Spekkoek

spekkoekHoe heet het?
Spekkoek, spekuk, Indonesian layer cake, lapis legit

Wat is het?
Een uit de Indische keuken afkomstige machtige cake met tien tot dertig dunne lagen afwisselend geel en bruin gekruid eierbeslag. De koek wordt in een oven op lage temperatuur laag voor laag gebakken en is daarom een bijzonder bewerkelijk gebak met een hoge moeilijkheidsgraad. De gele laag heeft een vanillesmaak en de bruine laag is gemaakt met ‘spekkoekkruiden’, een mengsel van kardamom, gember, nootmuskaat en kruidnagel.

Hoe te gebruiken?
Bij de thee of koffie, of natuurlijk gewoon tussendoor, een klein dun sneetje opeten. Gaat sneller op dan je lief is. Wordt in de toko vaak in het vriesvak bewaard en blijft zo maandenlang goed. Goed ontdooien voor gebruik.

Wat is er te koop?


spekkoek [Hekos]merk: Hekos [Nederland]
verpakking: kartonnen doos in vriesvak, met plaatje van rijstvelden
etiket: Indonesische Spekkoek (original)
ingrediënten: ei, plantaardige olie, suiker, tarwebloem, specerijen, e-nummers (E471, E322, E330, E70, E202). close-up etiket
prijs: ongeveer 6 euro (570 gram)


spekkoekmerk: Tjendrawasih [Nederland]
verpakking: kartonnen doos in vriesvak, geel en bruine strepen
etiket: Spekkoek Original
ingrediënten: ei, plantaardige olie, suiker, tarwebloem, specerijen, e-nummers (E471, E322, E330, E70, E202). close-up etiket
prijs: ongeveer 6 euro (570 gram)


Spekkoek pandanmerk: Ming Kee [Nederland]
verpakking: in plastic ingepakt met witte sticker
etiket: Spekkoek Pandan
ingrediënten: pandan extract, eieren, plantaardige olie, soya, tarwebloem, suiker, specerijen, zout, droge melkbestanddelen close-up etiket
prijs: ongeveer 6 euro (700 gram)


Meer weten?

4 thoughts on “Spekkoek

  1. “[..] ook met bananensmaak, kokossmaak of pandansmaak [..]. Deze smaken zijn toch echt minder lekker dan het origineel.”

    Niet mee eens!! Ik vind de pandan-variant lekkerder dan de originele spekkoek. De groene kleur nodigt misschien niet uit, maar de smaak is heerlijk. Een beetje nootachtig.

    De smaken pisang (banaan) en klapper (kokos) heb ik nooit geprobeerd, maar lijken mij wel minder lekker.

    Overigens vind ik de spekkoek van Tjendrawasih beduidend beter smaken dan die van Hekos.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.