Taro [yutou 芋头]

taroHoe heet het?
Taro, yam, araimo, satoimo, 里芋, yutou 芋头

Wat is het?
Een knolgewas met donkerbruine schil met de kleur van kokosnoot, die gekookt een smaak heeft tussen aardappel en wortel/kastanje in. Gepureerd is taro veel zalviger en romiger dan aardappel. In veel Aziatische keukens zoals de Chinese, Koreaanse en Japanse een ingredient om te bakken in schijfjes, in stukken te stomen of te koken, en zelfs als puree tot deeg te verwerken en te frituren.

Hoe te gebruiken?
De taro schoonboenen onder de kraan en schillen met een dunschiller. Rauw kan het vruchtvlees irriteren, net als een schorseneer. Dan in plakjes snijden en frituren (als een aardappel) of In stukken snijden en in water gedurende 20 minuten koken, dan pureren. Of gewoon in stoofschotels meesudderen.

Wat is er te koop?


Taro
merk: nvt
verpakking: los bij de groente
etiket: nvt
ingredienten: taro
prijs: €4 per kilo (per knol ongeveer €2)


Meer weten?

  • Taro is het hoofdingredient bij een van de bekende dimsum-hapjes 芋角 ‘wu kok‘ (woe kok, yu jiao), een krokant gefrituurd hapje in met aan de buitenkant een ‘bijenkorf’structuur, en binnenin een bitterbal-achtige vulling
  • Simpel recept bij Just Hungry: how to cook taro

3 thoughts on “Taro [yutou 芋头]

  1. Oh, ik heb toevallig een tijdje terug kant-en-klare taroballetjes uit de diepvries klaargemaakt. Zal morgen eens even de foto’s opzoeken. Smaakte naar glazige krieltjes. Niet vies, maar ook niet briljant.

  2. Ik ben het niet met jullie eens; taro en cocoyams is niet een en hetzelfde produkt. Ik heb veel ervaring met de Afrikaanse keuken en ook gewerkt bij een exotische groente en fruithandelaar die op de markt zowel taro had liggen en daarnaast cocoyams. Taro zo heet het knolgewas dat jullie hier beschrijven, Cocoyam is minder rond, langwerpiger en wat behaarder. Cocoyam, de naam zegt het al, lijkt na het koken alsof er dikke kokosmelk gebruikt is bij het kookproces. Taro heeft dat duidelijk minder. Ook Afrikaanse boeken maken dit onderscheid.

  3. @Piet dankje voor de informatie, het is soms heel lastig de goeie benamingen te vinden. Ik zal het aanpassen. Nu je het zo zegt, zie ik dat knolgewas voor me.
    @Robin vers zijn ze natuurlijk veel lekkerder dan uit de diepvries… En die crispy skin van de taro puffs schijn je te kunnen maken met baking powder, maar het definitieve recept daarvoor heb ik nog niet ;-(

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.