Enoki [jinzhen gu 金針菇]
Hoe heet het?
Enoki, fluweelpootje, golden needle, gouden naald, goudnaaldpaddenstoel, jinzhen gu 金針菇, enokitake
Wat is het?
Een wit tot lichtgeel paddenstoeltje met hele lange dunne tere steeltjes met kleine kopjes, die in kleine bundeltjes gekweekt worden. De smaak van enoki is licht: het paddenstoeltje kan zowel rauw als kort gekookt gegeten worden. Enoki is vanwege zijn aparte vorm een fraai ingredient in soepen en gerechten met meerdere groentes, tofu of paddenstoelen.
Hoe te gebruiken?
Het onderstuk van het bundeltje met aarde afsnijden en de paddenstoeltjes voorzichtig uit elkaar halen. Dan meestoven in een mooi soepje, een hotpot, of als garnituur bij een groter gerecht serveren.
Wat is er te koop?

verpakking: licht en donkergroen plastic zak in versvak
etiket: ?
ingrediënten: enoki
prijs: ongeveer € 2,50 (200 gr)

verpakking: blikje met rood en geel etiket
etiket: Golden Mushrooms 五仲金芸
ingrediënten: enoki
prijs: ongeveer € 2 (425 gr)
Meer weten?
- Enoki worden in het donker gekweekt en in een vroeg stadium geoogst, ze zijn dan nog niet volgroeid en blijven wit. Buiten in het zonlicht zouden ze goudbruin kleuren.
- Recept ‘paardenhoef met gouden naalden’: Waterkastanjes met gouden naaldpaddenstoelen van Pay-Uun Hiu
Enoki wordt ook gebruikt bij de Hot Pot.