Stomers [zhenglong 蒸笼]

bamboo basketsHoe heet het?
Stoompan, stomer, (bamboe) stoommandje, bamboo steamer, stoompannen, steamer, zhenglong 蒸笼

Wat is het?
Een mandje of speciale pan om boven kokend water waar stoom vanaf komt, eten te garen, zonder dat het in contact komt met water. Dat kan op een bord of in een kom, maar ook op een speciaal geperforeerd papiertje, die je in de stomer legt. Er wordt veel gestoomd in de Chinese keuken. Natuurlijk allerlei soorten dimsums (‘kleine hapjes’), maar ook hele vissen, kippen, eiercustards, soepen, eenden of stukken buikspek. Een stoommand boven een wok is het traditioneelst, maar er zijn ook andere mogelijkheden.

Wat is er te koop?


on the stovebeschrijving: bamboe stoommandje, licht en stapelbaar. Te koop in allerlei groottes, kijk hoe groot je wok is en waar hij op moet passen. Niet duur en eindeloos te gebruiken. Wordt wel vettig, maar flink heet water en even schrobben en het stoommandje is weer klaar voor gebruik.
prijs: €3 – 10


Steamersbeschrijving: roestvrijstalen inklapbaar stoommandje met korte pootjes dat makkelijk op de bodem van allerlei pannen past. Toch soms lastig in gebruik omdat de bodem niet recht is, de blaadjes gaan wiebelen en het moeilijk uit de pan te tillen is. Er zit wel een houdgreep in het midden die het tillen gemakkelijker maakt, maar die verkleint weer je stoomoppervlak.
prijs: ongeveer € 8<


Steamersbeschrijving: metalen stoomrekje (eigenlijk een cendolzeef), dat handig over een pan met kokend water gelegd kan worden. Niet duur en makkelijker af te wassen dan een stoommandje van bamboe.
prijs: ongeveer €4


steamer (huge)beschrijving: brede stoompan van aluminium met grote deksel. Licht in gebruik, maar neemt in de voorraadkast wel erg veel ruimte in. Handig als je borden met hele vissen of andere grotere schalen in zijn geheel wilt stomen. Met enkele handige verdiepingen. Voor de pro’s.
Prijs: €20 – €50


Welke kopen?

 • Als je alleen af en toe dimsummetjes gaat stomen (of zelfs alleen maar ontdooien) is het goedkoopst en het leukst qua presentatie om een paar bamboe stoommandjes aan te schaffen. Die passen makkelijk boven kokend water boven de wok, en zijn ook nog eens stapelbaar, zodat je een paar verschillende soorten dimsums kunt opdienen. Na het stomen zet je de bamboemandjes op een plat bord gewoon direct op tafel.
 • Ga je hele vissen of grote stukken kip of eend stomen, kies dan een grotere (Thaise) stomer, die kosten op zich niet veel geld en hebben meerdere lagen met een enorm oppervlak. Let er wel op dat het op je fornuis (en in de kast) past. Let er ook op dat je borden hebt die erin passen en bedenk ook van te voren hoe je dat bord eruit tilt als het zometeen gloeiend heet is van de stoom.
 • Bij de Blokker, Xenos en dat soort winkels hebben ze ook zo’n metalen stoomrekje om groente mee te stomen. Die zijn ook wel handig, maar staan wat laag in een pan en dan is het water al snel op. Bovendien lijkt dat dingetje in het midden altijd in de weg te staan.
 • Een platte metalen stoomrek is best handig want dat past mooi op een gewone pan. Met deksel erop houd je de stoom goed binnen.

Meer weten?

 • Om te voorkomen dat je etenswaren aan de stomer of het stoommandje blijft plakken, kan je ze bedekken met bananenblad (wel gaatjes prikken) of proberen of je de speciale ronde stoompapiertjes te pakken kunt krijgen, die je ook in het dimsumrestaurant wel ziet.

4 thoughts on “Stomers [zhenglong 蒸笼]

 1. Pingback: Het Chinees stoommandje (zhenglong)… | Ministerie van Eten en Drinken

 2. Pingback: Kookblog Potten & Pannen

 3. Wat blijft het toch een mooie site! Wanneer ik bijvoorbeeld gedetailleerdere info zoek over in dit geval, dumplings en de kooktechnieken, kom ik steevast verwijzingen van http://www.tokowijzer.nl tegen. Leuk! Lees ik bijvoorbeeld ook over de veel transparantere Rijstvellen van de Vietnamese dumplings waar de inhoud, ook de kleur, zo mooi doorheen schemert. Ook de foto’s zijn informatief. Sommige dumplings worden ook gefrituurd. Allemaal handige achtergrondinfo voor bij het boodschappen doen in tropische of Aziatische toko’s bovendien met de produktfoto’s erbij van verschillende merken met omschrijving en daarmee is het meteen een schat aan informatie die z’n gelijke niet kent op dit grondgebied. Hulde!

  Fijn om te weten dat je met die bamboe mandjes ook gewoon in de wok kunt koken! Ik kon het niet bedenken in elk geval. Ik vindt ze er ook nog erg decoratief uitzien. Weer wat geleerd.

  Vandaag op een waanzinnig creatief gestoomd gerecht gestuit dat ik wil gaan maken. Eigenlijk een dumpling zonder vel, dat vel is dan rode kool blad en de combinatie met paarse Aubergine spreekt mij ook aan. Ik kan mij voorstellen dat Mangopoeder (Amchoor) en Gefrituurde pittige Tempéh ook wonderen doen in dit gerecht. Qua kleur is het in elk geval zeer culinair spectaculair! (Alle potten gaan uit hun dak als ze dit zien, maar dit terzijde;)
  Purple Cabbage, Eggplant and Shiitake Mushroom Dumplings

  Op smulweb staan ook nog 10 aardige recepten voor dumpling dipsauzen bij Chinese dumplings die ik niet heb geprobeerd maar goed klinken.

  Hoe het smaakt weet ik natuurlijk nog niet maar alleen de aanblik ervan al doet mij watertanden en m’n fantasie slaat er van op hol. Die kleur! Briljant! Ik fantaseer nu ook over een Savooiekool variant met Spruitjes, Tomaat, Sambal en Tempéh als, voornamelijk groene, tegenhanger. Ik kijk wel vaker op ‘Manjulas Kitchen’ die meer Indiaas georiënteerd is, maar dit is geloof ik een geniale gast-post en de Azatische twist hier gedemonstreerd is uiterst inspirerend.

  Groet, jim

 4. Ik had op deze website een siliconen stoommand gevonden, ben er super blij mee. Hij is gemakkelijk schoon te maken, plakt niet en heeft handige handvatten.

  kitchenprincess.nl/verschillende-manieren-eten-stomen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.