Conpoy [ganbei 干贝]

conpoyHoe heet het?
Conpoy, ganbei, kan-pei, dried scallops, gedroogde St. Jacobsschelpen, jade pillars, jiangyao zhu 江瑤柱, ganbei 干贝

Wat is het?
Conpoy is gedroogde St. Jacobsschelp, geprezen om zijn ultieme umamismaak. Het zijn dikke oranjebruine schijfjes, ongeveer zo groot als een 20-eurocent stuk en een centimeter dik. Samen met haaievinnen, gedroogde zwaluwnestjes en zeekomkommer is conpoy een van de hooggeprezen (en dure) ingredienten in de Chinese culinaire traditie. Conpoy wordt in kleine beetjes gebruikt in luxe soepen, rijstgruwel, of als ingredient in visgerechten. Vooral bekend in de zuidchinese keuken, zoals Hong Kong en omstreken.

Hoe te gebruiken?
Ongeveer een half uur tot een uur weken in een bakje warm water (niet kokend) met deksel erop. Dan in kleine reepjes plukken of snijden en aan het gerecht toevoegen, of gebruiken om XO-sauce mee te maken. De conpoy ruikt vissig en geeft sauzen, soepen of dips meer smaakdiepte. Bewaar de (ongeweekte) conpoy in een goed afgesloten plastic bakje in een droge voorraadkast of in de koelkast tot gebruik.

Wat is er te koop?


Conpoy 干贝merk: Tung Shing 东成参茸行 [Hong Kong]
verpakking: luxe doos met goud en rood
etiket: Tung Shing Hong 东成参茸行
ingredienten: St. Jacobsschelp (close-up achterkant)
prijs: deze hoeveelheid €39,95 (ongeveer €1 per stuk)


Meer weten?

  • Meer over ‘conpoy’ bij WorldFoodieGuide
  • In Hong Kong struikel je over de verschillende soorten conpoy – je hebt natuurlijk goedkopere en duurdere varianten- in Nederland is het heel lastig dit ingredient te vinden. Uiteindelijk vonden wij het in toko Dun Yong in Amsterdam: daar lag het in het afgesloten ‘luxe-ingredienten’ kastje in het begin van de winkel. Het is zeker niet goedkoop, maar ja, een truffel ook niet toch?
Advertisements

14 thoughts on “Conpoy [ganbei 干贝]

  1. Echt gaaf dat je het gevonden hebt! Ik zoek hier al minstens 2 jaar naar en kom het nooit ergens tegen! Nu eens kijken of ik die recepten waar ik het voor nodig had nog terug kan vinden. 😉

  2. Nou, dat kan best zo zijn. Ik heb in winkels/toko’s ook wel gehoord dat het niet geïmporteerd mocht worden. Nooit echt geloofd, maar toch, misschien was het wel waar. En misschien is het als met de duizendjarige eieren, die waren ook een tijd niet te krijgen en worden volgens mij tegenwoordig in Engeland geproduceerd. Of misschien zijn de regels gewoon versoepeld. Hoe dan ook, ik ben blij dat Kattebelletje ze gevonden heeft en mij de helft beloofd! 🙂

  3. Ja! In het ene recept worden ze 30 minuutjes gestoomd, samen met een scheutje water en daarna gescheurd en gebruikt in een noodle gerecht.

    En in het andere worden ze eerst 10 minuutjes gekookt in wat shaoxing rijstwijn om ze er daarna een dag in te laten weken! Dan maak je een farce van scampi, buikspek, waterkastanje, gember en eiwit. Daar draai je balletjes van, rolt ze door de fliebertjes conpoy en stoomt ze 8 minuutjes. Dat ga ik zeker eens proberen en zal dan een linkje plaatsen naar het recept en resultaat.

  4. Oh, over XO-saus gesproken: is die in Nederland te koop? Ik heb er over gelezen en ben er wel nieuwsgierig naar; iemand die er weleens van geproefd heeft?

  5. Nou, Anton, heel toevallig vertelde iemand ons laatst dat XO-saus te koop is bij China Town Supermarkt, Geldersekade 96, Amsterdam!
    Ik kan me niet herinneren ‘m zelf ooit geproefd te hebben, maar ik ga binnenkort ook eens op zoek.

  6. Volgens mij werd je er tien jaar geleden mee doodgegooid, die XO-saus, die zag ik altijd in potjes staan (en ook op de menukaarten in Chinese dimsumrestaurants, alles XO dit en XO dat). De laatste tijd valt me dat niet meer op, ik zal er eens naar op zoek gaan !

  7. Als je toevallig in Londen bent kan ik jullie aanraden even langs chinatown te gaan. Daar staat de XO gewoon in de schappen. Waarom het hier verboden is???

  8. En ik heb vandaag ook de echte XO saus in huis was gewoon hier in Eindhoven te koop als je er een foto van wil voor de tokowijzer dan laat het maar horen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s