Rode rijstgist [hongqumi 红曲米]
Hoe heet het?
Rode gistrijst, rode rijstgist, rode gist, red yeast pellets, red kojic rice, red koji rice, anka (ang-kak), Angkak, Hung Kuk Mai, Hung-kuk-mai, 红曲, 红麴, 赤曲, 红米, 福米 hongqumi 红曲米
Wat is het?
Korrels rijst worden met een eeuwenoude techniek met bepaalde rode gistbacterien tot fermenteren gebracht. Na enkele dagen ontstaan er kleine donkerrode (bordeauxrode) korreltjes, die enkele weken worden gefermenteerd en gedroogd. Rode rijstgist wordt zo gebruikt als natuurlijke fermentatiestof of kleurstof in onder andere Chinese worst, rode gefermenteerde tofu en in de Chinese geneeskunst, waar het wordt gebruikt vanwege zijn bloedzuiverende werking en heilzame werking op de spijsvertering. In de provincie Fujian en omstreken fermenteert men deze rijstgist tot een pasta, die men verder in allerlei gerechten voor zijn ‘umami’ gebruikt.
Hoe te gebruiken?
Week een handje van deze rode rijstgist in water om deze rood te kleuren en daar ingredienten in te leggen. Voeg het toe aan azijn voor een rood kleurtje, of gebruik het om een drankje te kleuren, of zelf rijstwijn mee te maken. Wordt in China van noord tot zuid gebruikt als natuurlijke kleurstof voor gebakken vlees (zoals charsiu in het zuiden) tot Pekingeend (in het noorden).
Wat is er te koop?
merk: Golden Diamond [China]
verpakking: geel en rode verpakking
etiket: 红曲米 Dried Red yeast (Hung-kuk-mai) gedroogde rode gist / Arroz Rojo
prijs: €2,25 (400 gram)
Meer weten?
- Rode rijstgist staat de laatste tijd ook in het Westen in de belangstelling vanwege het cholesterolverlagend effect. Fijngemalen wordt het ook in pillen verwerkt die weer in gezondheidswinkels en online te koop zijn, maar de prijs is dan in verhouding veel hoger dan zo’n zakje rode rijstgist.
- Deze rijstgist kan je ook gebruiken om azijn mee rood te kleuren en daar weer plakjes gember mee in te leggen, dan maak je je eigen gari voor de sushi!
De verschillende stadia als je rode rijstgist weekt in water:
![]() ![]() ![]() ![]() |
Leuk om te weten, opeens kleur te herkennen in veel wat je op je bord krijgt. Ga ik mee experimenteren met de gember en meer! Weet je ook of het gebruikt wordt in de Tandoori kruiden tegenwoordig, die hebben een heel andere rode kleur dan vroeger, veel meer dit bordeaux-kleurtje.
Dat zou zomaar kunnen, daar zou ik ook voor zijn ipv van die gemalen torreschilletjes, niet alles wat rood is, is dus kunstmatig gekleurd…
Pingback: Tweets die vermelden Rode rijstgist [hongqumi 红曲米] « Tokowijzer -- Topsy.com
Pingback: Angkak (Red Yeast Rice)
Kan het zijn dat het gebruik van rode rijst gisttabletten buikpijn na het eten veroorzaakt? Ik gebruik de rode rijst gisttabletten i.p.v. Simvastine.
Beste, ik gebruik “artechol” en telkens krijg ik een paar uur later wat buik ongemakken, een soort krampen. Kan ik daar beter mee stoppen? of iets is er een andere aanrader?Beste dank.
Beste Diel, ik weet niet hoeveel je er van eet? Ik zou het alleen gebruiken om voedinsstoffen te kleuren en niet om veel van te nemen…
Ik neem ’s ochtends en ’s avonds bij de maaltijd voor mijn cholesterol een rode gist rijst extract.
Diel Feijen