprobeerd want ik heb geen scherp genoeg mes…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.