Wintermeloen [donggua 冬瓜]

Hoe heet het?
Wintermeloen, waspompoen, waskalebas, winter melon, wax gourd, winter gourd, donggua 冬瓜

Wat is het?
Een zeer grote (50 centimeter lange) courgette / komkommerachtige vrucht met een donkergroene glanzende schil en wit vruchtvlees, die in de Chinese keuken in soepen wordt gestoofd of in z’n geheel gestoomd. ‘Meloen’ doet denken aan iets zoets, maar het woord gua 瓜, ‘pompoen-meloenachtige’, kan in het Chinees zowel slaan op zoete vruchten (watermeloen, suikermeloen) als hartige groente (pompoen, komkommer, courgette). Het vruchtvlees smaakt bijna naar niks en neemt daarom juist andere smaken goed op. De wintermeloen wordt na stoven doorschijnend en krijgt een boterzachte structuur.

Hoe te gebruiken?
Snijd de schil van de wintermeloen en snijd hem in schijfjes of blokjes. Stoof ze in bouillon tot ze doorzichtig zijn, zo’n 25 tot 30 minuten. De wintermeloen is dan heel zacht geworden. (foto 1: voor het koken, foto 2: na het koken)

Wat is er te koop?
Omdat niemand ooit een hele wintermeloen koopt, verkopen ze er in de toko schijven van. Een schijf weegt zo’n 700 tot 800 gram. Bij vegetarische Toko Sie San (Den Haag) fotografeerde ik een hele wintermeloen. Hij lag heel braaf op een krantje op de grond en woog denk ik wel 15 kilo.


冬瓜 Wax gourd (donggua)verpakking: in versvak,
dichtgebonden plastic zakje
prijs: ongeveer €2 – €2,50 per kilo<


Meer weten?

  • In China wordt soep van wintermeloen bij banketten opgediend in een prachtig versierde wintermeloen, waarbij hele voorstellingen op de wand uitgesneden zijn
  • Op de markt in China zie je mensen vaak lopen met zo’n schijf wintermeloen met een touwtje door het gat in het midden
  • Heb je nog even 43 minuten over, kan je op Youtube een filmpje kijken over het snijden van een wintermeloen. Lekker rustgevend.

5 thoughts on “Wintermeloen [donggua 冬瓜]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.