Hangiri [寿司桶]
Hoe heet het?
Hangiri, houten rijstbak, houten bak voor sushirijst, houten kom met platte bodem voor sushi, sushi tub, wooden sushi bowl, rice mixing bowl, sushibak, oke 桶, 寿司桶, 飯切,半切り
Wat is het?
Ronde ondiepe houten bak met platte bodem met door metalen banden verstevigde zijwand, gebruikt om sushirijst na het koken verder te verwerken. De sushirijst wordt warm in de bak gestort en met een houten spatel vermengd met sushiazijn – een mengsel van rijstazijn en suiker.
Hoe te gebruiken?
Voor het gebruik goed afspoelen met koud water en dan afdrogen met een doek. Dan de hangiri gebruiken om zoals hierboven beschreven de sushirijst om te scheppen met sushiazijn. Koel de rijst met een (Japanse? ;-)) waaier, stuk karton of föhn en schep voorzichtig om. Als het goed vermengd is met de sushiazijn en de rijstkorrels glanzen, dek je de bak af met een vochtige theedoek tot gebruik.
Wat is er te koop?
In de (online) toko’s in Nederland zie je goedkopere versies van de hangiri, die komen zoals verwacht uit China en zijn gemaakt van licht hout. De heavy duty professionele hangiri komen uit Japan, die zijn gemaakt van cypressenhout en zijn hier alleen te vinden in speciaalzaken met Chinese (of Japanse) keukenspullen. De Japanse hangiri beginnen bij 60 of 70 euro, de hangiri van Chinese makelij beginnen vanaf een euro of 25. De hangiri zijn te koop in verschillende maten, die van 30 cm. in diameter is een mooie maat.

materiaal: hout met koperkleurige hardplastic banden
etiket: 天然木 寿司桶 , etiket is in het Japans, maar de hangiri komt uit China
prijs: ongeveer € 25
Meer weten?
- Natuurlijk kan in plaats van een hangiri ook een grote kom gebruiken, maar als je vaak sushi maakt staat zo’n houten bak met rijst natuurlijk erg mooi op een feesttafel bij een sushiparty waar iedereen zijn eigen sushi vouwt!
- Maak de hangiri na gebruik direct schoon, anders hebben achtergebleven rijstkorrels teveel kans te blijven plakken.
Een bijna echte hangiri is vaak voor een scheet en drie knikkers te koop bij de Action, alleen het het dan een slakom of slabak. Wel van hout gemaakt. Zelf gebruik ik gewoon een teiltje, afwas-teiltje en het werkt prima.
Ik moet van het weekend maar weer eens wat sushi gaan maken.
Ha Remi, dat is ook best handig, een slabak van de Action! Een teiltje ook, ja waarom niet – hoewel als je vaak sushi maakt, is een echte hangiri wel erg leuk om te hebben.
Het grote voordeel van een houten hangiri is dat overtollig vocht deels opgenomen wordt door het hout, dit komt ten goede aan het eindresultaat. In een plastic teiltje is dit niet het geval. Slabakken kunnen nog wel eens gecoat of gelakt zijn, dit houdt ook de werking tegen van een echte hangiri