Shirataki noedels [しらたき]

Shirataki noodles
photo: SkylineGTR @ Flickr

Hoe heet het?
Shirataki, shiratakinoedels, shirataki noodles, konnyaku noodles, konjac noedels, konnaku pasta, callow noodles, しらたき, 白滝. 魔芋丝

Wat is het?
Shiratakinoedels zijn noedels gemaakt van het meel uit de wortelknol van de konyaku (devil’s tongue jelly), een soort aronskelk. De knol heeft een hoog zetmeelgehalte en bezit krachtige gelatinerende eigenschappen. De ‘noedels’ die van het meel worden gemaakt zijn bijzonder vezelrijk, maar hebben vreemdgenoeg geen calorieen: ze bestaan voornamelijk uit water. Dit maakt ze bijzonder interessant voor mensen met een dieet, en daarom doen ze opmars in onder andere de aanbevelingen van de Weight Watchers. De smaak van shirataki is heel neutraal met een stevige beet, je kauwt je rot, maar onbewerkt smaakt het eigenlijk naar niks. De naam noedels slaat meer op de vorm dan op de smaak, want het doet niet denken aan gewone westerse of aziatische noedels op basis van tarwe.

Hoe te gebruiken?
Voor gebruik het water uit de verpakking afgieten, dan de shirataki in kokend water zo’n 5 minuten blancheren. Laat uitlekken. Kan uitstekend in stoofpotten met krachtige smaken meegestoofd worden, de shiratakinoedels nemen dan de smaken op. Blijft na lang koken stevig, valt niet uit elkaar. Goed voor de hotpot. De shiratakinoedels worden soms verkocht in bijzondere bundeltjes, zoals fraai gevormde rolletjes die in een gerecht prachtig ogen. Wordt ook verkocht in plakjes met een ruitjespatroon of gewoon als sliertjes in een zakje met water.

Wat is er te koop?


Shirataki noodlesmerk: Mong Lee Shang 万里香 [Taiwan]
verpakking: plastic bakje met water in versvak
etiket: Konnyaku Noodle 健康向け
ingrediënten: Konnyaku poeder, water, calciumhydroxide (close-up etiket)
prijs: € 1,35 (238g)


shirataki-tofu
merk: Mong Lee Shang 万里香 [Taiwan]
verpakking: plastic zakje met water in versvak, rode letters
etiket: Shen Xian Dou Fu 神仙豆腐
ingrediënten: Konnyaku en ?
prijs: €? (238g)


Shirataki merk: [Japan]
verpakking: plastic zakje met water
etiket: 下仁田 しらたき
ingrediënten: Konnyaku & … ?
prijs: €1,75 (100g)


Shirataki noodles
merk: [Japan]
verpakking: plastic zakje met groen
etiket: しんいっく alleen Japans
ingrediënten: Konnyaku
prijs: €1,75 (100g)
Meer weten?

 • Je kunt van konyakugelei ook gewoon een stevige plak ‘gieten’ : konnyaku. Die kan je in plakken snijden en met een sausje opdienen.
 • Er bestaan ook shirataki-noedels die gemaakt zijn van konyaku met tofu, die worden in Japan als een imitatiepasta voor glutenvrije dieten verkocht.

11 thoughts on “Shirataki noedels [しらたき]

 1. Zo… en nu even de rem er op. Potverdorie nog an toe.

  Het is niks dat zowel jij als Robin allerhande heerlijkheden onder onze aandacht brengen maar ik krijg de tijd niet om te proberen, te proeven of jullie komen weer met iets heerlijks en ik krijg de kans niet meer om naar de winkel te gaan.

  Remi

 2. Niks de rem erop! Ga vooral door “jongens”! De reacties zijn toch al wat dun gezaaid dus hier nog maar eentje van mij: ik stel het werk wat jullie hierin steken enorm op prijs! (Helemaal nu dat ik de Bulldog BBQ saus heb geprobeerd die ik anders nooit had durven kopen 🙂

 3. @ marc, Lukt het jou nog om het een en ander te proberen, te maken en al die heerlijkheden te proeven? Ik ben met het ene nog niet klaar of de volgende uitdaging staat als weer voor de deur.
  Remi

 4. @remi: Ik blader deze tokowijzer zo nu en dan door en maak een lijstje van de dingen die ik wil proeven of uit wil proberen. Dit lijstje heb ik dan grotendeels in mijn hoofd zitten (want dat lijstje heb ik natuurlijk nooit bij me als ik ook daadwerkelijk in een toko sta) en zodra ik een toko binnenstap gaat er een wereld van herkenning voor me open en begin ik gretig te graaien…
  Dusch… nee, ik probeer het zeker niet allemaal uit. Dat gaat ook niet en moet je ook niet willen. Ik pak er uit wat me aanspreekt en vind het vooral fijn leesvoer op een zondag middag (of zomaar door de weeks). Vandaag was ik op de Beverwijkse bazaar en moet erkennen dat ik slechts een kwart heb meegenomen van wat ik daadwerkelijk had mee willen nemen… lastig, dat zeker… maar ik leef nog wel een paar jaartjes (of 25 als ik mazzel heb) en daar wil ik de volle 100% van genieten. Leef nu! morgen is er wellicht niet meer. 😉

  • Ik weet niet of dat het is hoor, kan best wel zijn (Ik ben niet bang van MSG, gebruik het zelf ook wel in de keuken. Bovendien, schreef Harold McGee niet dat MSG pas echt goed gaat werken met eiwitten? Vlees dus? Nou eet ik het ook met vlees…).

   Heb net nog even geproefd en denk toch dat het de pruimen zijn die er in gebruikt worden, dat vind je gewoon niet terug in Westerse sauzen. Het is ook niet zo belachelijk zoet als Ketchup bijvoorbeeld is… het heeft een fijn zuurtje, iets appeligs… bijna gerookt appelhout of zoiets. Denk trouwens dat het het goed doet bij rodekool… Hmm… over kool gesproken, moet ook eens naar Kimchi opzoek. 🙂

 5. Deze noodles zijn een uitkomst voor mensen die koolhydraatarm willen eten. Ze zijn er nu ook in Rice variant. Wij verkopen ze van het merk Miracle en het is een super product.

  Toen ik ze de eerste keer probeerde dacht ik even ze ruiken niet lekker fris. Maar dat is het water waar ze in bewaard worden. Als je ze eenmaal goed afgespoeld hebt is de lucht weg. Het voordeel vind ik dat ze de smaak van je gerecht aannemen en helemaal geen koolhydraten bevatten.

  Een aanwinst voor de koolhydraatarme keuken.

  Tonia
  Low Carb Club de Weegschaal

 6. Een paar jaar geleden kon je nog de gedroogde shiratakinoodles krijgen.Maar nuu nergens meer, denk ik.
  Althans ik ben al zo lang op zoek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.